Inboedelverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Geschreven op 13-01-19
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je sluit niet zomaar een inboedelverzekering af bij een verzekeraar, maar begint eerst met het vergelijken van premies en polisvoorwaarden.

De dekkingen van inboedelverzekeringen kunnen enorm verschillen. Het is daarom extra belangrijk om te vergelijken.

Hieronder staan een aantal goede tips voor het vergelijken van inboedelverzekeringen. Check alle tips en sluit vervolgens een goede én betaalbare inboedelverzekering af…

Waarom een inboedelverzekering?

Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar je kunt deze afsluiten om spullen te verzekeren die zich binnen én rondom het huis bevinden.

Onder ”inboedel” verstaan we spullen die niet ”nagelvast” aan de woning zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Kleding
  • Meubels
  • Gordijnen
  • Vloerbedekking
  • Laminaat (die uit het huis te halen is)
  • Computers

De inboedelverzekering biedt geen dekking voor schade aan het huis zelf. Je sluit hier als huiseigenaar een opstalverzekering voor af.

Inboedel-, opstal- of woonhuisverzekering?

De inboedelverzekering biedt dekking voor spullen in en rondom het huis. De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan het huis zelf, inclusief leidingen, centrale verwarmingen en sanitair.

De woonhuisverzekering is voor sommige verzekeraars een ander woord voor opstalverzekering. Bij andere verzekeraars is een woonhuisverzekering een combinatie van een inboedel- en opstalverzekering.

Dekking kiezen

Over het algemeen zijn er drie verschillende dekkingen. Dit is de uitgebreide-, extra uitgebreide- én allrisk inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden alleen een extra uitgebreide en allrisk inboedelverzekering aan. Dan zijn er nog verzekeraars die deze dekkingen anders noemen.

Extra uitgebreid

De extra uitgebreide inboedelverzekering biedt dekking tegen alle gebeurtenissen die in de polisvoorwaarden zijn omgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn schade door brand, storm, vandalisme en diefstal en waterschade.

Allrisk

De allrisk inboedelverzekering is de meest uitgebreide inboedelverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor alle schadegebeurtenissen, tenzij deze zijn uitgesloten volgens de polisvoorwaarden. De allrisk verzekering biedt vaak ook dekking voor schade die ontstaat door eigen schuld.

Je kunt bij het vergelijken van inboedelverzekeringen zien of de verzekeraar een extra uitgebreide inboedelverzekering (EUG) of een allrisk inboedelverzekering (AR) aanbiedt.

Inboedelwaardemeter

Veel inboedelverzekeraars verzekeren een inboedel met een inboedelwaardemeter. De inboedelwaardemeter is een hulpmiddel om de waarde van een inboedel te schatten.

Veel verzekeraars bepalen de verzekerde bedragen en de premie van de inboedelverzekering met deze waardemeter. De inboedelwaardemeter biedt meestal garantie tegen onderverzekering als deze naar waarheid is ingevuld.

Lees meer over de inboedelwaardemeter

Premier risque

Sommige inboedelverzekeraars bieden hun inboedelverzekering aan op basis van premier risque. Dit betekent dat de inboedel niet verzekerd wordt op basis van werkelijke waarde, maar op basis van maximale bedragen. De inboedelverzekering op basis van premier risque kent geen onderverzekeringsregel.

Lees meer over premier risque

Aanvullende inboedelverzekeringen

Inboedelverzekeraars hebben vaak een beperktere dekking voor bepaalde spullen, zoals kunst, muziekinstrumenten, audio- en computerapparatuur en sieraden.

Je kunt de dekking voor deze spullen vaak uitbreiden met een aanvullende inboedelverzekering. Daarnaast is het mogelijk om spullen ook buiten huis te verzekeren met een aanvullende verzekering.

Buitenhuis

De inboedelverzekering biedt dekking voor spullen die zich in en rondom het huis bevinden. De inboedelverzekering biedt standaard geen dekking voor spullen die zich buitenhuis bevinden. Je kunt hier een aanvullende buitenhuisverzekering afsluiten.

Lees meer over de buitenhuisdekking

Kostbaarheden

Vaak bieden verzekeraars een beperktere dekking voor kostbaarheden, zoals kunst, verzamelingen en sieraden. Zo kan het zijn dat een verzekeraar bijvoorbeeld dekking biedt tot maximaal 15.000 euro. Wanneer je meer kostbaarheden hebt, kun je deze bijverzekeren met een aanvullende kostbaarhedenverzekering.

Mobiele elektronica

Veel verzekeraars bieden een beperktere óf bieden helemaal geen dekking meer voor mobiele elektronica. Vaak is het mogelijk om mobiele elektronica (beter) te verzekeren met een aanvullende mobiele elektronicaverzekering.

Lees meer over de mobiele elektronica dekking

Huurdersbelang

Wanneer je als huurder een nieuwe keuken in je huishuur plaatst, ben jij de eigenaar van deze keuken. Omdat deze keuken in het huis zit, is deze normaal gesproken verzekerd op de opstalverzekering.

Omdat je als huurder meestal geen opstalverzekering afsluit, kun je je keuken verzekeren met een aanvullende huurdersbelangverzekering.

Lees meer over huurdersbelang

Het eigen risico

Het eigen risico is het deel van de schade die je zelf moet betalen. Veel inboedelverzekeraars hebben een verplicht eigen risico, bijvoorbeeld van 50 of 100 euro. Hiermee voorkomen ze dat er allerlei kleinere schades worden gemeld.

Dan zijn er verzekeraars die extra schadegevoelige spullen, zoals smartphones, een extra eigen risico geven.

Verder zit er vaak een verplicht eigen risico op schades door diefstal en inbraak, bijvoorbeeld 250 euro. Wanneer je in een grotere stad (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) woont, kan dit eigen risico voor diefstal en inbraak hoger zijn.

Daarnaast zit er vaak een standaard eigen risico op stormschades, vaak tussen de 250 en 400 euro.

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen. Je betaalt dan een hogere premie, maar hebt geen eigen risico. Andersom is het soms ook mogelijk om te kiezen voor een hogere premie in ruil voor een lagere premie.

Beveiliging

Sommige verzekeraars bieden een goedkopere inboedelverzekering aan, wanneer je beveiligingsmaatregelen hebt genomen. Denk hierbij aan een huis met het Politie Keurmerk Veilig Wonen of een BORG-certificaat.

Alle verzekeringen bij één verzekeraar?

Wanneer je alle verzekeringen bij één verzekeraar afsluit, dan kun je pakketkorting krijgen. Veel tussenpersonen gebruiken deze pakketkorting als argument om alle verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Vaak is de pakketkorting per verzekeraar 2%.

De kans dat dezelfde verzekeraar een goede en goedkope autoverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering aanbiedt is nogal klein. Je kunt er ook voor kiezen om alle verzekeringen te vergelijken en per verzekering de beste en goedkoopste verzekeraar te kiezen.

Je komt waarschijnlijk op een lagere verzekeringspremie, dan met die 2% pakketkorting per verzekering. Sommige verzekeraars richten zich namelijk vooral op een bepaalde verzekering, bijvoorbeeld de autoverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.