Is een inboedelverzekering hetzelfde als woonverzekering?

Geschreven op 24-07-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Nee, de inboedelverzekering en de woonhuisverzekering zijn niet hetzelfde. De inboedelverzekering biedt dekking voor spullen in én soms buitenshuis. De woonhuisverzekering biedt dekking voor schade aan het huis zelf.

Voor sommige verzekeraars is de woonhuisverzekering een ander woord voor de opstalverzekering. Voor andere verzekeraars is de woonhuisverzekering de opstal- en inboedelverzekering samen…

Wat is een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is een verzekering voor alle spullen die zich in én soms buitenshuis bevinden. Onder inboedel vallen alle spullen die zich in de woning bevinden, maar niet ”nagelvast” aan de woning zitten.

Denk bijvoorbeeld aan een laptop, een televisie, een bankstel of kleding. Onder de inboedel valt bijvoorbeeld ook het laminaat, als deze uit de woning te halen is.

De inboedelverzekering biedt geen dekking voor schade aan het huis zelf, zoals de woonhuisverzekering wel doet.

Wat is een woonhuisverzekering?

Sommige verzekeraars noemen de opstalverzekering een woonhuisverzekering. De opstalverzekering is een verzekering voor schade aan de woning.

Zo’n opstalverzekering biedt dekking voor ”de stenen” van het huis. Je huis kan bijvoorbeeld beschadigen als er tijdens een storm een boom op valt. De opstalverzekering biedt hier dekking voor.

Sommige verzekeraars bieden een woonhuisverzekering aan, die bestaat uit de combinatie van een opstal- én een inboedelverzekering. De woonhuisverzekering van deze verzekeraars biedt dus dekking voor schade aan het huis én de spullen in het huis.

Inboedel en/of woonhuisverzekering afsluiten?

De inboedelverzekering is niet verplicht, maar kan voor iedereen interessant zijn. De opstalverzekering is voor een huurhuis meestal niet nodig, behalve als er sprake is van huurdersbelang.

Wanneer je in een appartement woont, is de opstalverzekering meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren. Wanneer je een koophuis hebt, kan het verstandig zijn om een opstalverzekering af te sluiten. Het is zelfs vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

Whatsapp

Binnen 60 minuten een reactie

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.