Basisverzekering

Sinds 2006 moeten alle Nederlanders boven de 18 een basisverzekering afsluiten. Je hebt met deze basisverzekering recht op onmisbare zorg. Maar waar betalen we eigenlijk premie voor?

Lastenvrij heeft alle informatie over de basisverzekering op een rij gezet. Bekijk alle informatie of de video (2.15 minuten) en sluit voor 2017 de goedkoopste basisverzekering af:

Alle informatie…

Inhoud van het basispakket

Je hebt met een basisverzekering recht op alle onderdelen uit het basispakket. Deze onderdelen zijn op hoofdlijnen:

 • Huisarts
 • Ziekenhuis
 • Medisch specialisten
 • Geneesmiddelen
 • Verloskunde en kraamzorg
 • Korte geestelijke gezondheidszorg
 • Wijkverpleging
 • Eerste hulp

Inhoud Basisverzekering 2016

Restitutie, natura en budget

Je kunt bij het afsluiten van een basisverzekering kiezen uit 3 verschillende polissen. Dit zijn de restitutiepolis , de naturapolis en de budgetpolis.

Dit zijn de verschillen:

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de duurste polis. Je hebt met deze polis keuzevrijheid bij het kiezen van een zorgverlener. Je kunt dus zelf een zorgverlener kiezen en de rekening naar de zorgverzekeraars sturen.

Naturapolis

De naturapolis is iets goedkoper dan een restitutiepolis. Je hebt met deze polis minder vrijheid. Je moet namelijk naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar mee samenwerkt. Je kunt wel naar een andere zorgverlener, maar dan kan de zorgverzekeraar een lagere vergoeding geven.

Budgetpolis

De budgetpolis is de goedkoopste polis. Sommige zorgverzekeraars noemen deze polis een selectiefpolis.

Je kunt met een budgetpolis, zoals bij een naturapolis, alleen naar zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar een samenwerking mee heeft. Alleen is de keuze bij een budgetpolis veel beperkter. Je kunt dus slechts bij een aantal zorgverleners terecht.

Je kunt uiteraard alle zorg binnen het basispakket afnemen. De verzekeraar heeft namelijk voor alle onderdelen uit het basispakket minimaal 1 zorgverlener geselecteerd.

Het eigen risico

Op een basisverzekering zit sinds 2008 een verplicht eigen risico. Dit eigen risico is in 2016 zo’n €385,- per jaar. Je moet dankzij dit eigen risico alle verzekerde zorg tot €385,- zelf betalen.

Sommige zorg is uitgesloten voor het eigen risico. Je betaalt voor deze zorg geen eigen risico:

 • Bezoek aan huisarts
 • Verloskundige zorg en kraamzorg
 • Zorg voor chronische ziekte
 • Nacontrole bij orgaandonatie
 • Wijkverpleging

Kinderen onder de 18 jaar

Kinderen onder de 18 jaar moeten een basisverzekering afsluiten. Deze basisverzekering is gratis. Kinderen onder 18 hoeven ook geen eigen risico te betalen.

Kinderen onder de 18 zijn met een basisverzekering verzekerd voor tandartskosten.

Acceptatieplicht van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben een wettelijke acceptatieplicht. Dit betekent dat ze alle aanvragen om een basisverzekering af te sluiten moeten accepteren. Je kunt dus niet worden geweigerd, zoals bij een autoverzekering bijvoorbeeld wel kan.

Zorgverzekeraars hebben deze acceptatieplicht bij een aanvullende zorgverzekering niet. Deze aanvragen kunnen dus wel worden afgewezen.

Goedkoopste basisverzekeringen

In 2017 is de goedkoopste basisverzekering €77 per maand. Deze basisverzekering heeft een verhoogd eigen risico. De basisverzekering van Anderzorg is slechts €78 per maand met een hoog eigen risico en heeft 96% vrije zorgkeuze.

Het zijn allebei goedkope naturapolissen. Je kunt ook kiezen voor een restitutie basisverzekering. De goedkoopste restitutie zorgverzekering van 2017 is €78,45 met een hoog eigen risico. Wij hebben een vrije zorgkeuze checker met alle goedkope zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *