Zo goedkoop mogelijk autorijden, je doet het zo!

Geschreven door: Joost van Herpen, oprichter Lastenvrij.nl

3 maart 2017

Voor sommige auto autorijden een hobby. Anderen willen een snelle en luxe auto als statussymbool.

Maar autorijden kan goedkoper. Sommige mensen zien een auto namelijk alleen als hulpmiddel om van A naar B te komen. Ze willen zich gewoon snel, gemakkelijk en goedkoop kunnen verplaatsen.

Ben jij iemand die gewoon zó goedkoop mogelijk wil autorijden? Lees dan verder. Hieronder staan tips om te besparen op autorijden:

Welke kosten betalen we om een auto te kunnen rijden?

Voor we tips geven laten we eerst graag zien welke kosten we allemaal maken om auto te rijden. De kosten om auto te kunnen rijden bestaan uit:

Hieronder staat beschreven hoe je deze kosten laag kunt houden en daarmee goedkoop kunt uitrijden:

Koop een kleine, zuinige en onderhoudsvriendelijke auto

Je kunt veel besparen op autorijden door een kleine, zuinige en onderhoudsvriendelijke auto te kopen.

Kleine (en lichte) auto

Als een auto klein is, is het gewicht laag. Omdat een auto weinig weegt is de wegenbelasting minder hoog. In Noord-Brabant kost een auto die op benzine rijdt met een gewicht tussen de 651 en 750 kilogram zo’n €44 per kwartaal. Wanneer het gewicht bijvoorbeeld tussen de 1051 en 1150 kilogram zou liggen, is de wegenbelasting €119 per kwartaal. Dit is bijna 3 keer zo duur.

Dit is 1 reden waarom het slimmer is om een lichte auto te kopen. Daarnaast zijn lichtere auto’s goedkoper om te verzekeren. Het gewicht van de auto bepaalt namelijk voor een deel de hoogte van de premie. Auto’s die zwaarder zijn kunnen meer schade aanrichten en zijn daardoor duurder om te verzekeren. Je betaalt dus naast minder wegenbelasting, ook minder premie voor een autoverzekering.

Zuinige auto’s

Zuinige auto’s zijn beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Maar hoe is te zien of een auto zuinig is? We geven graag een paar richtlijnen.

Nieuwe auto’s zijn over het algemeen zuiniger dan oudere auto’s. Dit komt omdat er steeds strengere regels zijn over de uitstoot van CO2.

Auto’s die kleiner zijn, zijn meestal zuiniger dan grotere auto’s. Deze hebben een lager gewicht en meestal een kleine motor. Daarom zijn deze auto’s zuiniger.

Op het energielabel van auto’s is te zien hoeveel brandstof deze verbruikt in vergelijking m et een auto uit dezelfde klasse. De energielabels gaan van A naar G. A is 20% of meer zuiniger dan gemiddeld. G is 30% minder zuinig dan gemiddeld. Door te kiezen voor een auto met energielabel A bespaar je dus veel op brandstof.

Onderhoudsvriendelijke auto’s

Volgens veel kenners komen de meest betrouwbare auto’s uit Japan. Dit zijn merken als Mitsubishi, Suzuki en Toyota. De meest onderhoudsvriendelijke auto is misschien wel die van Kia. Kia geeft namelijk de langste garantie op auto’s. Je hebt bij het aanschaffen van een Kia namelijk 7 jaar garantie!

Goedkope nieuwe auto’s

Nieuwe auto’s zijn over het algemeen zuiniger dan oudere auto’s. Daarnaast heeft een oude auto vaak meer onderhoud nodig. Je kunt dus goedkoop autorijden door een nieuwe, kleine en zuinige auto aan te schaffen.

Voorbeelden van goedkope auto’s zijn de Dacia Logan 1.2i, de Lada Kalina 1.4i, de Dacia Sandero 1.2i, de Seat Mii Entry en de Nisson Pixo.

Wanneer je geen geld hebt om een nieuwe auto te kopen, koop dan in ieder geval een kleine en zuinige auto. Kies daarbij voor een auto die goed onderhouden is, om veel onderhoudskosten te voorkomen.

Tip: 5 goede auto’s voor beginners

Geld besparen tijdens het autorijden

Je kunt natuurlijk een kleine en zuinige auto kopen en een goedkope autoverzekering afsluiten. Maar er zijn meer manieren om geld te besparen, zonder ingrijpende veranderingen.

Maak je auto zuiniger

Je auto zuiniger maken is makkelijker dan het lijkt. Heb je bijvoorbeeld onnodige spullen in je auto liggen? Verwijder deze dan onmiddellijk. Je verbruikt namelijk meer brandstof naarmate je auto zwaarder is.

Ook een volle tank zorgt voor extra gewicht, dus rijd je zuiniger als je de tank zoveel mogelijk probeert leeg te rijden voordat je gaat tanken. Rijd je zo nu en dan met je ramen open? Stop daar dan mee. Open ramen zijn niet goed voor de stroomlijn. Je bespaart geld als je ze dichthoudt.

Een dakkoffer is eveneens nadelig voor de stroomlijn. Als je hem niet nodig hebt, verwijder hem dan.

Verbeter je rijstijl

Als je zuiniger gaat rijden, kun je tot wel 10% op je brandstofverbruik besparen. Maar hoe rijd je zuiniger?

Je doet dit vooral door je rijstijl te verbeteren. Bijvoorbeeld door eerder door te schakelen naar een hogere versnelling. En door minder te remmen. In plaats daarvan kun je het gas eerder loslaten en je auto laten uitrollen als je snelheid wilt minderen.

Probeer bovendien altijd om je snelheid stabiel te houden. Heeft je auto cruise control? Maak daar dan zoveel mogelijk gebruik van. Moet je even wachten, bijvoorbeeld om iemand op te halen? Zet dan de motor uit.

Let op je bandenspanning

Het is belangrijk dat de bandenspanning correct is ingesteld. Wanneer dit niet zo is verbruikt je auto meer brandstof. Controleer daarom regelmatig of je bandenspanning nog goed is. Bijvoorbeeld maandelijks.

Het is het beste als je de banden controleert als ze nog ‘koud’ zijn, dus binnen drie kilometer nadat je bent vertrokken. De correcte bandenspanning zorgt tevens voor een langere levensduur, een kortere remweg en een betere grip op de weg.

“Het bedrag aan wegenbelasting staat vast, maar een goedkope autoverzekering kun je zelf kiezen” –  Joost van Lastenvrij.nl

Sluit een goedkope autoverzekering af

Je betaalt meestal iedere maand premie voor een autoverzekering. Kies daarom voor een goedkope autoverzekering. Autorijden wordt hierdoor een stuk goedkoper.

Lees onze uitgebreide bespaartips of lees hieronder hoe jij veel kunt besparen op een autoverzekering:

Betaal geen doorlopende provisie

Op Lastenvrij staan dé goedkoopste autoverzekeringen van Nederland. Vergelijk autoverzekeringen van deze prijsvechters. Je betaalt via ons geen doorlopende provisie omdat we geen tussenpersoon zijn. Je kunt vele verzekeringen vergelijken en deze zelf afsluiten bij de verzekeraar. Het is voordelig, maar ook nog eens heel overzichtelijk. Je hebt namelijk niet te maken met allerlei tussenschakels.

Autoverzekering zonder verborgen kosten

De meeste verzekeraars die wij vergelijken brengen geen verborgen kosten in rekening zoals beëindigingskosten en wijzigingskosten. Verzekeraars die geen extra kosten in rekening brengen zijn Centraal Beheer, Klaverblad, Ditzo, InShared, Univé, Allianz, Allsecur, FBTO en Aegon. Naast het feit dat internetverzekeraars geen kosten in rekening brengen, zijn ze meestal ook nog eens goedkoper.

Geen onnodige hoge of dubbele dekkingen

Je autoverzekering wordt duurder als je onnodige hoge dekkingen afsluit. Nederlanders verzekeren zich vaak té goed. Het oververzekeren kan zo’n €500 per jaar extra kosten.

Let ook op voor dubbele dekkingen. Als je bij bijvoorbeeld een bank een rechtsbijstandsverzekering hebt, dan kan het onnodig zijn om bij het afsluiten van een autoverzekering voor een rechtsbijstandsverzekering te kiezen. Deze dekkingen kunnen elkaar namelijk overlappen.

Premie ineens betalen

Autoverzekeraars geven tot wel 6% korting als je de premie voor een heel jaar ineens betaalt. Hierdoor wordt de autoverzekering weer iets goedkoper.

Vergelijk veel autoverzekeringen

Voor het afsluiten van een autoverzekering ga je natuurlijk eerst vergelijken. Je wilt weten welke verzekeraar de beste premie en polisvoorwaarden heeft.

Je kunt op lastenvrij de premies van traditionele verzekeraars én direct writers vergelijken. Deze direct writers werken zonder tussenpersonen en hoeven daardoor geen doorlopende provisie te betalen. Hierdoor hebben ze vaak hele scherpe premies.

Maak nu een vergelijking om te ontdekken hoeveel je kunt besparen op je autoverzekering…

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af:

Meer nieuws

leuke auto’s voor vrouwen

Leuke auto's voor vrouwen...Geschreven door: Joost van Herpen, oprichter Lastenvrij.nl 18 juni 2018Je bent aan het zoeken naar een leuke, tweedehandse óf nieuwe auto. Je wilt wel een échte vrouwenauto en bent op zoek naar inspiratie. Hieronder staan 5 populaire...

Jongeren weten weinig van autoverzekeringen

Jongeren weten weinig van autoverzekeringen...Geschreven door: Joost van Herpen, oprichter Lastenvrij.nl 15 juni 2018Veel beginnend bestuurders tussen de 18 en 24 jaar weten niet wat de financiële gevolgen zijn van een schadeclaim. Dit is onderzocht door de retail...

Autoverzekering met weinig kilometers

Autoverzekering met weinig kilometers...Geschreven door: Joost van Herpen, oprichter Lastenvrij.nl 1 juni 2018Het is iets goedkoper, een autoverzekering met weinig kilometers. Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten, moet je opgeven hoeveel kilometers je per...