Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij het maandbedrag iedere maand lager wordt. Het maandbedrag bestaat uit twee delen. Je betaalt rente én aflossing.

Bij een lineaire hypotheek is het aflossingsgedeelte iedere maand hetzelfde. Je betaalt rente over de schuld. Omdat deze schuld iedere maand lager wordt, betaal je steeds minder rente. Hierdoor wordt het maandbedrag steeds lager…

Voor- en nadelen

Net als iedere hypotheekvorm heeft de annuïteitenhypotheek voor- en nadelen. Hieronder staan deze voor- en nadelen:

Voordelen

  • Je hypotheek wordt iedere maand met hetzelfde bedrag afgelost
  • Je hypotheek wordt hierdoor iedere maand lager
  • Je betaalt hierdoor steeds minder rente, omdat de schuld lager wordt
  • Je betaalt op het begin relatief veel rente en kunt hierdoor veel gebruik maken van de renteaftrek
  • Samen met de annuïteitenhypotheek is het de enige hypotheekvorm die nog in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek

Nadelen

  • De maandlasten zijn op het begin hoger
  • Doordat de maandlasten hoger zijn kun je mogelijk minder lenen
  • De hypotheekrente aftrek wordt steeds lager, omdat je steeds minder rente gaat betalen
  • Het inflatievoordeel is beperkter. Door de inflatie wordt geld minder waard. De relatieve waarde van de schuld neemt hierdoor af. Omdat je op het begin meer aflost, wordt er minder van de waardevermindering van de schuld geprofiteerd

 

Wie kiest voor een lineaire hypotheek?

Deze hypotheekvorm is er voor mensen die op het begin meer kunnen betalen. Deze mensen willen graag extra aflossen om hun schuld snel te verlagen óf verwachten bijvoorbeeld in de toekomst minder te gaan verdienen omdat ze met pensioen gaan. Bij de lineaire hypotheek zijn de maandlasten op het begin namelijk hoger. Vervolgens worden ze steeds lager.

lineaire extra aflossen

Je lost met een lineaire hypotheek relatief veel af, maar het is meestal mogelijk om extra af te lossen. Omdat banken rente-inkomsten mislopen als je extra gaat aflossen, leggen ze meestal een boeterente op. Dit is een boete op het extra aflossen.

Hierdoor is het niet altijd voordeliger om extra af te lossen. Bij de meeste geldverstrekkers is het mogelijk om bijvoorbeeld jaarlijks 10% extra af te lossen zonder een boete te betalen. Check de voorwaarden van de hypotheek om te zien hoe deze met boeterente omgaat.

lineaire of annuïteitenhypotheek?

De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn op het begin hoger en worden steeds lager doordat er relatief veel wordt afgelost. Hierdoor wordt de rente over de openstaande lening lager, waardoor het maandbedrag lager wordt.

Bij de annuïteitenhypotheek is het maandbedrag gedurende de hele looptijd hetzelfde. Je betaalt op het begin alleen meer rente en minder aflossing, waardoor de hypotheekrente aftrek hoger is. De maandlasten van de annuïteitenhypotheek zijn op het begin lager en worden daarna steeds hoger.

Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten die beide hypotheekvormen combineert.

Vergelijk hypotheekrentes

Bekijk nu welke geldverstrekkers op dit moment de laagste rente aanbieden: