Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico is onderdeel van de basisverzekering. Je hebt 2 soorten. Dit is het verplicht eigen risico én het vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico is in 2017 €385. Het vrijwillig eigen risico is in 2017 maximaal €500. Het verplicht en vrijwillig eigen risico kan bij elkaar dus maximaal €885 zijn.

Maar wat is het eigen risico eigenlijk? Wat is precies het verschil tussen het verplicht en het vrijwillig eigen risico? Welke zorg valt binnen het eigen risico en welke niet?

Lees nu alles over het eigen risico of vergelijke alle zorgverzekeringen met elkaar:

Alle informatie…

Het eigen risico

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag aan verzekerde zorg dat eerst uit eigen zak moet worden betaald. Pas wanneer het bedrag aan verzekerde zorg hoger wordt dan het eigen risico betaalt de zorgverzekeraar.

De overheid bepaalt de hoogte. Sinds 2008 is het eigen risico met 256% gestegen. In 2016 is het verplichte eigen risico €385. Het is bedoeld om mensen bewuster met zorg om te laten gaan. Daarbij worden de Nederlandse zorguitgaven minder doordat mensen het eerste deel van de verzekerde zorg zelf moeten betalen.

Het eigen risico is alleen van toepassing op de basisverzekering en niet op de aanvullende zorgverzekering of aanvullende tandartsverzekering.

Wat is het verschil tussen het verplicht en vrijwillig eigen risico?

Je hebt dus een verplicht én een vrijwillig eigen risico. Maar wat is nu het verschil?

Het verplicht eigen risico is verplicht voor iedereen boven de 18. Je kunt dit eigen risico niet afkopen. In 2017 is het verplicht eigen risico €385.

Het vrijwillig eigen risico is niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om het verplicht eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Je kunt bij de meeste zorgverzekeraars kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit vrijwillig eigen risico komt bovenop de €385 aan verplicht eigen risico. Sommige verzekeraars bieden alleen de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen met €500.

Je eigen risico wordt dan €885. In ruil voor het nemen van een vrijwillig eigen risico wordt de premie lager. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting op de premie is. De hoogte van de korting voor het verhogen van het eigen risico kan oplopen tot ongeveer €25 per maand. De hoogte van de korting is bij ieder zorgverzekeraar anders.

Is het slim om het eigen risico te verhogen?

De vraag is of het slim is om het eigen risico te verhogen. Met een maximaal eigen risico van €885 kan de korting op de premie oplopen tot ongeveer €300 per jaar. Wanneer jij weinig gebruik maakt van de zorg kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico te verhogen.

Wanneer jij pech hebt in 2016 en onverwachts veel gebruik maakt van de zorg, kan er in het slechtste geval een rekening van €885 op de deurmat vallen. Heb jij voldoende geld achter de hand om dit bedrag te betalen?

Je kunt ervoor kiezen om de besparing van €300 op een aparte rekening te zetten. Bij de grootste pech wordt het hele bedrag van €885 verbruikt. Je betaalt dan €500 meer aan eigen risico dan de standaard €385. Haal deze gespaarde €300 vanaf en de extra kosten zijn €200.

Uit onderzoek kwam naar voren dat steeds meer mensen kiezen voor een hoger eigen risico. 88% van de mensen met het hoogste eigen risico profiteren daar daadwerkelijk van.

Je kunt het eigen risico alleen aan het begin van het jaar veranderen. Om een hoger of lager eigen risico te hebben in 2017 moet dit vóór 31 december 2016 worden aangegeven bij de zorgverzekeraar.

Welke zorg valt onder het eigen risico?

Je betaalt een eigen risico voor zorg uit het basispakket. Op bijna alle zorg binnen het basispakket zit een eigen risico. Denk hierbij aan medicijnen, ambulancevervoer, een opname in het ziekenhuis, operaties en spoedeisende hulp. Je betaalt voor sommige zorg uit het basispakket geen eigen risico.

Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

Alleen de zorg uit de basisverzekering valt binnen het eigen risico. Alle zorg uit de aanvullende zorgverzekering en de aanvullende tandartsverzekering is uitgesloten van het eigen risico. Daarbij valt sommige zorg uit het basispakket in 2016 niet onder het eigen risico.

Dit is alle zorg die niet onder het eigen risico valt:

  • Bezoek aan de huisarts
  • Verloskunde en kraamzorg
  • Zorg voor chronisch zieken
  • Nacontrole bij een orgaandonatie
  • Wijkverpleging

Het eigen risico gespreid betalen

Het eigen risico komt voor veel mensen deels onverwachts. Daarbij gaat het vaak om een hoog bedrag. Daarom bieden veel zorgverzekeraars de mogelijkheid om het eigen risico in termijnen te betalen. In 2014 maakte al zo’n 800.000 mensen gebruik van de mogelijkheid om het eigen risico in termijnen te betalen.

Het is bij deze zorgverzekeraars ook mogelijk om het eigen risico vóóraf in termijnen te betalen. Dit kan alleen voor het standaard eigen risico van €385. Wanneer het eigen risico verbruikt wordt is er geen “onverwachte rekening”. Wanneer het eigen risico niet verbruikt wordt, krijg je €385 terug aan het einde van het jaar.

Goedkoopste zorgverzekering met hoog eigen risico

De goedkoopste basisverzekering heeft een hoog eigen risico van €885. In 2017 is de goedkoopste zorgverzekering €78 per maand. De goedkoopste zorgverzekering met een standaard eigen risico van €385 is €92 per maand.