Autoverzekering afsluiten mét of zonder tussenpersoon?

Geschreven op 24-12-17
Leestijd: 6 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Autoverzekering afsluiten mét of zonder tussenpersoon?

Geschreven op: 24 december 2017

Jongeren zullen niet snel naar een fysieke tussenpersoon gaan om een autoverzekering af te sluiten. Misschien weten ze niet eens meer wat dat is.

Als ze een autoverzekering nodig hebben gaan ze naar het internet, vergelijken ze premies en polisvoorwaarden en sluiten ze de goedkoopste autoverzekering online af.

Sommige ouderen hebben nog steeds een tussenpersoon en betalen vaak al heel lang provisie.

Hoe kan het dat ze, anno 2019, nog steeds naar een tussenpersoon gaan? Waarom betalen mensen nog steeds (soms zonder dat ze het zelf weten) doorlopende provisie, nadat ze een verzekering hebben afgesloten?

Hieronder staat alles over de tussenpersoon, waarom er steeds minder overblijven én wat het alternatief is…

Wat is een tussenpersoon?

Een tussenpersoon is een bedrijf dat tussen degene die een autoverzekering wil afsluiten en de autoverzekeraar zit.

Je denkt misschien ”tussenpersoon, die kan er in 2019 toch best tussenuit?”

Sinds de komst van het internet denken steeds meer mensen zo. Daarom blijven er steeds minder tussenpersonen over.

Vroeger ging iedereen naar een tussenpersoon

Vroeger was het heel normaal om een autoverzekering af te sluiten via een tussenpersoon. Het was vroeger namelijk niet mogelijk om zelf autoverzekeringen te vergelijken en af te sluiten.

Hier hebben tussenpersonen enorm van geprofiteerd. De doorlopende provisies waren enorm hoog en na het afsluiten van de verzekering kon de tussenpersoon iedere maand provisie incasseren.

Steeds meer tussenpersonen gaan online werken

Door de komst van het internet kan iedereen verzekeringen vergelijken. Het is vaak zelfs sneller, makkelijker én goedkoper om het zelf te doen. Daarom verdwijnen er steeds meer tussenpersonen of gaan tussenpersonen online werken.

Voorbeelden van online tussenpersonen zijn Independer, Consumentenbond en Pricewise. Deze tussenpersonen ontvangen net als traditionele tussenpersonen vaak een doorlopende provisie op iedere afgesloten autoverzekering.

Hoe hoger de premie, hoger de provisie voor de tussenpersoon

De provisie op een autoverzekering is een percentage van de premie. Vaak is dit ongeveer 20% van de premie. Dit betekent dat er iedere maand zo’n 20% van de premie naar de tussenpersoon gaat.

Je betaalt de tussenpersoon dus iedere maand een deel van de premie na het afsluiten van de verzekering.

Percentage van de premie

Omdat de provisie een percentage van de premie is, verdient een tussenpersoon meer als de premie hoog is. Hoe hoger de premie, hoe meer geld voor de tussenpersoon.

Veel klanten van een tussenpersoon betalen te veel, omdat het voor de tussenpersoon nadelig is om een goedkopere verzekering aan te bieden.

Als jij minder gaat betalen, gaat de tussenpersoon minder verdienen. Als alle klanten van een tussenpersoon minder gaan betalen, verdient de tussenpersoon ineens veel minder geld.

Geen slapende honden wakker maken

Daarom laten veel tussenpersonen niks weten als de premies dalen. Ze willen liever ”geen slapende honden wakker maken”. Want een goedkopere autoverzekering voor jou betekent dus minder doorlopende provisie voor de tussenpersoon.

Het is één van de redenen dat Lastenvrij is opgericht. Wij willen verzekeringen voor iedereen goedkoper maken. We geloven dat als we allemaal stoppen met het betalen van doorlopende provisie, de premies uiteindelijk voor iedereen lager worden.

Bemiddelingsvergoeding

Vroeger waren de doorlopende provisies nog veel hoger dan nu. Verzekeraars hebben de premies langzaam verlaagd en zijn zelf verzekeringen gaan aanbieden. Daarnaast heeft de overheid het verboden om op bepaalde verzekeringen provisie te ontvangen.

Omdat tussenpersonen hun inkomsten graag op peil houden, hebben ze de zogenaamde ”bemiddelingsvergoeding” bedacht. De bemiddelingsvergoeding is vaak een maandelijkse vergoeding voor de dienstverlening van een tussenpersoon.

De tussenpersoon brengt deze vergoeding bijvoorbeeld in rekening voor het geven van advies, het aanvragen van een verzekering en het verwerken van een wijziging.

Sommige mensen kiezen voor een autoverzekering mét tussenpersoon, omdat ze het prettig vinden dat hun verzekeringszaken voor hen geregeld worden.

Let erop dat je nooit provisie en bemiddelingsvergoeding betaalt. Je betaalt de tussenpersoon dan twee keer voor zijn dienstverlening!

Zelf een completere vergelijking maken

Vooral traditionele tussenpersonen hebben een selecte groep verzekeraars waar ze al lang mee samenwerken. Zo kan een tussenpersoon bijvoorbeeld veel samenwerken met ASRReaal en Noordhollandsche 1816. Ze vergelijken vaak alleen de premies van deze verzekeraar. Hierdoor maken ze geen complete vergelijking.

Geen direct writers

Daarnaast vergelijken tussenpersonen over het algemeen geen premies van direct writers. Direct writers zijn namelijk verzekeraars die zonder tussenpersonen werken. Doordat ze geen doorlopende provisies hoeven te betalen aan tussenpersonen, maar hun verzekeringen rechtstreeks aanbieden, zijn ze vaak goedkoper.

Zelf vergelijken

Het is eenvoudig om zelf een complete vergelijking te maken. Je hebt zo zelf de controle en kunt de autoverzekeringen van veel meer verzekeraars vergelijken. De kans is groot dat je online een completere vergelijking kunt maken, dan de tussenpersoon uit je dorp of stad kan.

Het duurt vervolgens niet lang om de autoverzekering af te sluiten. Je kunt zelf een autoverzekering afsluiten op zaterdag en zondag, ’s avonds of tijdens de feestdagen!

Lastenvrij is geen tussepersoon (of verzekeraar)

Lastenvrij is in 2015 opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. We zijn géén tussenpersoon of verzekeraar, maar bieden de mogelijkheid om zelf verzekeringen te vergelijken.  

Welke autovezekeringen hebben een lage premie?

Je kunt op Lastenvrij eenvoudig en snel verzekeringen vergelijken. We laten zien welke autoverzekeringen de laagste premies én beste voorwaarden hebben.

Je sluit de autoverzekering vervolgens rechtstreeks bij de verzekeraar af. Hierdoor betaal je géén doorlopende provisie. Wij ontvangen slechts een eenmalige vergoeding per afgesloten verzekering.

Overzichtelijker

Je hebt ook geen tussenpersoon, wat een stuk overzichtelijker is. Bij vragen kun je rechtstreeks contact opnemen met de verzekeraar. Die weet alles over de eigen verzekeringsproducten.

Stoppen met het betalen van doorlopende provisie

We geloven dat als we allemaal stoppen met het betalen van doorlopende provisies, verzekeringen uiteindelijk voor iedereen goedkoper worden.

Hierdoor kunnen we allemaal goedkoper autorijden, iets wat al duur genoeg is in Nederland.

Autoverzekeringen vergelijken

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]