Verhuizen: wat te doen met de inboedelverzekering?

Geschreven op 13-02-19
Leestijd: 5 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Verhuizen: wat te doen met de inboedelverzekering?

Als je gaat verhuizen neem je je inboedel mee naar het nieuwe adres. De bestaande inboedelverzekering is ook mee te nemen.

Gedurende het verhuizen kan de inboedelverzekering een beperktere dekking hebben. Voor meer zekerheid kun je een Erkend Verhuisbedrijf inschakelen of een verhuisverzekering afsluiten.

Veel inboedelverzekeraars bieden voor een bepaalde periode dekking voor de spullen die zich in het oude én het nieuwe huis bevinden. Daarnaast kan de inboedelverzekering dekking bieden voor spullen die zijn opgeslagen in een opslag.

De voorwaarden van inboedelverzekeringen tijdens het verhuizen verschillen nogal per verzekeraar.

Wanneer je eenmaal op het nieuwe adres woont, is het aan te raden om de inboedelverzekering volledig af te stemmen op de nieuwe woonsituatie. Wanneer die premie hierdoor hoger wordt, is het slim om alle inboedelverzekeringen te vergelijken. Misschien is er een betere en goedkopere inboedelverzekering te vinden.

Lees nu alles over de inboedelverzekering en het verhuizen van de inboedel…

Dezelfde inboedelverzekering op een ander adres

Wanneer je je bestaande inboedelverzekering wilt meenemen naar het nieuwe adres, geef je een adreswijziging door aan de inboedelverzekering. Vaak is dit eenvoudig online te regelen.

Dekking van de inboedelverzekering tijdens het verhuizen

De dekking van de inboedelverzekering kan beperkter zijn gedurende de verhuizing. Het verschilt per verzekeraar welke dekking deze biedt tijdens het verhuizen.

Het is aan te raden om de verzekeraar vóór de verhuizing te informeren. Je kunt dan direct aan de verzekeraar vragen welke dekking deze biedt tijdens het verhuizen én of er bijzondere voorwaarden gelden. Deze informatie is ook terug te vinden in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering.

Vaak komt het voor dat een vriend, familielid of kennis helpt bij het verhuizen. Wanneer deze schade toebrengt aan de inboedel, dan is deze doorgaans te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van deze vriend, familielid of kennis.

Verhuisverzekering

Wanneer de inboedelverzekering een te beperkte dekking biedt tijdens het verhuizen, is het mogelijk om een verhuisverzekering af te sluiten. Deze verhuisverzekering biedt doorgaans dekking voor schade tijdens het verhuizen in Nederland tot maximaal 100.000 euro.

De inboedel laten verhuizen door een verhuisbedrijf

Wanneer de inboedelverzekering wordt verhuist door een verhuisbedrijf, dan is deze aansprakelijk voor de schade aan óf verlies van spullen tijdens het verhuizen. De schade is dan te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van het verhuisbedrijf. Deze verzekering vergoedt doorgaans de dagwaarde van de spullen.

Erkend verhuisbedrijf

Verhuisbedrijven die zijn verbonden aan het netwerk van Erkende Verhuisbedrijven geven een Garantiecertificaat Erkende Verhuizers af.

Daarmee bieden ze een uitgebreide verhuisverzekering met een standaard dekking van 100.000 euro voor spullen die tijdens het verhuizen binnen Nederland beschadigd raken. De spullen zijn verzekerd op basis van de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde.

Zoek een Erkende Verhuizer

De inboedel verzekerd in twee huizen

Het kan moeilijk zijn om alle spullen binnen één dag te verhuizen naar het nieuwe adres. Je bent misschien nog aan het verbouwen op het nieuwe adres, waardoor niet alle spullen naar het nieuwe huis kunnen worden overgebracht. Daardoor staat misschien een deel van de inboedel op het oude adres én een deel op het nieuwe adres.

Wanneer je de verhuizing hebt doorgegeven aan de verzekeraar, dan biedt deze vaak direct dekking voor de inboedel op het nieuwe adres. De spullen zijn ondertussen ook verzekerd op het oude adres.

Verzekeraars bieden doorgaans dekking voor de spullen op twee adressen voor een periode van twee tot zes maanden. Sommige verzekeraars bieden dekking voor de spullen op beide adressen tot alle spullen verhuisd zijn.

Inboedel in een opslag

Wanneer je je oude huis hebt verkocht en nog geen nieuw huis hebt gevonden, dan sla je je spullen misschien op in een opslag. Dit kan bijvoorbeeld een loods of garagebox zijn.

Veel inboedelverzekeringen bieden dekking voor spullen die zijn opgeslagen in een opslag. Daarbij kan als voorwaarden gelden dat de spullen zijn opgeslagen door een erkend verhuis- of opslagbedrijf.

Welke dekking de inboedelverzekering biedt verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars beperken de dekking wanneer de spullen in de opslag staan. Ze verlagen de dekking bijvoorbeeld van all risk naar extra uitgebreid. Andere verzekeraars beperken de dekking nog verder. Daarnaast kunnen verzekeraars preventie-eisen stellen, zoals maatregelen tegen inbraak-, brand- en waterschade.

Informeer bij de inboedelverzekeraar welke dekking en aanvullende voorwaarden gelden bij het opslaan van spullen in een opslag.

Bestaande inboedelverzekering verhogen

Wanneer verhuizing achter de rug is, kun je je bestaande inboedelverzekering nog eens doornemen. Je woont nu misschien in een groter huis met nieuwe meubels of andere spullen. Of misschien is de gezinssamenstelling wel veranderd, doordat je bent gaan samenwonen. Of misschien ben je van een dorp naar een grotere stad met grote-steden-maatregel verhuisd.

Dit kan allemaal invloed hebben op de waarde van de inboedel. Je kunt een inboedelwaardemeter invullen, om de nieuwe waarde van de inboedel te schatten. Vaak bieden verzekeraars een garantie tegen onderverzekering, wanneer de waarde van de inboedel is vastgesteld met behulp van de inboedelwaardemeter.

Nadat de inboedelwaardemeter is ingevuld, kan de verzekeraar opnieuw de waarde van de inboedel bepalen. Doordat de waarde van de inboedel waarschijnlijk is veranderd, kan de verzekeringspremie ook veranderen.

Lees alles over de inboedelwaardemeter

Nieuwe inboedelverzekering afsluiten

Wanneer de premie van de inboedelverzekering hoger wordt, dan is het aan te raden om nog eens alle inboedelverzekeringen te vergelijken. Je kunt een nieuwe vergelijking maken die volledig is afgestemd op de nieuwe woonsituatie. Wanneer je een nieuwe inboedelverzekering hebt gevonden, kun je de oude inboedelverzekering opzeggen.

Lees nu waar je op moet letten bij het vergelijken van inboedelverzekeringen of begin meteen met vergelijken.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in ‘s-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Zet even alle inboedelverzekeringen op een rij. Check de actuele premies en vergelijk de polisvoorwaarden. Je kunt misschien een betere en goedkopere inboedelverzekering vinden:

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]