Je wordt niet rijk van deze bespaartips, maar ze kunnen zorgen voor een mooie, maandelijkse besparing die zorgt voor minder financiële stress. Je kunt gemakkelijk besparen op onderstaande uitgaven…

1. Opzeggen van onnodige abonnementen en lidmaatschappen

Het is waarschijnlijk één van de makkelijkste manieren om snel geld te besparen: slapende abonnementen opzeggen. Dit zijn abonnementen die niet of nauwelijks gebruikt worden. Denk daarbij aan abonnementen van streamingdiensten, game-abonnementen, abonnementen van kranten, tijdschriften en loterijen én lidmaatschappen van de sportschool.

Je hebt misschien een ooit een proefabonnement afgesloten van HBO Max of Videoland, maar bent na deze proefperiode vergeten het abonnement op te zeggen. Inmiddels loopt het abonnement (onopgemerkt) door en wordt er elke maand geld afgeschreven.

Of misschien heb je een Nintendo Switch met een Nintendo Switch Online abonnement, maar speelt nooit meer met de Nintendo. Ondertussen schrijft Nintendo wel elke maand abonnementskosten af.

Je hebt misschien lid van de sportschool, maar traint niet of nauwelijks meer. De kosten van de sportschool worden wel elke maand betaald. Wie snel veel moet besparen kan er ook voor kiezen om buiten te gaan hardlopen.

Wanneer je je abonnementen wel gebruikt, kun je je afvragen of het écht nodig is om deze door te laten lopen. Is het echt nodig om één of meerdere streamingdiensten te gebruiken. Kunnen deze misschien gedeeld worden via vrienden of familieleden? Is het echt nodig om muziek te luisteren via Spotify of is deze muziek ook net zo goed gratis via Youtube te beluisteren?

Is het nodig om wekelijks de krant te ontvangen met veelal eenzijdig en negatief nieuws óf kan het nieuws ook minder gevolgd worden via een gratis bron? Is de informatie in tijdschriften echt uniek of staat het ook ergens op een blog of Youtubekanaal?

Bekijk jouw maandelijkse afschrijvingen van de bank- en creditcardrekeningen en kijk welke terugkerende abonnementskosten er zijn. Zeg onnodige abonnementen op en bespaar direct geld.

Wanneer jij bijvoorbeeld een Plus abonnement van Videoland, een Premium Basic Fit abonnement, een weekend abonnement van de Telegraaf en een individueel abonnement van Spotify opzegt, dan zorgt dit voor een besparing van 797,64 euro per jaar!

2. Je TV abonnement opzeggen en los internet afsluiten

Veel mensen kijken geen TV meer, maar er zijn nog steeds veel mensen met een duur TV abonnement. De prijzen van een internet en TV abonnement liggen tussen de 25 en 80 euro per maand. Je hebt dan Internet en TV.

In 2022 kost bijvoorbeeld het Complete pakket van Ziggo Alles-in-1 zonder telefonie al 70,50 euro per maand. Dit komt uit op een bedrag van 846 euro per jaar! Je kunt bezuinigen door het TV abonnement op te zeggen en alleen een los internet abonnement af te sluiten.

Je kunt voor 30 tot 35 euro een los internet abonnement afsluiten en bespaart daarmee al zo´n 40 euro per maand  – en dat is zo’n 480 euro per jaar!

Geen TV kijken is niet alleen goed voor de portemonnee. De TV is hét middel voor coöperaties en overheden om een bepaalde perceptie te creëren – die niet de werkelijkheid is – en om ons gedrag te beïnvloeden. Het nieuws is vaak eenzijdig en negatief.

Je bespaart niet alleen geld door het abonnement op te zeggen, maar ziet ook minder reclames die aanzetten tot het uitgeven van meer geld. Ondertussen zijn er veel betere alternatieven voor TV kijken. Op Youtube staat voldoende gratis content, zoals entertainment en interviews.

Je hebt misschien nog een streamingdienst – die voor jou echt onmisbaar is – waarop ook voldoende films en TV series staan.

3. Stoppen (of minderen) met roken

Het is niet de makkelijkste bespaartip, maar wel één die zorgt voor een hele mooie besparing: stoppen met roken.

Roken is ongezond, maar kost ook enorm veel geld. Roken zal in de toekomst alleen maar duurder worden, omdat de overheid de accijns steeds verder verhoogd.

Wanneer een pakje van 20 sigaretten 9 euro kost en iemand rookt 10 sigaretten per dag, dan kost roken 31,50 euro per week. Stoppen met roken kan al een besparing opleveren van ruim 1.600 euro.

Iemand die één pakje per dag rookt kan echt serieus besparen. Wanneer een zware roker stopt met roken levert dat meer dan 3.000 euro per jaar op!

Je kunt natuurlijk ook voor de middenweg gaan en minderen met roken. Wanneer je van 10 naar 5 sigaretten per dag gaat, bespaar je ook al 15,75 euro per week – en dat is 800 euro per jaar!

4. Geen merkproducten meer kopen

Je kunt meteen geld besparen door vanaf nu te stoppen met het kopen van merkproducten. Je koopt in plaats daarvan huismerkproducten of producten van onbekende merken. Vaak zijn merkproducten en huismerkproducten vrijwel hetzelfde, alleen de marketingcampagne van het merkproduct is beter.

Wanneer we op het moment van schrijven alleen al kijken naar een fles Coca-Cola van 1.5 liter, dan kost het merkproduct 2,26 euro en het huismerkproduct van Jumbo 0,74 euro. Het merkproduct is dus ruim 3 keer zo duur!

Stel de besparing voor als je van alle producten, waaronder bijvoorbeeld babyvoeding, toiletpapier, rijst, schoonmaakmiddelen, chips en snoep, overstapt van het merkproduct op het huismerkproduct.

5. Uitschrijven op nieuwsbrieven

Je krijgt misschien regelmatig nieuwsbrieven met kortingsacties van webwinkels. Voor noodzakelijke uitgaven kan het verstandig zijn om gebruik te maken van kortingsacties, maar nieuwsbrieven van webshops kunnen aanzetten tot het doen van impulsaankopen – en halen dus geld uit jouw portemonnee.

E-mailmarketeers weten precies hoe ze moeten aanzetten tot het doen van aankopen. Ze gebruiken hiervoor allerlei marketingtechnieken, zoals het creëren van schaarse. Ze gebruiken teksten als ‘’op = op’’, ‘’alleen vandaag’’ en ‘’actie eindigt over een week en komt nooit meer terug’’.

Je kunt jezelf beschermen tegen deze ‘’manipulatietechnieken’’ en het onnodig uitgeven van geld door jezelf uit te schrijven voor nieuwsbrieven.

Wanneer je gevoelig bent voor kortingsacties, is het zeker slim om jezelf af te melden. Je geeft minder geld uit, omdat je de kortingsacties niet meer ziet en krijgt ook meteen een overzichtelijke mailbox.

6. Je eigen lunch meenemen

Veel mensen kopen eten tijdens hun lunch. Ze eten in de kantine op school of de bedrijfskantine of gaan naar de cafetaria, bakker of de shoarmazaak. Het is natuurlijk lekker en makkelijk om de lunch te kopen, maar wie wil besparen maakt zelf de lunch.

Elke middag eten kopen in de bedrijfskantine of bij de bakker tikt aan. Je geeft makkelijk tussen de 5 en 8 euro per dag uit. Dit is 25 tot 40 euro per werkweek. Bij 45 werkweken is dit tussen de 1125 tot 1800 euro per jaar. Je eigen lunch maken is een stuk goedkoper (en vaak ook gezonder).

