Wat is een
annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het maandbedrag iedere maand hetzelfde is. Het maandbedrag bestaat uit twee delen: rente en aflossing.

Omdat je vanaf het begin al gaat aflossing, verandert de verdeling tussen rente en aflossing. Op het begin betaal je meer rente en minder aflossing. Naarmate de hypotheek langer loopt, ga je steeds minder rente betalen én meer aflossing.

Voor- en nadelen

Net als iedere hypotheekvorm heeft de annuïteitenhypotheek voor- en nadelen. Hieronder staan deze voor- en nadelen:

Voordelen

  • Je betaalt niet alleen rente, maar je lost de hypotheek ook af
  • Je weet zeker dat de hele hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost
  • Dankzij deze aflossing neemt de hypotheekschuld iedere maand af en ga je steeds minder rente betalen
  • De netto-maandlasten zijn in het begin lager dan bij andere hypotheekvormen
  • Starters met een annuïteitenhypotheek kunnen vanaf 1 januari 2013 profiteren van hypotheekrenteaftrek. Bij andere hypotheekvormen is dat niet altijd mogelijk.

Nadelen

  • Het gedeelte aan rente wordt steeds kleiner, waardoor er steeds minder belastingvoordeel is
  • Je lost bij een annuïteitenhypotheek op het begin weinig af. Hierdoor gaat de aflossen trager dan bij andere hypotheekvormen
  • Bij een annuïteitenhypotheek nemen de netto-maandlasten, mede door de hypotheekrenteaftrek, gedurende de looptijd toe. De hypotheek wordt daarom steeds duurder

Wie kiest voor een annuïteitenhypotheek?

Vaak kiezen mensen die verwachten dat hun inkomen gaat stijgen voor een annuïteitenhypotheek. Je betaalt namelijk in het begin meer rente, die aftrekbaar is van de belasting. Je kunt daardoor in het begin meer rente aftrekken. Deze rente-aftrek wordt steeds minder, waardoor de netto-hypotheeklasten hoger worden. Omdat starters in de toekomst meer gaan verdienen, kiezen deze meestal voor de annuïteitenhypotheek.

Voorbeeld overzicht aflossing van een annuïteitenhypotheek

Hieronder staat een overzicht van de maandlasten van een annuïteitenhypotheek. Samen zijn de rente en de aflossing het maandbedrag. Op het begin bestaat dit maandbedrag voor het grootste deel uit rente. Je ziet dat het maandbedrag gedurende de looptijd steeds meer uit aflossing gaat bestaan.

Annuïteitenhypotheek extra aflossen

Je lost bij een annuïteitenhypotheek af, maar het meestal mogelijk om extra af te lossen. Door meer af te lossen wordt de schuld én daardoor de maandlasten lager.

Omdat hypotheekverstrekkers rente mis lopen, geven ze vaak een boete op extra aflossen. Vaak is het mogelijk om bijvoorbeeld maximaal 10% per jaar extra af te lossen. Wanneer de hypotheekverstrekker een boete geeft over de extra aflossing is het misschien niet voordelig om extra af te lossen. Het is daarom slim om eerst de voorwaarden over boeterente te bekijken.

Annuïteiten of lineaire hypotheek?

Het grootste voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat de maandlasten op het begin lager zijn dan bij een lineaire hypotheek. Deze maandlasten worden iedere maand wel iets hoger, maar veel mensen gaan ook steeds meer verdienen. Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten op het begin hoog. Vervolgens worden de maandlasten iedere maand lager.

Vergelijk hypotheekrentes

Ontdek nu wat op dit moment de hypotheekrente is, door deze met elkaar te vergelijken: