Samenwonen: wat doen met de inboedelverzekering?

Geschreven op 10-02-19
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je gaat samenwonen met je partner wil je je inboedel verzekeren. Je hebt misschien allebei nog geen inboedelverzekering en wilt een nieuwe inboedelverzekering afsluiten.

Of misschien heb je allebei al een inboedelverzekering en wil je deze samenvoegen tot één inboedelverzekering. Uiteraard moet deze inboedelverzekering voldoende dekking beiden voor alle spullen.

Lees nu alles over samenwonen en de inboedelverzekeringen. Check vervolgens welke inboedelverzekeringen voordelig zijn én vergelijk polisvoorwaarden…

Je hebt allebei nog géén inboedelverzekering

Je hebt misschien allebei nog geen inboedelverzekering. Je kunt dan één nieuwe inboedelverzekering afsluiten op het nieuwe adres.

Een inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de spullen van jou en je partner. De inboedelverzekering biedt bijvoorbeeld dekking voor schade aan kleding, meubels, audiovisuele en computerapparatuur en sieraden.

Lees waar je op moet letten bij het vergelijken van inboedelverzekeringen. Check vervolgens welke inboedelverzekeraars een goede en betaalbare inboedelverzekering hebben.

Van twee inboedelverzekeringen naar één inboedelverzekering

Wanneer je allebei al een inboedelverzekering hebt, dan kun je er voor kiezen om één inboedelverzekering op te zeggen en de andere door laten lopen.

Verzekeraars hebben de regel dat de inboedelverzekering die het kortst loopt kan worden beëindigd. De inboedelverzekering die het langst loopt kan vervolgens doorlopen.

Daarnaast hebben veel verzekeraars onderling de ”verkeersregel” voor partners die gaan samenwonen. Dit betekent dat je zelf mag kiezen welke inboedelverzekering je op wilt zeggen.

Partner bijschrijven op de polis

Wanneer je ervoor kiest om één inboedelverzekering aan te houden, dan dient degene die de inboedelverzekering aanhoudt de partner bij te schrijven op de polis.

Verhoogde waarde van de inboedel

Wanneer je gaat samenwonen neemt de waarde van de inboedel toe. Je hebt namelijk meer spullen dan voorheen. Daarnaast heb je misschien een groter huis.

Wanneer je ervoor kiest om één bestaande inboedelverzekering door te laten lopen, dan wil de verzekeraar de nieuwe waarde van de inboedel weten. De waarde van de inboedel bepaalt namelijk de hoogte van de premie.

De verzekeraar zal waarschijnlijk vragen om een nieuwe inboedelwaardemeter in te vullen. Hiermee kan de verzekeraar een schatting maken van de waarde van de inboedel. Omdat de waarde van de inboedel zal toenemen, zal de inboedelverzekering duurder worden.

Beide inboedelverzekeringen opzeggen en een nieuwe afsluiten

Je kunt er ook voor kiezen om beide inboedelverzekeringen op te zeggen. Vervolgens sluit je een nieuwe inboedelverzekering af die volledig is afgestemd op de nieuwe inboedel, gezinssamenstelling en woning.

Veel inboedelverzekeringen zijn na één jaar dagelijks opzegbaar. Vaak stopt de verzekering één maand na de opzegging. Sommige inboedelverzekeringen zijn per direct op te zeggen. Wanneer je gaat samenwonen zijn sommige verzekeraar bereid om de opzegtermijn te laten vervallen.

Wanneer beide inboedelverzekeringen beëindigd zijn, kun je inboedelverzekeringen vergelijken en een nieuwe afsluiten.

De inboedelwaardemeter

Je vult na het afsluiten van een nieuwe inboedelverzekering een inboedelwaardemeter is. De verzekeraar kan hiermee de waarde van de inboedel schatten. Wanneer de inboedelverzekering wordt afgesloten met een inboedelwaardemeter, wordt er vaak garantie tegen onderverzekering gegeven. Hierdoor is het niet mogelijk om onderverzekerd te zijn.

Lees alles over de inboedelwaardemeter

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.