Nederlanders hebben 1 keer per jaar de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je een zorgverzekering afsluiten tussen half november en 31 december. Je kunt enorm veel geld besparen door een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Momenteel draagt een modaal gezin ongeveer 25% van het inkomen af aan zorgpremies. Omdat veel mensen een goedkopere zorgverzekering willen, stappen veel mensen over. Wij hebben onderzocht hoeveel mensen jaarlijks een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Daarnaast geven we aan waarom mensen overstappen. Wij geven ook aan wat de verschillende manieren zijn om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten en hebben een stappenplan gemaakt met 3 stappen. Lees alles over het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering of start meteen met het vergelijken van zorgverzekeringen: Nu Vergelijken

Alle informatie

Hoeveel mensen sluiten een nieuwe zorgverzekering af?

Jaarlijks sluiten vele Nederlanders een nieuwe zorgverzekering af. Sinds 2007 schommelt het percentage van Nederlanders dat een andere zorgverzekering afsluit tussen de 6% en 7%. Dit komt neer op zo’n 1 tot 1,2 miljoen mensen. In 2012 hebben de meeste mensen gekozen voor een nieuwe zorgverzekering. Ruim 7% stapte toen over. Dit komt neer op zo’n 1,2 miljoen overstappers. Hieronder is te zien hoeveel procent van de Nederlanders sinds 2006 van zorgverzekering veranderd: Grafiek: aantal nieuwe zorgverzekeringen per jaar

Waarom een nieuwe zorgverzekering afsluiten?

De belangrijkste reden dat mensen kiezen voor een nieuwe zorgverzekering is de premie. Mensen willen een lagere zorgpremie. Maar er zijn meer redenen waarom mensen een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Hieronder de 3 voornaamste redenen:
  • Kiezen voor een lagere zorgpremie
  • Nieuwe aanvullende zorgverzekering die beter aansluit bij de nieuwe zorgbehoefte
  • Ontevreden over de service van de huidige zorgverzekeraar
Wij hebben een overzicht gemaakt met 9 redenen om over te stappen van zorgverzekering.

Waar kan ik een nieuwe zorgverzekering afsluiten?

De meeste mensen sluiten gewoon een nieuwe zorgverzekering af via internet. Daarnaast zijn er nog mensen die een tussenpersoon bezoeken. Hieronder staan de 3 kanalen om een zorgverzekering af te sluiten. We geven daarbij aan wat de voor- en nadelen zijn:

Tussenpersoon

Je kunt een zorgverzekering afsluiten bij een tussenpersoon in een dorp of stad. In Nederland betalen veel mensen teveel voor hun zorgverzekering. We denken dat een groot deel van deze mensen via een tussenpersoon verzekerd is. Je tussenpersoon vergelijkt namelijk alleen traditionele zorgverzekeraar. De goedkoopste zorgverzekeraars, zoals Anderzorg, Zekur en Univé worden niet vergeleken. Hier kan een tussenpersoon namelijk geen provisie voor ontvangen. Je hebt dus een te dure zorgverzekering en betaalt provisie. Daarnaast is er nog een nadeel. Je moet de tussenpersoon bellen bij vragen. Je tussenpersoon belt regelmatig weer met de verzekeraar en belt daarna weer terug. Deze tussenschakel kan zorgen voor vertraging. Je kunt wel zelf naar de verzekeraar bellen, maar deze verwijst je meestal weer door naar de tussenpersoon.

Online tussenpersoon

Je hebt ook ”moderne tussenpersonen”. Deze tussenpersonen vergelijken verzekeringen online. Een voorbeeld van een online tussenpersoon is Independer of de Consumentenbond. Deze tussenpersonen vergelijken meer zorgverzekeringen en zijn voordeliger dat een traditionele tussenpersoon. Je betaalt nog steeds provisie en moet meestal ook contact opnemen met deze tussenpersoon bij vragen.

Bij de zorgverzekeraar zelf

Je kunt een zorgverzekering ook direct bij de zorgverzekeraar zelf afsluiten. Je hebt niet te maken met een tussenpersoon en betaalt geen provisie. Je kunt de zorgvergelijker van Lastenvrij gebruiken. We vergelijken traditionele zorgverzekeraars en échte prijsvechters zoals AnderzorgZekur en Besured, met zorgverzekeringen voor studenten. Nadat je een goede en goedkope zorgverzekering hebt gevonden, kun je deze alleen veilig rechtstreeks bij de verzekeraar afsluiten. Je betaalt ons geen provisie en kunt zelf met de verzekeraar bellen. Die weet immers alles over haar eigen producten. Een tussenpersoon kan nooit alles weten van alle zorgverzekeringen van alle zorgverzekeraars.

Stappenplan voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering

De kans is groot dat je 1 van de overstappers bent. Daarom hebben we een stappenplan opgezet om zorgeloos over te stappen van zorgverzekering. Hieronder staat in 3 stappen uitgelegd hoe je een nieuwe zorgverzekering zou kunnen afsluiten:

Stap 1: De zorgbehoefte

Bepaal de zorgbehoefte. Hoeveel en welke zorg heb je nodig? Kies je voor een duurdere restitutieverzekering met volledige vrijheid of een goedkopere naturapolis met minder vrijheid. Verhoog je het eigen risico in ruil voor korting op de premie of verwacht je veel zorg nodig te hebben in 2017 en is dit niet slim? 88% van de mensen die een hoger eigen risico kiezen, profiteren hier financieel van. Mensen die veel zorg nodig hebben kiezen meestal niet voor een hoger eigen risico. Heb je naast een basisverzekering een aanvullende zorg– of tandartsverzekering nodig of is de inhoud van de basisverzekering voldoende? In onze zorgvergelijker staat alle aanvullende zorgverzekeringen met daarbij de premies en vergoedingen. Je ziet snel of het slim is om een aanvullende zorg– of tandartsverzekering aan te vragen.

Stap 2: Zorgverzekeringen vergelijken

Start nu met het vergelijken van de zorgverzekering. Je kunt heel gericht vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor alle zorgverzekeringen met volledige keuzevrijheid en een hoog eigen risico. Daarnaast is heel eenvoudig te zien welke aanvullende zorgverzekeringen er zijn en wat de premie hiervan is.

Stap 3: zorgverzekering afsluiten

Nadat je alle zorgverzekeringen met elkaar hebt vergelijken, kun je er 1 afsluiten. Je klikt hiervoor op ”bekijken” en gaat naar de zorgverzekeraar. Hier kun je veilig een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je nieuwe zorgverzekeraar is verplicht je oude zorgverzekering op te zeggen. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Start nu met vergelijken: Nu Vergelijken