Zorgverzekeraars worden steeds rijker. Ze maken veel winst. De zorgverzekeraar hebben hun overschot in 3 jaar bijna verdubbeld, van 4,3 miljard euro naar 8,5 miljard euro. De buffers van verzekeraars stegen alleen al in 2014 met zo’n 1,7 miljard euro.

De hoogte van de reserves van zorgverzekeraars, is onderzocht met behulp van de statistieken van De Nederlandsche Bank en de jaarverslagen van zorgverzekeraars.

De zorgverzekeraars hebben veel meer reserves dan volgens De Nederlandsche Bank verplicht is. De reserves zijn zo’n 241% hoger dan de eisen van onze toezichthouder.

Ondanks deze enorme winsten en reserves betalen wij steeds meer premie en wordt het verplichte eigen risico steeds hoger.

vergelijk zorgverzekeringen

De rijkste verzekeraars

De rijkste zorgverzekeraars hebben veel over solvabiliteit (extra reserves). Ze hebben wel 2 tot 3 keer zoveel extra reserves dan de armere verzekeraars.

De rijkste verzekeraars zijn ASR Verzekeringen (eigendom van de staat), Achmea en DSW. ASR pot volgens het onderzoek zo’n €1171 per verzekerde op, Achmea €699 en DSW €612. De armere verzekeraars VGZ en ENO potte per verzekerde zo’n €294 en €274 op.

Strengere EU-regels

Vanaf 1 januari 2016 moeten zorgverzekeraar volgens de EU-regels hogere reserves hebben. Ze moeten meer geld opzij zetten.

Dalen de premies nu?

Je zou verwachten dat de premies zouden dalen. Maar ondanks alle winsten blijven de premies stijgen en werd het eigen risico in 2016 weer hoger.

Gelukkig zijn er steeds meer Nederlanders die overstappen van zorgverzekering. In Nederland zijn veel labels van minder bekende zorgverzekeraars die goedkoper zijn. De goedkoopste basisverzekering was in 2016 slechts €69. De verwachting is dat er voor 2016 zo’n 1,4 miljoen Nederlanders overstappen.

vergelijk zorgverzekeringen

Reserves van zorgverzekeraars
Pagina beoordelen: