Politiekeurmerk Veilig Wonen, wat is dat?

Geschreven op 16-01-19
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor huizen met een betere beveiliging. Het keurmerk is in 1994 opgericht door de politie en overheid, met als doel om huizen en gebieden te beveiligen.

Sinds 2005 is het keurmerk overgenomen door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Veel nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig opgeleverd met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Wanneer je een Politiekeurmerk Veilig Wonen hebt kun je vaak een goedkopere inboedelverzekering afsluiten. Daarnaast is je huis minder gevoelig voor inbraak.

Lees nu alles over het keurmerk en vergelijk de goedkoopste inboedelverzekeringen...

Wanneer krijg je het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Je krijgt het Politiekeurmerk Veilig Wonen wanneer je huis voldoet aan de beveiligingseisen van het keurmerk. Je moet de beveiliging van het huis laten beoordelen door een aangestolen beveiligingsexpert.

Eisenoverzicht

Je kunt het Politiekeurmerk Veilig Wonen alleen ontvangen als je huis aan de veiligheidseisen voldoet. Je huis moet voldoen aan een aantal inbraakpreventie-eisen.

Het huis moet bijvoorbeeld voorzien zijn van gecertificeerd hang-en-sluitwerk met een bepaalt aantal sterren (bijvoorbeeld van Stichting Kwaliteit Gevelbouw).

Hieronder staat een algemeen overzicht van de eisen:

  • Certificeert hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels
  • Verlichting bij de buitendeuren
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat
  • Goed geplaatste rookmelders op iedere etage

 

Het keurmerk kent twee verschillende eisenoverzichten: één voor bestaande woningen en één voor nieuwbouwwoningen.

Wat kost het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

De kosten om het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan te brengen verschillen per huis. De kosten zijn o.a. afhankelijk van hoeverre het huis nu al beveiligd is. Vooral de beveiligingsproducten en het aanbrengen hiervan kosten geld.

Daarnaast hebben beveiligingsbedrijven verschillende tarieven voor het beoordelen van de veiligheid. Aan het opstellen van het beveiligingscertificaat zitten geen kosten verbonden.

Kosten spreiden

Je kunt de kosten voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen ook spreiden. Je kunt de beveiliging van iedere gevel laten beoordelen door een beveiligingsexpert. Deze kan vervolgens per gevel een ”verklaring van beveiliging” afgeven.

Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen?

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen wordt niet uitgegeven door de politie of het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het keurmerk wordt uitgegeven door PKVW-bedrijven.

Zoek een PKVW-bedrijf in de buurt

Sticker

Nadat je het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebt ontvangen plaatst de beveiligingsexpert een aantal raamstickers. Deze stickers zorgen voor een afschrikkend effect op inbrekers.

Inboedelverzekering

Je sluit een inboedelverzekering af om je spullen in en rondom het huis te verzekeren, bijvoorbeeld tegen diefstal. Wanneer je huis beveiligd is met het Politie Keurmerk Veilig Wonen, dan wordt de kans kleiner dat je spullen worden gestolen.

Daarom geven sommige inboedelverzekeraars korting op de premie van een inboedelverzekering als je beveiligingsmaatregelen hebt genomen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.