Zo goedkoop mogelijk autorijden, je doet het zo…
Het is in Nederland ontzettend duur om auto te rijden. Het komt vooral door alle belastingen. Denk aan BPM en BTW over de aanschaf van een auto.
Wegenbelasting voor het bezit van een auto en accijns op benzine en diesel. Verder wordt er nog 21% assurantiebelasting over de autoverzekering geheven.
Voor sommige mensen zijn auto’s een passie. Ze hebben het er best voor over om veel te betalen voor een dure, exclusieve auto.
Voor anderen is een auto slechts een manier om van A naar B te komen. Ze willen zich op een goedkope manier kunnen verplaatsen.
Een auto is dé melkkoe voor de overheid en het is zeker niet onverstandig om gewoon een eenvoudige auto te kopen en daar vervolgens zo goedkoop mogelijk mee te rijden.
We zetten alle kosten voor het rijden van een auto nog even op een rij. Vervolgens vertellen we hoe je zo goedkoop mogelijk kunt autorijden…
Wat zijn de kosten voor het rijden van een auto?
Autorijden is vooral duur door alle autobelastingen.
Hieronder een overzicht van de belastingen die worden geheven op het kopen en het rijden van een auto:
BPM
BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Je betaalt deze BPM bij het kopen van een nieuwe auto.
Je betaalt daarnaast rest BPM bij het importeren van een auto uit het buitenland.
De hoogte van deze belasting wordt sinds 2013 gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto. Daarbij worden 5 verschillende tariefschijven gebruikt met een bedrag per gram CO2 die wordt uitgestoten.
BTW
BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Wanneer je een nieuwe auto bij een autobedrijf koopt zit er 21% in de prijs inbegrepen.
Wegenbelasting
Wanneer je de auto gekocht hebt en op naam hebt gezet, ben je verplicht om wegenbelasting te betalen. Het is een belasting voor het bezit van een auto.
Het grootste deel van de wegenbelasting gaat naar de overheid, maar de provincie verhoogt de wegenbelasting met zogenaamde ”opcenten”.
Omdat een provincie zelf mag kiezen hoeveel opcenten ze vragen, is de wegenbelasting in iedere provincie anders.
Daarnaast wordt de hoogte van de wegenbelasting grotendeels bepaald door het gewicht van de auto en de brandstof. Lichtere auto’s zijn veel goedkoper in wegenbelasting dan zwaardere auto’s.
Daarnaast vraagt de overheid minder wegenbelasting voor benzine auto’s dan voor dieselauto’s. Op LPG-auto’s zit nog een hogere wegenbelasting.
Auto’s met alleen een elektromotor of een waterstofverbrandingsmotor zijn vrijgesteld van wegenbelasting.
Hoogte van wegenbelasting berekenen
Accijns
Ongeveer de helft van de prijs van benzine bestaat uit accijns, een belasting op brandstof. Daarnaast zit er nog BTW op brandstof inclusief accijns. Dit betekent dat er belasting over belasting wordt geheven.
Meer dan 60% van de benzineprijs bestaat uit belastingen. Op diesel is dat meer dan 50%. In 2019 zijn de accijnzen op brandstof opnieuw verhoogd, waardoor autorijden nog duurder is geworden.
Onderhoud
Uiteraard moet een auto ook onderhouden worden, bijvoorbeeld om autopech of een klapband te voorkomen.
Het Nibud, een onafhankelijk voorlichtingsinstituut dat onderzoek doet naar geldzaken, onderzocht de onderhoudskosten van een mini-klasse, een compacte klasse, een kleine middenklasse en een middenklasse.
Volgens het onderzoek zijn de vaste kosten voor onderhoud zo’n 21 euro per maand. De variabele kosten voor de verschillende auto’s zijn in volgorde zo’n 40 euro, 44 euro, 61 euro en 68 euro per maand.
Deze onderhoudskosten zijn gebaseerd op een nieuwe auto voor de eerste tien jaar, met een kilometrage van 9.000, 10.000, 11.000 en 11.500 kilometer per jaar.
Afschrijving
Auto’s dalen snel in waarde. Deze waardevermindering noemen we afschrijving.
Volgens onderzoek van Businessinsider uit 2013 neemt de waarde van een auto gemiddeld met 12,05% af per jaar. Vooral de eerste jaren schrijft een auto enorm veel af.
Wanneer je geld wil besparen is het dus onverstandig om een splinternieuwe auto te kopen. Deze is na het wegrijden bij de autodealer meteen in waarde gedaald. In plaats daarvan is het slimmer om een tweedehandse auto te kopen.
Je kunt de afschrijving vertragen door de auto regelmatig te onderhouden, door zuinig met de auto om te gaan en door minder kilometers te rijden.
Autoverzekering
Gemiddeld kost een autoverzekering ongeveer 75 euro per maand, maar de premie is voor iedereen anders. Zo betalen beginnende bestuurders meer dan ervaren bestuurder met veel schadevrije jaren.
Daarnaast zijn autoverzekeringen voor inwoners van grotere steden duurder dan voor inwoners van kleine dorpen. Verder bepaalt het gewicht en de nieuwwaarde of dagwaarde de hoogte van de premie.
Uiteraard wordt de premie ook bepaalt door de gekozen dekking en eventuele aanvullende autoverzekeringen.
Koop een kleine, zuinige én onderhoudsvriendelijke auto
De eerste tip om zo voordelig mogelijk auto te rijden is om een kleine, zuinige én onderhoudsvriendelijke auto te kopen.
Kleine (en lichte) auto
Kleinere auto’s wegen lichter. Omdat een auto weinig weegt is de wegenbelasting minder hoog. In Noord-Brabant kost een auto die op benzine rijdt met een gewicht tussen de 651 en 750 kilogram zo’n €44 per kwartaal.
Wanneer het gewicht bijvoorbeeld tussen de 1051 en 1150 kilogram zou liggen, is de wegenbelasting €119 per kwartaal. Dit is bijna drie keer zo duur! Dit is één reden waarom het slimmer is om een lichte auto te kopen.
Daarnaast zijn lichtere auto’s goedkoper om te verzekeren. Het gewicht van de auto bepaalt namelijk voor een deel de hoogte van de premie. Auto’s die zwaarder zijn kunnen meer schade aanrichten bij een aanrijding en zijn daarom duurder om te verzekeren. Je betaalt dus naast minder wegenbelasting, ook minder premie voor een autoverzekering.
Welke factoren bepalen de hoogte van de verzekeringspremie?
Zuinige auto’s
Zuinige auto’s zijn beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Maar hoe is te zien of een auto zuinig is? We geven graag een paar richtlijnen:
- Nieuwe auto’s zijn over het algemeen zuiniger dan oudere auto’s. Dit komt omdat er steeds strengere regels zijn over de uitstoot van CO2.
- Auto’s die kleiner zijn, zijn meestal zuiniger dan grotere auto’s. Deze hebben een lager gewicht en meestal een kleine motor.
- Op het energielabel van auto’s is te zien hoeveel brandstof deze verbruikt in vergelijking met een auto uit dezelfde klasse. De energielabels gaan van A naar G. Label A is 20% of meer zuiniger dan gemiddeld. Label G is 30% minder zuinig dan gemiddeld. Door te kiezen voor een auto met energielabel A kun je veel besparen op de brandstof.
Onderhoudsvriendelijke auto’s
Aziatische auto’s zijn betrouwbaar. Volgens kenners komen de meest betrouwbare auto’s uit Japan en Korea. Over het algemeen zijn deze automerken onderhoudsvriendelijk:
Automerken die minder bekend staan om haar betrouwbaarheid zijn Fiat, Renault en Peugeot.
Goedkope nieuwe auto’s
Nieuwe auto’s zijn over het algemeen zuiniger dan oudere auto’s. Daarnaast heeft een oude auto vaak meer onderhoud nodig. Je kunt dus goedkoop autorijden door een nieuwe, kleine en zuinige auto aan te schaffen.
Voorbeelden van goedkope auto’s zijn de Dacia Logan 1.2i, de Lada Kalina 1.4i, de Dacia Sandero 1.2i, de Seat Mii Entry en de Nisson Pixo.
Wanneer je geen geld hebt om een nieuwe auto te kopen, koop dan in ieder geval een kleine en zuinige auto. Kies daarbij voor een auto die goed onderhouden is, om hoge onderhoudskosten te voorkomen.
Geld besparen tijdens het autorijden
Je kunt veel geld besparen door een kleine, zuinige en onderhoudsvriendelijke auto te kopen, maar ook tijdens het rijden valt er te besparen.
Hieronder staan tips om geld te besparen tijdens het rijden:
Weinig spullen in de auto
Het is eenvoudig om extra te besparen gedurende het rijden.
Je kunt onnodige spullen uit de auto halen, die zwaar wegen. Je kunt de kofferbak helemaal leeg maken, zodat er minder spullen in de auto liggen. Je verbruikt namelijk minder brandstof als de auto lichter is.
Daarnaast kan een volle tank zorgen voor extra gewicht. Het is daardoor voordeliger om de tank zoveel mogelijk leeg te rijden voor je opnieuw gaat tanken.
Verder is het onverstandig om veel met de ramen open te rijden. Open ramen zijn niet goed voor de stroomlijn, waardoor er meer brandstof wordt verbruikt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een dakkoffer.
Zuiniger rijden
Je kunt besparen door zuinig te rijden. Je kunt wel 10% besparen op het verbruik van brandstof.
Je kunt vooral besparen door op een andere manier te rijden. Denk bijvoorbeeld aan het rustiger optrekken, eerder doorschakelen naar een hogere versnelling en minder remmen.
Laat de auto daarnaast zoveel mogelijk uitrollen, in plaats van continu te remmen.
Probeer verder om de snelheid stabiel te houden. Gebruik daarbij eventueel de cruise control. Wanneer je moet wachten om iemand op te halen, zet de motor dan even uit.
Betere bandenspanning
Het is belangrijk dat de bandenspanning correct is ingesteld. Wanneer dit niet zo is verbruikt je auto meer brandstof.
Controleer daarom regelmatig of je bandenspanning nog goed is. Bijvoorbeeld maandelijks.
Het is het beste als je de banden controleert als ze nog ‘koud’ zijn, dus binnen drie kilometer nadat je bent vertrokken. De correcte bandenspanning zorgt tevens voor een langere levensduur, een kortere remweg en een betere grip op de weg.
Daarnaast voorkom je een klapband tijdens het rijden.
Goedkopere autoverzekering afsluiten
Je betaalt meestal iedere maand premie voor een autoverzekering. Kies daarom voor een goedkope autoverzekering. Autorijden wordt hierdoor een stuk goedkoper.
Lees onze uitgebreide bespaartips of lees hieronder hoe jij veel kunt besparen op een autoverzekering:
Betaal geen doorlopende provisie
Op Lastenvrij staan dé goedkoopste autoverzekeringen van Nederland. Vergelijk autoverzekeringen van deze prijsvechters. Je betaalt via ons geen doorlopende provisie omdat we geen tussenpersoon zijn.
Je kunt vele verzekeringen vergelijken en deze zelf afsluiten bij de verzekeraar. Het is voordelig, maar ook nog eens heel overzichtelijk. Je hebt namelijk niet te maken met allerlei tussenschakels.
Autoverzekering zonder verborgen kosten
De meeste verzekeraars die wij vergelijken brengen geen verborgen kosten in rekening zoals beëindigingskosten en wijzigingskosten.
Verzekeraars die geen extra kosten in rekening brengen zijn Centraal Beheer, Klaverblad, Ditzo, InShared, Univé, Allianz, Allsecur, FBTO Aegon.
Naast het feit dat internetverzekeraars geen kosten in rekening brengen, zijn ze vaak ook erg goedkoper.
Geen onnodige hoge of dubbele dekkingen
Je autoverzekering wordt duurder als je onnodige hoge dekkingen afsluit. Nederlanders verzekeren zich vaak té goed. Het oververzekeren kan zo’n €500 per jaar extra kosten.
Let ook op voor dubbele dekkingen. Als je bij bijvoorbeeld een bank een rechtsbijstandsverzekering hebt, dan kan het onnodig zijn om bij het afsluiten van een autoverzekering voor een rechtsbijstandsverzekering te kiezen. Deze dekkingen kunnen elkaar namelijk overlappen.
Premie ineens betalen
Autoverzekeraars geven tot wel 6% korting als je de premie voor een heel jaar ineens betaalt. Hierdoor wordt de autoverzekering weer iets goedkoper.
Vergelijk veel autoverzekeringen
Voor het afsluiten van een autoverzekering ga je natuurlijk eerst vergelijken. Je wilt weten welke verzekeraar de beste premie en polisvoorwaarden heeft.
Je kunt op lastenvrij de premies van traditionele verzekeraars én direct writers vergelijken. Deze direct writers werken zonder tussenpersonen en hoeven daardoor geen doorlopende provisie te betalen. Hierdoor hebben ze vaak hele scherpe premies.
Geschreven door Joost van Herpen
Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.
Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.
Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.
In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.