Welke hypotheekvormen zijn er?

Je kunt in Nederland kiezen tussen verschillende hypotheekvormen. Deze hypotheken verschillen van elkaar door de manier waarop rente en eventuele maandelijke aflossing én de uiteindelijke aflossing wordt betaald.

In 2018 zijn er nog maar twee hypotheekvormen af te sluiten die recht geven op hypotheekrente aftrek. Dit zijn de annuïteiten- en de lineare hypotheek.

Bekijk nu het overzicht met alle hypotheekvormen…

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een populaire hypotheekvorm voor starters. Het is een hypotheekvorm waarbij de maandelijke aflossing iedere maand hetzelfde is.

Het is een maandbedrag dat uit twee onderdelen bestaat: rente én aflossing. Je lost vanaf het begin al af, waardoor de verdeling tussen rente en aflossing veranderd gedurende de looptijd. Je betaalt dus op het begin meer rente en minder aflossing én daarna steeds minder rente en meer aflossing.

Het is samen met de lineaire hypotheekvorm de enige nieuw af te sluiten hypotheek die recht geeft op hypotheekrenteaftrek.

Lees alles over de annuiteïtenhypotheek (3 min. leestijd)

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een vorm waarbij het maandbedrag iedere maand lager wordt.

De hypotheek bestaat uit rente en aflossing. Bij de lineaire hypotheek is het aflossingsgedeelte iedere maand hetzelfde. Hierdoor wordt de schuld steeds lager. Je betaalt rente over de schuld én doordat deze lager wordt, wordt het maandbedrag langzaam lager.

Deze hypotheekvorm is vooral populair bij mensen die op het begin van de looptijd meer kunnen betalen en daarna steeds minder willen gaan betalen, omdat ze verwachten minder te gaan verdienen. Daardoor is deze hypotheekvorm bijvoorbeeld interessant voor ouderen die minder gaan verdienen, omdat ze in de toekomst met pensioen gaan.

Het is samen met de annuïteiten hypotheekvorm de enige hypotheek die recht biedt op renteaftrek.

Lees alles over de lineaire hypotheek (3 min. leestijd)

Aflossingsvrije hypotheek

Zoals de naam het al zegt is de aflossingsvrije hypotheek een hypotheek waarop niet wordt afgelost. Je betaalt dus alleen rente. Deze hypotheek wordt pas aan het einde van de looptijd afgelost. Je lost dus iedere maand iets af en spaart of belegd daarnaast geld voor de uiteindelijke aflossing.

Voor 2013 was het de populairste hypotheekvorm, omdat het de goedkoopste hypotheek is. Je kunt met de aflossingsvrije hypotheek namelijk maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Je betaalt namelijk alleen maar rente en geen aflossing.

Het is nog steeds mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, maar het wordt ontmoedigd door de overheid. Sinds 2013 geeft deze aflossingsvrije hypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor het grote voordeel van deze hypotheekvorm is weggevallen.

Bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er maandelijks geld opzij wordt gezet voor de aflossing van de hypotheek.

Dit geld wordt op een fiscaal gunstige manier op een geblokkeerde spaarrekening gezet. Op de einddatum van de hypotheek komt het geld vrij en wordt het gebruikt voor de aflossing van de hypotheek. Je lost de hypotheek vervolgens in één keer af.

Beleggingshypotheek

De beleggings of effectenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er maandelijks rente wordt betaald. Daarnaast wordt er iedere maand óf eenmalig een bedrag gestort op een beleggingsrekening.

Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt er niks afgelost. Het geld op de beleggingsrekening wordt gebruikt om te beleggen. Over deze belegging wordt, in tegenstelling tot de bankspaarhypotheek, wel vermogensbelasting betaald. De beleggingshypotheek biedt wel meer flexibiliteit dat de bankspaarhypotheek.

Uiteindelijk wordt de hypotheek afgelost met het opgebouwde vermogen uit de beleggingen. Deze beleggingen kunnen ook tegenvallende resultaten hebben, waardoor het geen garantie biedt dat de hypotheek daadwerkelijk kan worden afgelost.

Hybride hypotheek

De hybride hypotheek is een hypotheekvorm waarbij er maandelijks rente wordt betaald. Daarnaast wordt er iedere maand geld opzij gezet om te sparen óf om te beleggen.

Je kunt zelf kiezen in welke maten er wordt gespaard en belegd. Het is dus een combinatie tussen de bankspaar- en de beleggingshypotheek.

Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheek afgelost met het geld dat is opgebouwd door te sparen of te beleggen. Wanneer de beleggingen minder resultaat opleveren is er geen garantie dat er voldoende geld is om de hypotheek af te lossen.

Levenhypotheek

De levenshypotheek combineert de hypotheek met een levensverzekering, die dekking biedt bij overlijden. De hypotheek wordt gedurende de looptijd niet afgelost. Wel wordt er geld opgebouwd via de levensverzekering.

Het geld dat wordt opgebouwd via de levensverzekering kan worden gespaard of worden belegd.  Hiermee wordt de hypotheek uiteindelijk afgelost.

Deze levenhypotheek biedt geen garantie dat er aan het einde van de looptijd voldoende geld is om de hypotheek af te lossen.

Vergelijk hypotheekrentes

Ontdek welke rentetarieven op dit moment het laagste zijn: