Inboedelverzekering afsluiten met een strafblad, kan dat?

Geschreven op 06-06-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je moet bij het afsluiten van een nieuwe inboedelverzekering aangeven of je de afgelopen 8 jaar een veroordeling hebt gehad voor een strafbaar feit. Je kunt met een strafblad worden geweigerd door de verzekeraar, maar waarom is dat?

Gelukkig zijn er soms toch mogelijkheden om met een strafblad een normale inboedelverzekering af te sluiten. Wanneer dat niet kan, is het altijd mogelijk om een inboedelverzekering af te sluiten bij De Vereende.

Lees nu alles over het afsluiten van een inboedelverzekering met een strafblad…

Wanneer heb je een strafblad?

Je krijgt altijd een strafblad na een veroordeling voor een misdrijf. Misdrijven zijn ernstige strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld drugshandel, diefstal en moord.

Het is daarnaast mogelijk om een strafblad te krijgen na een overtreding. Je krijgt een strafblad na een overtreding als de opgelegde straf een vrijheidsstaf, een voorwaardelijke straf óf een boete van minimaal 100 euro is.

Voorbeelden van overtredingen zijn openbaar dronkenschap en verkeersovertredingen.

Waarom weigeren verzekeraars mensen met een strafblad?

Je wilt gewoon een inboedelverzekering afsluiten. Waarom wil een verzekeraar dan weten of je een strafblad hebt? Wat heeft dat met elkaar te maken?

Verzekeraars zien iemand met een strafrechtelijk verleden als een groter moreel risico. Dit verzekeraar denkt dat iemand met een strafblad het ook minder nauw neemt met de verzekeringsregels of het betalen van de premie. Zo denkt de verzekeraar dat iemand met een strafblad eerder zal frauderen.

Je kunt dus zeggen dat verzekeraars minder vertrouwen hebben in mensen met een strafblad. Daarom worden mensen met een strafblad door sommige verzekeraars geweigerd.

Je kunt soms toch een inboedelverzekering afsluiten

Het is niet zo dat iemand met een strafblad automatisch geen inboedelverzekering kan afsluiten. In Nederland zijn misschien wel 100 verzekeraars actief, die allemaal een ander acceptatiebeleid hebben. Neem contact op met meerdere verzekeraars. Je hebt hierdoor de grootste kans om toch te worden geaccepteerd.

Daarnaast kijken verzekeraars ook naar hoe het strafblad is opgebouwd. Heb je bijvoorbeeld onlangs nog een aantal ernstige misdrijven gepleegd of ben je lang geleden een kleinere overtreding begaan?

Strafblad verzwijgen?

Je denkt misschien dat het slim is om het strafrechtelijk verleden te verzwijgen, maar dit kan voor meer problemen zorgen.

Je bent volgens de mededelingswet namelijk verplicht om de acceptatievragen eerlijk te beantwoorden. Daarnaast kunnen verzekeraars allerlei informatie opvragen én met elkaar uitwisselen, waardoor ze eventueel zelf kunnen achterhalen dat je een strafblad hebt.

Wanneer je een inboedelverzekering aanvraagt en liegt bij de acceptatievragen, kan dit vergaande gevolgen hebben. De verzekeraar kan aangeven dat de polis nóóit heeft bestaan. Je krijgt de betaalde premie niet terug en moet de eventuele schades voor eigen rekening nemen.

Daarnaast kan de verzekeraar een EVR-melding achter je naam zetten. Hierdoor wordt het nog moeilijker om een nieuwe verzekering af te sluiten!

De verzekeraar informeren over het strafrechtelijk verleden

Het is slimmer om de verzekeraar te informeren over het strafblad. Dit laat zien dat je eerlijk bent over de gemaakte fouten. Verzekeraars kunnen deze eerlijkheid waarderen, waardoor ze misschien toch een inboedelverzekering aanbieden.

De Vereende

Wanneer je nergens een inboedelverzekering kunt afsluiten, kun je altijd nog terecht bij De Vereende. Dit is een speciale verzekeraar voor bijzondere risico’s. Deze verzekeraar accepteert iedereen, maar heeft wel een veel hogere premie én strengere voorwaarden.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.