Inboedelwaardemeter, wat is dat?

Geschreven op 31-12-18
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je sluit een inboedelverzekering af om de inboedel te verzekeren. De verzekeraar wil weten wat de waarde van de inboedel is, omdat hier de premie op moet worden afgestemd.

Om de waarde van de inboedel vast te stellen gebruiken verzekeraars in inboedelwaardemeter (of een database als Infofolio). De inboedelwaardemeter bevat een aantal vragen waarmee de verzekeraar een schatting kan maken van de waarde van de inboedel.

Vaak biedt de inboedelwaardemeter garantie tegen onderverzekering.

Lees nu alles over de inboedelwaardemeter en vergelijk alle goedkope autoverzekeringen...

Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars is een belangenvereniging van Nederlandse verzekeraars. Het Verbond heeft de inboedelwaardemeter ontwikkeld, waarmee de waarde van iemands inboedel kan worden vastgesteld.

De meeste verzekeraars nemen de inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars als leidraad. Sommige verzekeraars gebruiken geen inboedelwaardemeter en verzekeren bijvoorbeeld vaste bedragen.

Het Verbond van Verzekeraars publiceert ieder jaar een indexcijfer waarmee verzekeraars de waarde van inboedels kunnen indexeren (in waarde laten toenemen).

Hoe werkt de inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter is met behulp van onderzoek naar de inboedel van vele Nederlandse huishouders. Door te kijken naar iemands leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling en de grootte van het huis, kan er een goede schatting worden gemaakt van de waarde van de inboedel.

Zo zal iemand met een hoger inkomen waarschijnlijk duurdere spullen kopen, dan iemand met een laag inkomen. Verder zal een huishouden met meerdere personen meer spullen hebben, dan een éénpersoonshuishouden.

De inboedelwaardemeter bestaat uit een aantal vragen. Het antwoord op deze vragen geeft een aantal punten. Uiteindelijk worden de punten van alle vragen bij elkaar opgesteld. Het totaal aantal punten wordt vervolgens vermenigvuldigd met een bedrag in euro’s. Dit bepaalt vervolgens de waarde van de inboedel.

Vragen van de inboedelwaardemeter

Hieronder staan de onderdelen van de inboedelwaardemeter, met daarbij een toelichting:

Leeftijd van de hoofdkostwinner

De verzekeraar wil weten wat de leeftijd van de hoofdkostwinner is. De hoofdkostwinner is degene die het hoogste inkomen heeft.

De leeftijd van de hoofdkostwinner vertelt iets over de levensfase van deze persoon, waarmee een koppeling kan worden gemaakt met de waarde van de inboedel.

Gezinssamenstelling

De gezinssamenstelling vertelt hoeveel mensen er in het huis wonen. Wanneer er meer mensen in een huis wonen, zijn er meer spullen om te verzekeren. De waarde van de inboedel neemt hierdoor dus toe.

Inkomen van de hoofdkostwinner

De verzekeraar wil weten wat het netto maandinkomen van de hoofdkostwinners is. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit loon, uitkeringen, een pensioen of inkomen uit een eigen bedrijf.

Wanneer je meer verdient, koop je waarschijnlijk duurdere spullen. Hierdoor is de waarde van de inboedel dus hoger. De verzekeraar hoeft niet het precieze inkomen te weten, maar heeft een aantal inkomenscategorieën opgesteld.

Wanneer de hoofdkostwinner meer dan 4.850 euro netto verdiend, dan kan de inboedelwaardemeter niet worden gebruikt.

Oppervlakte van het huis

In een groter huis passen meer spullen, dan in een kleiner huis. De verzekeraar wil hierbij weten wat de grootste van het huis is, inclusief de oppervlakte van de eventuele schuur, garage en berging. Je hoeft de grootte van de tuin niet door te geven.

Wanneer je een huis hebt dat groter is dan 300 m2 dan kun je de inboedelwaardemeter niet gebruiken.

Audiovisuele en computerapparatuur

Onder audio- en computerapparatuur vallen bijvoorbeeld een audiosystemen, computers, laptops, tablets, spelcomputers, camera’s en telefoons. Verder vallen bijvoorbeeld ook dvd’s, USB’s en externe harde schijven binnen deze categorie.

