Hypotheek, wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Geschreven i.s.m. een Erkend Financieel Planner
Datum: 20-9-2021 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Geschreven i.s.m. een Erkend Financieel Planner
Datum: 20-9-2021 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

i.s.m. Fin. Planner
Datum: 20-9-2021
Leestijd: 2 min.

Een hypotheek is een lening voor het kopen van onroerend goed (een huis).
Andere woorden voor een hypotheek zijn: een hypothecaire lening of een hypothecair krediet.

Ik ben Joost van Lastenvrij en hieronder vertel ik meer over een hypotheek…

Hoe werkt een hypotheek?

Je krijgt na het afsluiten van een hypotheek direct een groot geldbedrag om de woning te kunnen kopen. Je moet dit grote geldbedrag vervolgens in kleine delen terugbetalen. We noemen dit de ‘’maandlasten’’.

Je mag het geld niet gratis lenen. Je moet het geleende geld namelijk terugbetalen mét rente. De rente is een percentage van de totale lening. De hoogte van de rente wordt bepaald door het risico dat de bank loopt, de kosten die de bank maakt, de winst die de bank wil maken en de inkoopprijs van het geld.

Vaak wordt een hypotheek binnen 30 jaar helemaal terugbetaald. Je betaalt dus 30 jaar lang, elke maand een deel aflossing en een deel rente tot de hypotheek helemaal afgelost is.

Hypotheekrecht

Het hypotheekrecht is een belangrijk onderdeel van de hypotheek. Je geeft dit recht aan de bank bij het afsluiten van een hypotheek. De bank krijgt daardoor zekerheid.

Als je je hypothecaire lening plus rente niet terugbetaald, dan heeft de bank namelijk het recht om jouw huis te verkopen en met de opbrengst het geleende geld terug te krijgen.

De bank kan jouw huis ook verkopen als jij je niet houdt aan andere afspraken die zijn gemaakt (en zijn vastgelegd in de hypotheekakte).

Is een hypotheek verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een huis te kopen met een hypotheek, maar de meeste mensen hebben geen honderdduizenden euro’s om een huis met eigen geld te kunnen kopen. Wanneer ze dat wel hebben, dan kan het nog steeds aantrekkelijker zijn om geld te lenen voor de aankoop van een huis, omdat ze dan van allerlei belastingvoordelen kunnen profiteren, zoals hypotheekrenteaftrek.

Wie kan een hypotheek afsluiten?

Niet iedereen kan zomaar een hypotheek afsluiten. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden:

  • Je moet boven de 18 jaar zijn
  • Je moet voldoende inkomen hebben om de hypotheek met rente terug te kunnen betalen
  • Je moet een redelijk zeker inkomen hebben
  • Je mag geen diepe schulden hebben
  • Je mag geen slecht betalingsverleden hebben (BKR-registratie)
  • Je moet een geschikte woning kopen

Wat is het verschil tussen een hypotheek en een lening

Een hypothecaire lening is er speciaal voor onroerend goed, ook wel ‘’vastgoed’’ genoemd. Een belangrijk kenmerk van onroerend goed is dat dit niet-verplaatsbaar is. Een voorbeeld van onroerend goed is dus een huis.

Een ‘’gewone lening’’ kan gebruik wordt voor allerlei zaken, zoals een auto, een motor, een nieuwe badkamer, een nieuwe laptop of extra financiële ruimte (in moeilijke tijden).

Waar kun je een hypotheek afsluiten?

Je kunt een hypotheek afsluiten bij zogenaamde ”geldverstrekkers’’. Geldverstrekkers zijn bijvoorbeeld banken, verzekeraars en andere partijen met veel geld.

Het is mogelijk om een hypotheek rechtstreeks bij deze geldverstrekker af te sluiten, maar meestal worden hypotheken afsluiten via een hypotheekadviseur. Deze adviseur geeft tegen betaling financieel advies en helpt bij het afsluiten van de hypotheek.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Gratis rentevergelijking

Ontvang een gratis vergelijking van alle hypotheekrentes met daarbij een persoonlijke haalbaarheidsscan. Vul nu jouw gegeven in: