Jongeren weten weinig van autoverzekeringen…

Veel beginnend bestuurders tussen de 18 en 24 jaar weten niet wat de financiële gevolgen zijn van een schadeclaim.

Dit is onderzocht door de retail experts van Q and A. Volgens het onderzoek weet 93% van de jongeren niet dat een schadeclaim hen lang kan blijven achtervolgen.

Hieronder staat waarover beginnende bestuuders nog te weinig weten…

Overstapen van autoverzekering

Veel beginners weten niet dat het na een schadeclaim moeilijker kan worden om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Daarom leggen we graag uit hoe dit precies zit.

Je hebt als beginner nog géén of weinig schadevrije jaren. Omdat je bij een schadeclaim 5 schadevrije jaren verlies, kun je in de min komen te staan. Dit noemen we een malusregistratie.

Het is met een malusregistratie moeilijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten, omdat veel autoverzekeraars het als een te hoog risico zien.

Wanneer je bij dezelfde verzekeraar blijft, moet je meer premie betalen. Wanneer je de autoverzekering hebt opgezegd met een malusregistratie, kunnen de gevolgen nog groter zijn. Je kunt dan mogelijk nergens meer terecht en moet in het ergste geval naar De Vereende, een speciale verzekeraar die véél duurder is.

Schade aan de eigen auto

Jongeren weten niet alleen weinig van de gevolgen van een schadeclaim, ze weten ook weinig over de dekkingen van een autoverzekering. Zo denkt meer dan een kwart van dat de WA autoverzekering schade aan de eigen auto vergoedt.

De schade aan de eigen auto is niet verzekerd op de WA autoverzekering. Deze biedt alleen dekking voor schade die met de auto aan anderen wordt toegebracht. De eigen auto is deels te verzekeren met de WA beperkt casco verzekering en uitgebreid te verzekeren met de WA volledig casco verzekering.

Dit is iets wat veel bestuurders onder de 24 jaar niet weten.

Premiestijging na schadeclaim

Veel beginnende bestuurders denken dat de premie hetzelfde blijft na een schadeclaim. Zo weet één derde van de beginners niet dat de premie enorm kan stijgen na een claim.

Jongeren kunnen schadevrije jaren verliezen, waardoor ze in de min komen te staan. In plaats van no-claimkorting te ontvangen, krijgen ze een toeslagpercentage. Hierdoor kan de premie zeker een paar honderd óf misschien wel duizend euro stijgen na een schadeclaim.

Opzeggen en overstappen naar een goedkopere autoverzekering is vaak geen optie. Je wordt met een negatief aantal schadevrije jaren vaak niet geaccepteerd door een andere verzekeraar.

Beginners beter informeren

Beginnende bestuurders kunnen zeker een voordelige autoverzekering afsluiten, maar ze betalen altijd meer dan een ervaren bestuurder. Het komt omdat beginners, net als bijvoorbeeld senioren, een hoger risico vormen voor de verzekeraar.

Omdat beginners al meer premie betalen is het belangrijk dat ze op de hoogte zijn van de gevolgen van een schadeclaim. De kosten voor de autoverzekering kunnen na een schadeclaim namelijk enorm stijgen, terwijl dit soms te voorkomen is door bijvoorbeeld kleine schades zelf te betalen.

Daarom hebben we een speciale pagina opgesteld om beginners te informeren over autoverzekeringen:

Lees alles over autoverzekeringen voor beginnende bestuurders

FAQ voor beginners

Omdat we beginnende bestuurders graag informeren over verzekeringen. Staan hier nog een aantal veelgestelde vragen over autoverzekeringen met daarbij het antwoord…

Binnen hoeveel dagen moet je je auto verzekeren?

Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je koopt eerst een auto en zet deze vervolgens op naam.

Ontdek binnen hoeveel dagen je vervolgens je auto moet verzekeren om boetes te voorkomen…

Naar het antwoord

Kan een beginner een snelle auto verzekeren?

Je eerste auto wordt misschien helemaal geen Ford Ka of een Peugeot 206, maar een snelle Volkswagen Golf.

Kan je als beginner wel een snelle auto verzekeren?

Naar het antwoord

 

Auto verzekeren op naam van ouders, kan dat?

Je hebt autoverzekeringen vergeleken en de premies vallen tegen.

Je denkt misschien dat het slimmer is om de auto op naam van je ouders te verzekeren, maar kan dat wel?

Naar het antwoord

Hoe vul je een schadeformulier in?

Laten we hopen dat je geen schade rijdt, maar als het wel gebeurd is het fijn om te weten hoe je een schadeformulier moet invullen.

Naar het antwoord

Welke documenten moet je in je auto hebben?

Je hebt een nieuwe auto gekocht en gaat zomenteen een autoverzekering afsluiten.

Je mag vervolgens meestal direct met de auto rijden, maar welke documenten moet je in de auto bij hebben?

Naar het antwoord

Waarom is een autoverzekering zo duur?

De premie van autoverzekeringen wordt steeds duurder, zeker voor beginners. Waarom zijn autoverzekeringen eigenlijk zo duur?

Naar het antwoord

Je hebt misschien een andere vraag over autoverzekeringen. We hebben een antwoord op alle veelgestelde vragen:

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Check binnen één minuut welke autoverzekering nu het voordeligst is. Sluit deze vervolgens meteen af…

De hoogte van verkeersboetes in Nederland in 2018

De hoogte van verkeersboetes in Nederland in 2018... Geschreven door: Joost van Herpen, oprichter Lastenvrij.nl 24 december 2017 De kosten voor het rijden van een auto bestaat voor sommigen uit wegenbelasting, brandstof, reparatie en onderhoud en natuurlijk de...