Hoe duur is een inboedelverzekering?

Geschreven op 20-01-19
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt al een inboedelverzekering vanaf ongeveer 5 euro per maand. De prijs van de inboedelverzekering is voor iedereen anders.

Hoe duur een inboedelverzekering is, hangt bijvoorbeeld af van persoonlijke factoren, de gekozen dekking, de hoogte van het eigen risico, de eventuele beveiligingsmaatregelen én bij welke inboedelverzekeraar de verzekering wordt afgesloten.

Hieronder vertellen we precies hoe de premie van een inboedelverzekering tot stand komt. We vertellen daarnaast hoe je een goedkope inboedelverzekering kunt vinden…

Kosten inboedelverzekering

De kosten van een inboedelverzekering bestaan niet alleen uit verzekeringspremie. Deze verzekeringspremie wordt namelijk verhoogd met een aantal andere kosten, zoals assurantiebelasting.

Hieronder staat hoe de premie van een inboedelverzekering is opgebouwd:

  • Verzekeringspremie
  • Assurantiebelasting (21%)
  • Doorlopende provisie (indien via tussenpersoon)
  • Doorlopende servicekosten (bij sommige tussenpersonen)
  • Poliskosten (eenmalig)
  • Administratiekosten (niet bij iedere verzekeraar)

Wanneer je de inboedelverzekering rechtstreeks bij de verzekeraar afsluit, wordt er geen doorlopende provisie of servicekosten in rekening gebracht. Je kunt op Lastenvrij vele inboedelverzekeringen vergelijken en deze vervolgens zelf bij de verzekeraar afsluiten.

Welke factoren bepalen de premie van een inboedelverzekering?

De premie van een inboedelverzekering is voor iedereen anders, omdat deze bepaalt wordt door een aantal persoonlijke factoren.

De premie wordt voor een groot deel bepaalt door de waarde van de inboedel. Wanneer een inboedel een hoge waarde heeft, dan is premie van de inboedelverzekering hoger. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de kans dat deze inboedel schade oploopt, bijvoorbeeld door te kijken in welke stad (grote-steden-maatregel) iemand woont en welke beveiligingsmaatregelen er zijn genomen.

Veel verzekeraars schatten de waarde van een inboedel door gebruik te maken van de inboedelwaardemeter.

Inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter is een hulpmiddel dat is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars. Door bijvoorbeeld te kijken naar het inkomen van de hoofdkostwinner kan een verzekeraar een schatting maken van de waarde van de inboedel. Iemand met een hoger inkomen koopt over het algemeen duurdere spullen, waardoor de waarde van de inboedel hoger zal zijn.

Deze inboedelwaardemeter bestaat uit de volgende onderdelen:

 

De verzekeraar stelt vragen over deze onderdelen. Zo kan er uiteindelijk een schatting worden gemaakt van de waarde van iemands inboedel. Vervolgens bepaalt de verzekeraar de hoogte van de premie.

Lees alles over de inboedelwaardemeter

Dekking

Je sluit een inboedelverzekering af om spullen in en rondom het huis te verzekeren. Je kunt bij het afsluiten van een inboedelverzekering doorgaans kiezen uit twee of drie dekkingen.

De meeste eenvoudige én goedkopere inboedelverzekering is de uitgebreide inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden deze uitgebreide inboedelverzekering niet meer aan.

Je kunt kiezen voor een completere inboedelverzekering door de extra uitgebreide inboedelverzekering af te sluiten. De allrisk inboedelverzekering is de meest complete, maar ook duurste inboedelverzekering.

Aanvullende dekkingen

De basisdekking van een inboedelverzekering is eventueel uit te breiden met één of meerdere aanvullende inboedelverzekeringen. Deze aanvullende inboedelverzekeringen bieden een uitgebreide dekking, maar zorgen ook voor een hogere premie.

Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende inboedelverzekering afsluiten met een uitgebreidere dekking voor mobiele elektronica en kostbaarheden. Je kunt daarnaast een buitenhuisverzekering afsluiten om spullen ook buitenhuis te verzekeren. Verder is het mogelijk om huurdersbelang en eigenaarsbelang mee te verzekeren op de inboedelverzekering.

Lees alles over aanvullende inboedelverzekeringen

Hoogte van het eigen risico

Veel inboedelverzekeraars hanteren een standaard eigen risico, bijvoorbeeld van 50 of 100 euro. Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Verzekeraars hebben dit eigen risico om te voorkomen dat er kleine schades worden geclaimd.

Daarnaast zit er vaak een hoger eigen risico op schadegevoelige spullen, zoals een smartphone. Verder hebben veel verzekeraars een verhoogd eigen risico bij stormschades. In grotere steden (grote-steden-maatregel) geldt er vaak een hoger eigen risico bij diefstal en inbraak.

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen of te verlagen, in ruil voor een hogere premie. Soms is het ook mogelijk om voor een hoger eigen risico te kiezen, in ruil voor een lagere premie.

De hoogte van het eigen risico kan zo dus bepalen hoe duur de inboedelverzekering uiteindelijk is.

Beveiligingsmaatregelen

Wanneer je beveiligingsmaatregelen neemt, bijvoorbeeld via het BORG-certificaat of een Politiekeurmerk Veilig Wonen, wordt de kans op schade kleiner.

De beveiligingsmaatregelen zorgen bijvoorbeeld voor minder kans op inbraak, waardoor verzekeraars minder risico lopen. Omdat verzekeraars door deze maatregelen minder risico lopen, geven ze vaak korting op de premie.

De beveiligingsmaatregelen kunnen daardoor dus zorgen voor een goedkopere inboedelverzekering.

Vergelijken van inboedelverzekeringen

De ene verzekeraar richt zich vooral op autoverzekeringen, terwijl de andere zich vooral op inboedelverzekeringen richt.

De hoogte van de premie van een inboedelverzekering is voor een groot deel afhankelijk van de verzekeraar waar je deze afsluit. Wanneer je zomaar een verzekeraar kiest en daar een inboedelverzekering gaat afsluiten, is de kans groot dat je niet de goedkoopste inboedelverzekering hebt.

Daarom is het aan te raden om eerst de premies én polisvoorwaarden van meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken. Je kunt enorm veel geld besparen door een goede vergelijking te maken

Inboedelverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.