Hypotheekakte, wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Geschreven i.s.m. een Erkend Financieel Planner
Datum: 31-8-2021 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Geschreven i.s.m. een Erkend Financieel Planner
Datum: 31-8-2021 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

i.s.m. Fin. Planner
Datum: 31-8-2021
Leestijd: 2 min.

Als je een huis koopt met een hypotheek dan ben je verplicht om een hypotheekakte te laten opstellen, maar wat is dat precies?

Een hypotheekakte is een document waarin de afspraken worden opgeschreven tussen iemand die hypotheek afsluit en de geldverstrekkers (de bank). Deze akte wordt opgesteld wanneer je een huis koopt, maar bijvoorbeeld ook wanneer je je hypotheek oversluit. Het belangrijkste onderdeel van een hypotheekakte is het hypotheekrecht.

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij en hieronder vertel ik alles over de hypotheekakte…

Wat is hypotheekrecht?

Het belangrijkste onderdeel van de hypotheekakte is dus het hypotheekrecht, dat ook wel ”het recht van hypotheek” wordt genoemd. Je geeft het hypotheekrecht aan de bank bij het afsluiten van de hypotheek.

Je geeft daarbij het huis als ”onderpand”. Dit betekent dat als jij je niet aan de afspraken houdt – en bijvoorbeeld de maandlasten niet betaalt – de bank het recht heeft om jouw huis te verkopen.

De bank heeft dit recht niet alleen als je de maandlasten niet betaalt, maar bijvoorbeeld ook als je je huis verhuurd zonder toestemming van de bank – als dit in de akte staat. De bank kan het huis verkopen zonder dat deze eerst naar de rechter moet.

Wat staat er nog meer in een hypotheekakte?

Het recht van hypotheek is niet het enige dat in de hypotheekakte staat. In deze akte staat bijvoorbeeld ook:

  • Wie geeft het hypotheekrecht aan de bank (gegevens van de koper)
  • Wie leent het geld uit (de hypotheekverstrekker)
  • Een beschrijving van het onderpand (het huis)
  • Hoe hoog de hypotheek is (en eventueel een verhoogde inschrijving)
  • Hoe hoog de hypotheekrente is
  • Hoe de hypotheek wordt afgelost (welke aflossingsvorm)
  • Regels over het verplicht verzekeren van het huis
  • Regels over het onderhouden van het huis
  • Regels over het verhuren van het huis
  • Wanneer de bank het huis gedwongen mag verkopen

Een hypotheekakte is iets anders dan een koopakte. In de hypotheekakte worden dus afspraken opgeschreven tussen degene die een hypotheek afsluit (de hypotheeknemer) en de geldverstrekkers (de bank). Bij een koopakte worden er afspraken opgeschreven tussen de koper van het huis en de verkoper van het huis, bijvoorbeeld voor hoeveel geld het huis verkocht wordt.

Het ondertekenen van de hypotheekakte

Je hebt misschien wel eens gehoord van het begrip ”passeren”. Passeren is het moment dat de hypotheekakte wordt getekend. Je hebt dus een ”passeerafspraak” om de hypotheekakte te komen ondertekenen. Het is niet mogelijk om de hypotheekakte online te ondertekenen. Het ondertekenen van de akte moet altijd op kantoor van de notaris.

Bij het ondertekenen van de hypotheekakte zijn meerdere partijen aanwezig. Je bent zelf aanwezig als koper én de notaris is aanwezig. Omdat er meestal geen medewerker van de bank aanwezig is zal een medewerker van het notariskantoor namens de bank tekenen. Je ondertekent de akte pas nadat de notaris heeft uitgelegd wat er allemaal in de akte staat.

Je bent na het tekenen van de akte officieel eigenaar van het huis. De notaris haalt de oude akte uit het Kadaster en de nieuwe wordt ingeschreven. Je krijgt de akte van de notaris mee naar huis.

Controleer de akte goed

In een hypotheekakte staan veel moeilijke woorden, die niet iedereen snapt. De notaris moet goed uitleggen wat er allemaal in deze akte staat. Het is belangrijk om in grote lijnen te snappen wat er staat, want er staan afspraken in waaraan je je moet houden. In het ergste geval kan de bank jouw huis gedwongen verkopen als jij je niet aan deze afspraken houdt. Je moet dus wel weten wat die afspraken allemaal zijn!

Hoe duur is een hypotheekakte?

Je moet een hypotheekakte laten opstellen door een notaris en een notaris is vrij duur. Je betaalt bij een goedkope notaris zo’n 500 euro en bij een duurdere notaris zo’n 900 euro.

Gelukkig zijn de kosten die gemaakt worden voor het afsluiten van een hypotheek aftrekbaar bij de Belastingdienst. Denk daarbij aan de kosten van deze hypotheekakte, maar bijvoorbeeld ook aan de advieskosten, de taxatiekosten en de kosten van Nationale Hypotheek Garantie.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Gratis rentevergelijking

Ontvang een gratis vergelijking van alle hypotheekrentes met daarbij een persoonlijke haalbaarheidsscan. Vul nu jouw gegeven in:

[foobar id="88208"]