Is een huisdierenverzekering nodig (of verplicht)?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van verzekeringen
Datum: 23-11-2021 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van verzekeringen
Datum: 23-11-2021 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van verzekeringen
Datum: 23-11-2021
Leestijd: 3 min.

Veel mensen zien een dierenverzekering als een ''zorgverzekering voor dieren''.

Voor alle inwoners boven de 18 jaar is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar de ''zorgverzekering voor dieren'' - de dierenverzekering dus - is niet verplicht. Je mag dus zelf kiezen om er deze af te sluiten.

Het is dus niet verplicht, maar is het wel nodig? Ik ben Joost van Lastenvrij en ik ga antwoord geven op deze vraag:

Steeds meer aandoeningen zijn te genezen

Honden, katten, konijnen en papegaaien kunnen – net als mensen – onverwachts ziek worden. Huisdieren moeten naar een dierenarts als ze ziek worden.

Gelukkig zijn steeds meer aandoeningen zijn te behandelen met een operatie, medicatie of een therapie. De kosten voor het behandelen van deze aandoeningen kunnen wel behoorlijk oplopen.

Zo kan een operatie van een dier duizenden euro’s kosten. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van een botbreuk of een darmoperatie. Je kunt deze kosten (deels) voorkomen door een dierenverzekering af te sluiten.

Spaargeld gebruiken of dierenverzekering afsluiten?

Om te bepalen of een dierenverzekering nodig is, kunnen we naar een aantal dingen kijken. Het eerste waar we naar kunnen kijken is jouw spaargeld.

Als je 1.000.000 euro op de spaarrekening hebt staan, dan is een dierenverzekering waarschijnlijk niet nodig. Je kunt de eventuele kosten van een dierenarts namelijk makkelijk zelf betalen.

Als je geen spaargeld hebt, maar wel maandelijks een inkomen hebt, dan kan het weer veel slimmer zijn om maandelijks een paar euro premie te betalen, dan om in de toekomst mogelijk in één keer een groot bedrag te moeten betalen (dat je misschien niet hebt).

Volgens De Nederlandse Bank hebben Nederlanders in 2020 gemiddeld 9.740 euro op de spaarrekening staan. Dit is een mooi bedrag, maar als de kosten van de dierenarts bijvoorbeeld oplopen naar 3.000 euro dan is al ⅓ van het spaargeld weg. Je hebt dit spaargeld natuurlijk ook nodig om andere tegenvallers mee op te vangen.

Iedere maand een klein bedrag betalen of het risico lopen op hoge kosten?

De kern van verzekeringen is onzekerheid. Je weet vooraf nooit of je deze in de toekomst nodig gaat hebben.  Je weet vooraf namelijk niet of jouw huisdier ooit ziek zal worden en of deze naar de dierenarts zal moeten. Je weet vooraf ook niet hoe hoog de kosten zullen zijn als het dier naar de dierenarts moet.

Bij de vraag of een dierenverzekering nodig is, kies je eigenlijk tussen twee dingen. Je kiest óf voor het betalen van een paar euro per maand met het risico dat je je verzekering nooit zult gebruiken óf voor het niet afsluiten van een dierenverzekering met het risico dat je in de toekomst (veel) moet betalen voor de dierenarts.

Het kan zijn dat je nooit een dierenarts nodig hebt en dus ”voor niets een verzekering betaald”, maar het kan ook zijn dat je volgend jaar of over twee jaar onverwachts honderden of zelfs duizenden euro’s moet betalen aan de dierenarts, terwijl je geen dierenverzekering hebt. Je moet zelf de keuze maken wat zwaarder weegt.

Geen stress over de kosten

Een dierenverzekering kan dekking bieden bij spoedgevallen. Of er in de toekomst specialistische hulp nodig is bij een spoedgeval is natuurlijk niet te voorspellen, maar het is wel mogelijk om jezelf hierop voor te bereiden door een dierenverzekering af te sluiten.

Wanneer je huisdier bijvoorbeeld opeens kortademig wordt of speelgoed heeft ingeslikt, dan zorgt dat al voor voldoende stress. Je wilt op dat moment direct de beste zorg voor het dier hebben. Je wil geen stress hebben over de kosten die daarvoor gemaakt moet worden en of je deze wel kunt betalen.

Een dierenverzekering zorgt dus ook voor rust.

Uitstellen van zorg kan voor nog hogere kosten zorgen

Wanneer je je dier zorg moet bieden, maar er geen geld is, dan kunnen de problemen alleen maar erger worden. Als je hond of kat geen óf maar een deel van de benodigde behandeling kan ondergaan, dan kan de ziekte zich verergeren waardoor de kosten uiteindelijk nog verder oplopen (en het dier onnodig zieker wordt).

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een bepaalde behandeling moet worden gegeven, maar dat je deze niet kunt betalen en maar daarom bijvoorbeeld maar voor antibiotica kiest. Wanneer het dier vervolgens resistent raakt tegen deze behandeling er mogelijk duurdere medicijnen nodig zijn óf moet het dier zelfs worden opgenomen, dan lopen de kosten nog verder op.

Voor mensen die geen geld achter de hand hebben – of die liever maandelijks een klein bedrag betalen dan in één keer een groter bedrag – is een dierenverzekering dus een goede optie.

Rekening houden met eigen bijdrage en maximale vergoedingen

Je moet ook rekening houden met de eigen bijdrage en de maximale vergoeding.

Veel dierenverzekeringen vergoeden namelijk maar een deel van de kosten, bijvoorbeeld 80%. De verzekeraar vraagt vaak om een eigen bijdrage. Je moet dan dus een deel van de verzekerde behandeling alsnog zelf betalen.

Je moet daarom vaak wat geld achter de hand houden voor deze eigen bijdrage. Sommige dierenverzekeringen vergoeden wel 100% van de kosten, maar deze zijn vaak ook weer wat duurder. Het is daarom belangrijk om dierenverzekeringen met elkaar te vergelijken en er daarna pas één af te sluiten.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Huisdierenverzekering afsluiten?

Ontdek nu wat de prijs van een huisdierenverzekering is: