Wat is hypotheekrecht?
Het belangrijkste onderdeel van de hypotheekakte is dus het hypotheekrecht, dat ook wel ”het recht van hypotheek” wordt genoemd. Je geeft het hypotheekrecht aan de bank bij het afsluiten van de hypotheek.
Je geeft daarbij het huis als ”onderpand”. Dit betekent dat als jij je niet aan de afspraken houdt – en bijvoorbeeld de maandlasten niet betaalt – de bank het recht heeft om jouw huis te verkopen.
De bank heeft dit recht niet alleen als je de maandlasten niet betaalt, maar bijvoorbeeld ook als je je huis verhuurd zonder toestemming van de bank – als dit in de akte staat. De bank kan het huis verkopen zonder dat deze eerst naar de rechter moet.
Wat staat er nog meer in een hypotheekakte?
Het recht van hypotheek is niet het enige dat in de hypotheekakte staat. In deze akte staat bijvoorbeeld ook:
- Wie geeft het hypotheekrecht aan de bank (gegevens van de koper)
- Wie leent het geld uit (de hypotheekverstrekker)
- Een beschrijving van het onderpand (het huis)
- Hoe hoog de hypotheek is (en eventueel een verhoogde inschrijving)
- Hoe hoog de hypotheekrente is
- Hoe de hypotheek wordt afgelost (welke aflossingsvorm)
- Regels over het verplicht verzekeren van het huis
- Regels over het onderhouden van het huis
- Regels over het verhuren van het huis
- Wanneer de bank het huis gedwongen mag verkopen
Een hypotheekakte is iets anders dan een koopakte. In de hypotheekakte worden dus afspraken opgeschreven tussen degene die een hypotheek afsluit (de hypotheeknemer) en de geldverstrekkers (de bank). Bij een koopakte worden er afspraken opgeschreven tussen de koper van het huis en de verkoper van het huis, bijvoorbeeld voor hoeveel geld het huis verkocht wordt.
Het ondertekenen van de hypotheekakte
Je hebt misschien wel eens gehoord van het begrip ”passeren”. Passeren is het moment dat de hypotheekakte wordt getekend. Je hebt dus een ”passeerafspraak” om de hypotheekakte te komen ondertekenen. Het is niet mogelijk om de hypotheekakte online te ondertekenen. Het ondertekenen van de akte moet altijd op kantoor van de notaris.
Bij het ondertekenen van de hypotheekakte zijn meerdere partijen aanwezig. Je bent zelf aanwezig als koper én de notaris is aanwezig. Omdat er meestal geen medewerker van de bank aanwezig is zal een medewerker van het notariskantoor namens de bank tekenen. Je ondertekent de akte pas nadat de notaris heeft uitgelegd wat er allemaal in de akte staat.
Je bent na het tekenen van de akte officieel eigenaar van het huis. De notaris haalt de oude akte uit het Kadaster en de nieuwe wordt ingeschreven. Je krijgt de akte van de notaris mee naar huis.
Controleer de akte goed
In een hypotheekakte staan veel moeilijke woorden, die niet iedereen snapt. De notaris moet goed uitleggen wat er allemaal in deze akte staat. Het is belangrijk om in grote lijnen te snappen wat er staat, want er staan afspraken in waaraan je je moet houden. In het ergste geval kan de bank jouw huis gedwongen verkopen als jij je niet aan deze afspraken houdt. Je moet dus wel weten wat die afspraken allemaal zijn!
Hoe duur is een hypotheekakte?
Je moet een hypotheekakte laten opstellen door een notaris en een notaris is vrij duur. Je betaalt bij een goedkope notaris zo’n 500 euro en bij een duurdere notaris zo’n 900 euro.
Gelukkig zijn de kosten die gemaakt worden voor het afsluiten van een hypotheek aftrekbaar bij de Belastingdienst. Denk daarbij aan de kosten van deze hypotheekakte, maar bijvoorbeeld ook aan de advieskosten, de taxatiekosten en de kosten van Nationale Hypotheek Garantie.