Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Staat online sinds: 11 december 2018

Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is aan de aanrijding.

Vervolgens kan deze getuigenverklaring helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het verhalen van de schade. Wanneer je zelf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, kan een getuigenverklaring helpen om de aansprakelijkheid te verwerpen.

Lees nu alles over een getuigenverklaring: Waarom is deze zo belangrijk? Hoe stel je een getuigenverklaring op? Wie mogen getuigen?

Hoe ziet een getuigenverklaring eruit?

Verzamelen direct na de aanrijding (meerdere) getuigen en noteer de contactgegevens, voor ze de plaats van het ongeval willen verlaten. Laat ze vervolgens meteen een getuigenverklaring invullen, zodat ze geen belangrijke details vergeten.

Hieronder staat welke informatie een getuigenverklaring kan hebben:

  • Naam, adres, woonplaats en telefoonnummer (NAWT)
  • Datum, tijd en plaats van de aanrijding
  • Waar was de getuige toen de aanrijding plaatsvond
  • Relatie tussen betrokkenen en de getuige
  • Beschrijving van het ongeval

Beschrijving van het ongeval

De getuige kan vervolgens een beschrijving geven van het ongeval. Hierbij kan de getuige de volgende vragen beantwoorden:

  • Hoe hard is er gereden?
  • Werd er richting aangegeven?
  • Waar bevonden de voertuigen zich?
  • Werd er van rijbaan gewisseld?
  • Welke weersomstandigheden waren er?

Sluit de getuigenverklaring af met de datum, de plaats en een handtekening van de getuige.

Waarom een getuigenverklaring?

Getuigen kunnen een belangrijke rol spelen bij de beslissing wie verantwoordelijk is voor de aanrijding en dus een schadevergoeding moet betalen. Wanneer het onduidelijk is wie aansprakelijk is voor de schade, dan kunnen getuigenverklaringen de doorslag geven.

Wanneer getuigen elkaar tegenspreken, kan het voorkomen dat ze onder ede moeten getuigen voor een rechter. De rechter kan vervolgens de geloofwaardigheid van de getuigen beoordelen.

Wie mogen getuigen?

In principe kan iedereen getuigen na een aanrijding, dus ook een vriend, collega of familielid. Inzittenden mogen ook een getuigenverklaring invullen. Het is wel zo dat een getuigenverklaring van een onbekende doorgaans zwaarder weegt dan die van een vriend, collega of familielid.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Verzekeraars veranderen regelmatig hun premies. Blijf daarom autoverzekeringen vergelijken.

Via Lastenvrij zijn de autoverzekeringen af te sluiten zonder daarna doorlopende provisie te betalen. Maak nu een vergelijking…

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Problemen met afhandelen autoschade, wat nu?

Problemen met afhandelen autoschade, wat nu? Staat online sinds: 10 december 2018 Autoschade is nooit leuk, maar het is extra vervelend als er problemen ontstaan bij de schade-afhandeling. Het afhandelen van een schade kan op allerlei manieren mislopen. Denk hierbij...