Wanneer je een inboedelwaardemeter hebt ingevuld, biedt de inboedelverzekering dekking voor audiovisuele- en computerapparatuur tot 12.000 euro. Wanneer je meer audiovisuele- en computerapparatuur hebt kun je deze bijverzekeren.

Sommige verzekeraars beperken de dekking voor audiovisuele en computerapparatuur.

Lees meer over Audiovisuele- en computerapparatuur

Sieraden

De verzekeraar wil weten hoeveel sieraden je hebt. Denk hierbij aan horloges, kettingen, armbanden en oorbellen. De inboedelwaardemeter gaat uit van een maximaal bedrag aan sieraden van 6.000 euro. Wanneer de waarde van je sieraden boven dit bedrag uitkomt, dan kun je dit vaak extra bijverzekeren.

Sommige verzekeraars beperken de dekking voor sieraden.

Bijzondere bezittingen

De inboedelverzekeraar wil ook weten of je bijzondere bezittingen hebt. Onder bijzondere bezittingen vallen bijvoorbeeld verzamelen, antiek, kunst en muziekinstrumenten.

Via de inboedelwaardemeter wordt gevraagd of deze bijzondere bezittingen een waarde hebben van meer dan 15.000 euro. Wanneer je meer dan 15.000 euro aan bijzondere bezittingen hebt, dan kun je deze vaak bijverzekeren.

Wanneer je veel bijzondere bezittingen in huis hebt, dan kan de verzekeraar eisen stellen aan de beveiliging van de woning, zodat de kans op inbraak afneemt.

Huurdersbelang

Wanneer je een huurhuis hebt, wil de verzekeraar weten of je huurdersbelang hebt. Wanneer je zelf bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer hebt aangebracht in een huurhuis, dan valt dit onder huurdersbelang.

Deze keuken of badkamer zitten vast in de woning en valt normaal gesproken onder de opstalverzekering. Omdat je als huurder geen opstalverzekering hebt, kun je deze nieuwe keuken of badkamer verzekeren op de inboedelverzekering.

Verzekeraars bieden doorgaans een standaarddekking van 6.000 euro aan huurdersbelang op de inboedelverzekering.

Lees meer over huurdersbelang

Garantie tegen onderverzekering

Onderverzekering betekent dat niet de gehele waarde van de inboedel verzekerd is. Wanneer je onderverzekerd bent, krijg je bij schade niet de gehele schade uitgekeerd. Je wilt daarom niet onderverzekerd zijn.

De inboedelwaardemeter biedt vaak garantie tegen onderverzekering, wanneer je deze naar waarheid hebt ingevuld. Wanneer er schade ontstaat en de inboedel is voor een te laag bedrag verzekerd, dan vergoedt de verzekeraar toch de volledige schade.

Omdat de waarde van de inboedel kan toenemen, indexeren veel verzekeraars de waarde van de inboedel ieder jaar. Dit betekent dat ze de waarde van de inboedel laten toenemen met een percentage en hier de premie op aanpassen. Het percentage waarmee ze de inboedel indexeren wordt opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarnaast hebben sommige verzekeraars als voorwaarden dat je iedere 5 jaar een nieuwe inboedelwaardemeter moet invullen.

Grotere huizen en hoge inkomens

De inboedelwaardemeter is afgestemd op huizen met een oppervlakte van maximaal 300 M2 en netto-inkomens van maximaal 4.850 euro. Dit betekent dat mensen met grotere huizen en hogere inkomens geen gebruik kunnen maken van de inboedelwaardemeter.

Wanneer je een huis van meer dan 300 m2 óf een netto-inkomen van meer dan 4.850 hebt, dan is de inboedelwaardemeter dus niet te gebruiken.

Je kunt dan zelf een verzekerd bedrag kiezen, maar hebt dan vaak geen garantie tegen onderverzekering. Je kunt de inboedel ook laten waarderen door een taxateur, waardoor je vaak wel garantie tegen onderverzekering hebt.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.