Bereddingskosten, wat zijn dat?

Geschreven op 30-12-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Bereddingskosten zijn de kosten die je moet maken om schade te voorkomen of te beperken.

Je bent volgens de polisvoorwaarden verplicht om maatregelen te nemen om schade te voorkomen en te beperken. De verzekeraar is wettelijk verplicht om bereddingskosten te vergoeden.

Lees nu alles over bereddingskosten. Ontdek welke maatregelen onder bereddingskosten vallen en welke niet. Lees vervolgens wat er gebeurd als er meer schade ontstaat bij een poging om de schade te beperken…

Verplicht om schade te voorkomen of te verminderen

Het is volgens het Burgerlijk Wetboek verplicht om maatregelen te nemen om schade te voorkomen en te beperken. Deze maatregelen moeten redelijk zijn, ten opzichte van de schade die daarmee kan worden voorkomen.

Wanneer je ziet dat er schade kan ontstaan óf ontstaan, moet je dus ingrijpen om deze schade zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. De kosten die je hiervoor moet maken noemen we dus bereddingskosten.

Wanneer je niet ingrijpt om de schade te voorkomen of te beperken, kan de verzekeraar een lagere schadevergoeding uitkeren.

Wat valt onder bereddingskosten?

Je kunt allerlei kosten maken om verdere schade te voorkomen en te beperken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van bereddingskosten:

Voorbeeld bij waterschade

Je hebt een gesprongen waterleiding in huis en deze zorgt voor waterschade. Wanneer je direct contact opneemt met een bedrijf om de waterleiding te dichten én het water te verwijderen, dan valt dit onder bereddingskosten. Je hebt namelijk voorkomen dat er meer schade ontstaat door de lekkage.

Voorbeeld bij brandschade

Wanneer er brand ontstaat in de woning en je gebruikt de brandblusser om de schade te blussen, dan wordt het vullen van de brandblusser gezien als bereddingskosten. Door de brandblusser te gebruiken heb je namelijk voorkomen dat het hele huis afbrandt.

Voorbeeld bij stormschade

Wanneer er een storm is geweest en daardoor een boom scheef is komen te staan, dan kun je kosten maken om de boom te laten verwijderen vóór deze op het huis valt. Deze kosten vallen onder bereddingskosten, omdat je hiermee hebt voorkomen dat de boom op het huis valt en een enorme schade aanricht.

Dekt de inboedelverzekering bereddingskosten?

De inboedelverzekeraar is volgens de wet verplicht om bereddingskosten te vergoeden. De verzekeraar moet de bereddingskosten vergoeden tot de verzekerde som. De verzekerde som is het maximale bedrag waarvoor de verzekering is afgesloten.

De inboedelverzekering vergoedt niet alleen de bereddingskosten, maar ook de schade die wordt toegebracht bij een poging om de schade te verminderen. Wanneer de maatregelen dus niet succesvol waren óf meer schade hebben toegebracht, dan zal de verzekeraar dit vergoeden.

Wanneer het mogelijk is, is het aan te raden om eerst met de verzekeraar te overleggen of de maatregelen die je wil nemen om schade te voorkomen wordt gezien als beredding.

Op bereddingskosten zit géén eigen risico. Wel kan er een eigen risico op de inboedelverzekering zitten.

Preventie en onderhoud

De maatregelen moeten worden genomen bij een acute dreiging. Wanneer de maatregelen worden genomen ter onderhoud en preventie, vallen ze niet onder bereddingskosten.

De verzekeraar zal de kosten voor normaal onderhoud dus niet vergoeden. Denk hierbij aan het periodiek en preventief snoeien van bomen, omdat de takken schade kunnen veroorzaken.

Meer schade door bereddingspoging

Het kan voorkomen dat je door een bereddingspoging meer schade veroorzaakt. Wanneer er een brand ontstaan in je huis en je blust dan brand met een brandblusser, dan kunnen de meubels beschadigd raken.

Omdat je hebt voorkomen dat het complete huis afbrandt, zal de verzekeraar de schade aan de meubels ook vergoeden. Verder zal de verzekeraar het vullen van de brandblusser vergoeden, omdat dit bereddingskosten zijn.

Verzekeraars bieden ook een vergoeding als je méér schade moet veroorzaken, om een grotere schade te voorkomen. Denk hierbij aan het inslaan van een ruit om een brand te voorkomen. De verzekeraar zal in dat geval de nieuwe ruit vergoeden.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.