7. Je verzekeringen doornemen

De meeste mensen sluiten hun verzekeringen af en laten deze vervolgens doorlopen – zonder er nog eens naar te kijken. Ondertussen veranderen de premies van verzekeraars of  komen er nieuwe verzekeraars bij met scherpere tarieven.

Bespaar door alle verzekeringen eens op een rij te zetten. Ga vervolgens verzekeringen vergelijken. Je kunt natuurlijk ook advies vragen aan een tussenpersoon, maar deze werken vaak wel met een beperkte groep verzekeraars samen.

Sommige verzekeringen kunnen misschien geschrapt worden. Je hebt misschien verzekeringen voor risico’s die makkelijk zelf te dragen zijn of verzekeringen met overlappende dekkingen.

Het is natuurlijk ook slim om ieder jaar naar de zorgverzekering, de aanvullende dekkingen en het eigen risico te kijken. Je kunt aanvullende dekkingen schrappen en bij een lage verwachte zorgbehoefte ook het eigen risico verhogen. Het verhogen van het eigen risico kan veel geld opleveren, maar brengt wel een risico met zich mee als er wél gebruik moet worden gemaakt van zorg.

De autoverzekering is – na de verplichte zorgverzekering – voor veel mensen de duurste verzekering. Gemiddeld kost een autoverzekering tussen de 30 en 90 euro per maand – wat dus tussen de 360 euro en 1080 euro per jaar is. Vergelijk autoverzekeringen daarom bijvoorbeeld ook ieder jaar en kijk hoeveel daarop te besparen valt.

8. Hypotheek oversluiten naar lagere rente

Van de mensen met een eigen huis heeft zo’n 61% een hypotheek op het huis. Voor de meeste mensen is de hypotheek de grootste kostenpost. Wanneer hier op te besparen valt, zorgt dit meteen voor meer bestedingsruimte!

Je hebt misschien zelf bijvoorbeeld tussen 2008 en 2012 een hypotheek afgesloten met een hoge rente van 5 tot 6%. Je hebt niet kunnen profiteren van de dalende rentetarieven sinds 2014, omdat je je hypotheekrente hebt vastgezet. Je moest een hoge boete betalen om de hypotheek over te kunnen sluiten.

Nu de rente sinds januari 2022 aan het stijgen is, zorgt dit voor een daling van de oversluitboete rente. De hoogte van deze boete wordt berekent door naar het verschil tussen de oude en nieuwe rente te kijken. Nu de nieuwe rente hoger is – en het verschil tussen de oude en nieuwe rente dus kleiner is – daalt de hoogte van de boete.

Wellicht is het daarom nu wel interessant om de hypotheek over te sluiten naar een goedkopere hypotheek met een rente van bijvoorbeeld 4%.

Je betaalt dan een lagere boete dan voorheen, maar hebt wel direct lagere maandlasten. Het is natuurlijk slim om deze mogelijkheden te laten onderzoeken door een goede hypotheekadviseur.

9. Dure leningen aflossen of oversluiten

Dure leningen halen maandelijks veel geld van jouw bankrekening af, omdat de lening wordt terugbetaald mét een hoge rente. Voorbeelden van dure leningen zijn creditcardschulden, roodstanden op de betaalrekening en koop op afbetaling.

Wanneer je je dure leningen kunt aflossen, heb je direct meer bestedingsruimte om het spaargeld weer aan te vullen.

Wanneer je geen spaargeld hebt en de dure leningen niet kunt aflossen, dan kun je je dure lening misschien oversluiten naar een goedkopere lening. De lagere rente zorgt voor minder lasten en dus een mooie besparing.

Zelfs wanneer je spaargeld hebt, kun je ervoor kiezen om de lening niet af te lossen, maar over te sluiten naar een goedkopere lening. Je hebt dan lagere maandlasten, maar maakt wel gebruik van inflatie. Inflatie zorgt namelijk niet alleen voor de verdamping van spaargeld, maar ook van schulden.