Wordt fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering?

Jaarlijks bezoeken veel Nederlanders een fysio. Wat veel mensen zich afvragen is of een behandeling van een fysiotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

In sommige gevallen wordt het vergoedt vanuit de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar hebben in ieder geval recht op een vergoeding voor 9 behandelingen.

Nederlanders boven de 18 jaar kunnen een vergoeding krijgen voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Ze moeten dan een chronische aandoening hebben die op de lijst van chronische aandoeningen staat.

Hieronder staat uitgebreide informatie over de vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering:

Nu Vergelijken

Kinderen tot 18 jaar krijgen 9 behandelingen

Kinderen onder de 18 jaar hebben recht op een vergoeding van 9 behandelingen. Wanneer het volgens de arts nodig is om meer behandelingen te ondergaan, kan dit worden verhoogd naar maximaal 18 behandelingen.

Kinderen hebben geen eigen risico en hebben dus recht op een volledige vergoeding van de behandelingen.

Mocht iemand onder de 18 jaar last hebben van bepaalde aandoeningen, die door de overheid zijn omschreven, worden alle behandelingen volledig vergoed.

Ouder dan 18 jaar? Beperktere vergoeding voor fysiotherapie

Mensen die ouder dan 18 jaar zijn hebben een eigen zorgverzekering. De vergoedingen voor iemand die ouder dan 18 jaar is worden beperkter. Je hebt alleen recht op een vergoeding voor fysiotherapie, vanuit de basisverzekering, als de klachten chronisch zijn én je al 20 behandelingen hebt gehad.

Je moet deze 1ste 20 behandelingen dus zelf betalen of een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Pas na deze 20 behandelingen heb jij recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Op de zorg van een basisverzekering zit een eigen risico van minimaal €385. Na 20 behandelingen, die jij zelf moet betalen, gaan de behandelingen dus eerst van het eigen risico af.

Lijst met chronische aandoeningen

De overheid heeft een lijst samengesteld met chronische aandoeningen. Na 20 behandelingen worden de behandelingen aan deze chronische aandoeningen vergoedt vanuit de basisverzekering.

Je moet de 1ste 20 behandelingen zelf betalen, tenzij jij een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt.

Bekijk de lijst met chronische aandoeningen.

Het kan voorkomen dat iemand chronische aandoeningen heeft, waarvoor geen vergoeding is vanuit de basisverzekering, omdat deze niet op de lijst met chronische aandoeningen staan. Een voorbeeld hiervan is reuma.

Aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie

Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je veel sport of vaak blessures hebt kan het verstandig zijn. Sommige zorgverzekeraars bieden een losse aanvullende zorgverzekering voor alleen fysiotherapie aan. Andere bieden aanvullende zorgverzekeringen aan, met daarin o.a. een vergoeding voor fysiotherapie.

In 2017 bieden nog maar 8 verzekeraars een aanvullende zorgverzekering aan met onbeperkte fysiotherapie. Daarvan hanteren er 4 medische selectie. Mensen met bijvoorbeeld reuma kunnen deze zorgverzekering dus niet afsluiten. De andere aanvullingen zijn nogal duur.

Ga naar onze zorgvergelijker om eenvoudig alle zorgverzekeringen met fysiotherapie te vergelijken:

Nu Vergelijken