Zorgverzekering afsluiten? Waar op letten?

Je kunt weer overstappen van zorgverzekering. Je hebt tot 31 december 2016 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Je kunt nu zorgen voor een besparen voor heel 2017.

De zorgverzekering gaat in 2017 weer veranderen. Het is belangrijk om te weten waar jij op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Daarom geven wij aan waar jij precies op moet letten.

Met behulp van deze informatie en onze zorgvergelijker, kun jij gemakkelijk een zorgverzekering kiezen:

Hieronder staat alles waar jij op moet letten:

Vrouw is aan het vergelijken

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Graag beginnen we met de vraag: ”waarom is het slim om over te stappen van zorgverzekering?”. Lastenvrij heeft 9 redenen waarom het slim is om over te stappen.

Belangrijke redenen om over te stappen zijn bijvoorbeeld: het kiezen van een goedkopere zorgverzekering, het veranderen van het eigen risico, het aanvragen van een aanvullende zorg- of tandartsverzekering of het aanvragen van een nieuwe vergoeding voor brillen en lenzen.

Daarnaast is de enorme premiestijging een goede reden om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen. De premie van de basisverzekering stijgt in 2017 met zo’n €10 per maand (€120 per jaar).

Wanneer overstappen van zorgverzekering?

Je kunt tot uiterlijk 31 december 2016 overstappen op een andere zorgverzekering. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd.

Het is mogelijk om tot uiterlijk 1 februari een zorgverzekering af te sluiten, maar dan moet je je huidige zorgverzekering vóór 1 januari 2017 zelf opzeggen. Je hebt dan iets langer de tijd om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Basisverzekering: restitutie, natura of budget

De belangrijkste zorgverzekering is de basisverzekering.

Je hebt 3 soorten basisverzekeringen: de budgetpolis, de naturapolis en de restitutiepolis. Je kunt kiezen tussen deze 3 basisverzekeringen die ieder voor- en nadelen hebben.

De goedkoopste basisverzekering is een naturapolis.

Graag beschrijven we waarop jij moet letten bij het kiezen van een basisverzekering. Hieronder staan de verschillen tussen deze 3 soorten basisverzekeringen:

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de duurste basisverzekering. Je hebt met deze basisverzekering de volledige vrijheid om te kiezen voor een zorgverlener.

Je moet alleen soms zelf de rekening voorschieten en deze vervolgens indienen bij de zorgverzekeraar. Dit kan wel een nadeel zijn voor sommige mensen.

De voordeligste restitutiepolis van 2017 is €78,45 met een verhoogd eigen risico. Ga naar onze vrije zorgkeuze checker om alle restitutiepolissen te vergelijken.

Naturapolis

De naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis. Je kunt met een naturapolis alleen terecht bij de zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten.

De meeste zorgverzekeraars die een naturapolis aanbieden werken met enorm veel zorgaanbieders samen. Je hebt meestal voldoende keuze voor een zorgverlener.

Het voordeel van een naturapolis is dat de zorgverzekeraar de rekeningen van de zorgverlener direct betaalt. Je hoeft zelf nooit een rekening voor te schieten.

De goedkoopste naturapolis van 2017 is €77 per maand met een hoog eigen risico. Je hebt v.a. €88 per maand een basisverzekering met 96% zorgkeuze.

Budgetpolis

De budgetpolis de goedkoopste polis. Sommige verzekeraars noemen deze polis een selectiefpolis of selectiefverzekering. De budgetpolis de goedkoopste polis.

Je hebt met deze polis minder keuzevrijheid voor het kiezen van een zorgverlener. Uiteraard is alle zorg binnen het basispakket af te nemen met deze polis.

Deze polissen worden bijna niet meer aangeboden.

Eigen risico: vrijwillig verhogen of niet?

Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van een basisverzekering. We kennen 2 soorten eigen risico’s: het verplichte eigen risico en het vrijwillige eigen risico.

Hieronder staat wat het verschil is en wat belangrijk is aan het eigen risico:

Het verplichte eigen risico

Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico. In 2017 is dit verplichte eigen risico €385.

Dit betekent dat jij de eerste €385 aan verzekerde zorg binnen de basisverzekering zelf moet betalen. Pas na die €385 worden de zorgkosten door de zorgverzekeraar betaalt.

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om het eigen risico vóóraf in termijnen te betalen. Als jij zeker weet het eigen risico volledig te gaan gebruiken, kan dit prettig zijn. Je betaalt dan vóóraf 10 termijnen van €38,50 en ontvangt daardoor niet ineens een hoge rekening van €385.

Het vrijwillig eigen risico

Het verplichte eigen risico is te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Je krijgt in ruil voor het verhogen van het eigen risico korting op de premie. Deze korting kan oplopen tot ongeveer €300 per jaar.

Het eigen risico is te verhogen met €100, €200, €300, €400 of €500. Je kunt het totale eigen risico dus verhogen naar maximaal €885.

Doe dit alleen als jij verwacht bijna geen gebruik te maken van de zorg uit het basispakket. Het blijft altijd een risico om het eigen risico te verhogen.

Aanvullende zorg- of tandartsverzekering afsluiten of niet?

Je kunt naast een basisverzekering kiezen voor een aanvullende zorg- of tandartsverzekering. Je hebt met deze aanvullende zorgverzekeringen recht op extra zorg naast het basispakket.

Aanvullende zorgverzekering

Je hebt met een aanvullende zorgverzekering recht op een vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen en lenzen, alternatieve geneeswijzen en anticonceptie.

Kijk in onze zorgvergelijker of het voordelig is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je wil natuurlijk niet meer premie betalen dan de hoogte van de vergoeding is.

Aanvullende tandartsverzekering

Je hebt met een tandartsverzekering recht op een vergoeding voor tandartskosten, zoals bijvoorbeeld de kosten van een controle, vullingen, wortelkanaalbehandelingen en het plaatsen van kronen.

Kijk in onze zorgvergelijker of het slim is om een aanvullende tandartsverzekering aan te vragen. Je wil natuurlijk niet meer premie betalen dan de hoogte van de vergoeding is.

Individuele of collectieve zorgverzekering?

Je kunt zelf zorgverzekeringen vergelijken en afsluiten of dit in sommige gevallen via een werkgever doen. Je werkgever kan misschien een collectiviteitskorting aanbieden. Daarnaast zijn er open collectiviteiten waarvan iedereen gebruik kan maken.

Collectieve kortingen lijken mooi, maar vergelijk daarnaast zelf altijd alle zorgverzekeringen. Het gaat uiteindelijk niet om de hoogte van de korting, maar om de hoogte van de premie en de dekking en voorwaarden van de zorgverzekering.

Je hebt veel verzekeraars die geen collectiviteitskorting aanbieden en een stuk goedkoper zijn. Daarom vinden we collectiviteitskortingen soms vooral op een marketingtruc lijken.

Uitgebreide zorgvergelijker 2017

Lastenvrij heeft een zeer uitgebreide zorgvergelijker. Daarin staan alle zorgverzekeringen van 2017 met premies en voorwaarden. Je kunt met deze zorgvergelijker eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken en kiezen voor een goede en betaalbare zorgverzekering.