Jongeren weten weinig van autoverzekeringen…

Geschreven op: 15 juni 2018

Veel beginnend bestuurders tussen de 18 en 24 jaar weten niet wat de financiële gevolgen zijn van een schadeclaim.

Dit is onderzocht door de retail experts van Q and A. Volgens het onderzoek weet 93% van de jongeren niet dat een schadeclaim hen lang kan blijven achtervolgen.

Hieronder staat waarover beginnende bestuurders nog te weinig weten…

Overstappen van autoverzekering

Veel beginners weten niet dat het na een schadeclaim moeilijker kan worden om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Daarom leggen we graag uit hoe dit precies zit.

Malusregistratie

Je hebt als beginner nog géén of weinig schadevrije jaren. Omdat je bij een schadeclaim 5 schadevrije jaren verlies, kun je in de min komen te staan. Dit noemen we een malusregistratie.

Het is met een malusregistratie moeilijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten, omdat veel autoverzekeraars het als een te hoog risico zien.

Autoverzekering opzeggen

Wanneer je bij dezelfde verzekeraar blijft, moet je meer premie betalen. Wanneer je de autoverzekering hebt opgezegd met een malusregistratie, kunnen de gevolgen nog groter zijn.

Je kunt dan mogelijk nergens meer terecht en moet in het ergste geval naar De Vereende, een speciale verzekeraar die véél duurder is.

Schade aan de eigen auto

Jongeren weten niet alleen weinig van de gevolgen van een schadeclaim, ze weten ook weinig over de dekkingen van een autoverzekering.

Zo denkt meer dan een kwart van dat de WA autoverzekering schade aan de eigen auto vergoedt.

De schade aan de eigen auto is niet verzekerd op de WA autoverzekering. Deze biedt alleen dekking voor schade die met de auto aan anderen wordt toegebracht.

De eigen auto is deels te verzekeren met de WA beperkt casco verzekering en uitgebreid te verzekeren met de WA volledig casco verzekering.

Dit is iets wat veel bestuurders onder de 24 jaar niet weten.

Premiestijging na een schadeclaim

Veel beginnende bestuurders denken dat de premie hetzelfde blijft na een schadeclaim. Zo weet één derde van de beginners niet dat de premie enorm kan stijgen na een claim.

Jongeren kunnen schadevrije jaren verliezen, waardoor ze in de min komen te staan. In plaats van no-claimkorting te ontvangen, krijgen ze een toeslagpercentage. Hierdoor kan de premie zeker een paar honderd óf misschien wel duizend euro stijgen na een schadeclaim.

Opzeggen en overstappen naar een goedkopere autoverzekering is vaak geen optie. Je wordt met een negatief aantal schadevrije jaren vaak niet geaccepteerd door een andere verzekeraar.

Beginners beter informeren

Beginnende bestuurders kunnen zeker een voordelige autoverzekering afsluiten, maar ze betalen altijd meer dan een ervaren bestuurder. Het komt omdat beginners, net als bijvoorbeeld senioren, een hoger risico vormen voor de verzekeraar.

Omdat beginners al meer premie betalen is het belangrijk dat ze op de hoogte zijn van de gevolgen van een schadeclaim. De kosten voor de autoverzekering kunnen na een schadeclaim namelijk enorm stijgen, terwijl dit soms te voorkomen is door bijvoorbeeld kleine schades zelf te betalen.

Daarom hebben we een speciale pagina opgesteld om beginners te informeren over autoverzekeringen:

Lees alles over autoverzekeringen voor beginnende bestuurders

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen