Vergelijk de goedkoopste huisdierenverzekeringen van Nederland…

Vergelijk de prijzen van aanbieders van huisdierenverzekeringen.

Ontdek bijvoorbeeld welke huisdierenverzekering in 2024 het beste is voor jouw hond, kat, papegaai of konijn. De goedkoopste verzekeringen voor jouw huisdier staan op Lastenvrij.

Start nu met vergelijken en verzeker jouw huisdier:

Vergelijk de dierenverzekeringen van de volgende verzekeraars

Gespecialiseerd in verzekeringen

Joost van Herpen, kattenliefhebber, specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren, waardoor hij ook veel weet van alle overige verzekeringen. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in verzekeringen.

Roel Wonders, hondenliefhebber, behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Joost van Herpen en Roel Wonders

Joost van Herpen en Roel Wonders | Weten veel van dierenverzekeringen

Goedkoopste dierenverzekeringen: maart 2024

De goedkoopste hondenverzekering wordt in 2024 aangeboden door PetSecur. Inshared en Aegon bieden ook een hele voordelige hondenverzekering aan. De goedkoopste kattenverzekering is van Figo, een verzekeraars die zich helemaal gespecialiseerd heeft in dierenverzekeringen. De vanaf premie is slechts 9,55 euro per maand.

Ook Inshared en Aegon bieden een goedkope kattenverzekering aan. Wie een papegaai of konijn wil verzekeren, komt vaak uit bij Figo. Dit is de enige verzekeraar die een verzekering aanbiedt voor deze dieren. De goedkoopste papegaaienverzekering is 8,69 per maand en de voordeligste konijnenverzekering is 8,40 euro per maand.

De premies zijn vergeleken door onze verzekeringsexperts. Klik zelf een paar verzekeraars aan en maak even een vergelijking om te checken welke verzekeraar de goedkoopste verzekering voor jouw huisdier heeft. Vergelijk daarbij ook de polisvoorwaarden, want deze kunnen onderling nogal verschillen.

Hondenverzekering

Petsecur

€ 13,55 p.m.

Inshared logo

€ 14,52 p.m.

AEGON logo

€ 15,40 p.m.

Figo

€ 16,96 p.m.

Hema logo

€ 17,81 p.m.

Petsecur

€ 26,91 p.m.

Kattenverzekering

Figo

€ 9,55 p.m.

Inshared logo

€ 10,01 p.m.

AEGON logo

€ 11,28 p.m.

Petsecur

€ 12,77 p.m.

Hema logo

€ 12,98 p.m.

Petsecur

€ 16,62 p.m.

Papegaai

Figo

€ 8,69 p.m.

Konijn

Figo

€ 8,40 p.m.

Wat is een huisdierenverzekering?

De verzekering waarmee je jouw huisdier kunt verzekeren tegen ziekte of een ongeval, noemen we een huisdierenverzekering. Het is niet voordelig om huisdier naar de dierenarts te gaan.

Wanneer jouw hond of kat moet worden geopereerd of medicijnen moet slikken, dan kan dit heel duur zijn. Zo kan een operatie zomaar duizenden euro’s kosten.

Veel huisdiereneigenaren kunnen deze kosten niet zomaar opbrengen, waardoor ze dus een dierenverzekering afsluiten. Voor een maandelijkse premie kan de verzekering dekking bieden tegen de medische kosten door ziekte of een ongeval.

Is een huisdierenverzekering verplicht (of nodig)?

Je bent wettelijk niet verplicht om een dierenverzekering af te sluiten voor jouw hond of kat, maar echte dierenliefhebbers zullen het als een plicht zien om een dierenverzekering af te sluiten. En wie geen dierenverzekering afsluit zou altijd voldoende geld achter de hand moeten hebben, zodat het huisdier altijd de beste zorg kan krijgen.

Voor mensen die geen of weinig spaargeld achter de hand hebben, maar wel vaste inkomsten hebben, is een dierenverzekering een slimme keuze. Je betaalt in dat geval iedere maand een beetje premie en kunt bij ziekte of een ongeval gewoon naar een dierenarts. Je loopt dat geen risico dat je ineens veel geld moet betalen of dat jouw huisduur geen medische behandeling kan krijgen, omdat er geen geld is.

Welke dieren zijn te verzekeren?

Bij alle huisdierenverzekeraars is het mogelijk om een hond of kat te verzekeren. Bij Figo is het ook mogelijk om jouw papegaai of konijn te verzekeren.

Honden

U kunt een dierenverzekering afsluiten voor veel verschillende hondenrassen. Hieronder staan 10 voorbeelden hondenrassen waarvoor we een verzekering hebben:

 • Labrador Retriever
 • Hollandse Herder (Korthaar en Langhaar)
 • Golden Retriever
 • Franse Bulldog
 • Duitse Herder
 • Jack Russell
 • Terrier
 • Border Collie
 • Berner Sennenhond
 • Chihuahua
 • Staffordshire Bull Terrier

Uiteraard kunnen we nog veel meer hondenrassen verzekeren.

Katten

Hieronder staan 10 populaire kattenrassen die we kunnen verzekeren.

 • Europese Korthaar
 • Britse Korthaar
 • Ragdoll
 • Maine Coon
 • Siamese Kat
 • Perzische Kat
 • Sphynx
 • Bengaal
 • Noorse Boskat
 • Scottish Fold

We kunnen natuurlijk ook andere kattenrassen verzekeren.

Konijnen

Hieronder staan voorbeelden populaire konijnenrassen waarvoor we een verzekering hebben:

 • Nederlands Hangoor Dwerg
 • Franse Hangoor
 • Teddy Dwerg
 • Vlaamse Reus
 • Kleine Langoor

Papegaaien

Hieronder staan voorbeelden van bekende papegaaienrassen:

 • Grijze Roodstaart
 • Amazonepapegaaien
 • Aratinga’s
 • Kakatoe’s
 • Edelpapegaaien
 • Caique’s
 • Valkparkieten
 • Agaporniden

 

Welke dieren zijn niet te verzekeren?

Het kan ook zijn dat jij andere huisdieren hebt, maar niet alle huisdieren zijn te verzekeren op een huisdierenverzekering.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om vissen te verzekeren. Wanneer de vissen – bijvoorbeeld karpers – binnen worden gehouden kan dit verzekerd zijn onder de inboedelverzekering. Verder zijn hamsters, cavia’s en muizen niet te verzekeren. Ook voor reptielen, zoals slangen en schildpadden, is geen speciale dierenverzekering.

Ook voor paarden wordt doorgaans geen huisdierenverzekering afsluiten, maar een speciale paardenverzekering.

Welke soorten huisdierenverzekeringen zijn er?

Huisdierenverzekeraars bieden verschillende pakketten aan.

Een deel van de verzekeraars werkt met een aantal basispakketten. Vaak worden er 3 basispakketten aangeboden, die verschillende namen hebben, bij verschillende verzekeraars. Deze 3 pakketten heten bijvoorbeeld Basis, Plus en Top (OHRA) of Basis, Plus en Totaal (Figo) of Basis, Standaard en Extra (PetSecur).

De pakketten kunnen van elkaar verschillen qua dekkingen en qua vergoedingspercentages. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het Basispakket géén dekking biedt voor bijvoorbeeld een dierenambulance, terwijl het Pluspakket en Toppakket hier wel dekking voor biedt.

Vervolgens kan het zo zijn dat het Pluspakket de dierenambulance voor 70% vergoedt en het Topppaket dit voor 90% vergoedt. Beide pakketten bieden dan dus dekking voor de dierenambulance, alleen kent het uitgebreidste pakket een hogere vergoeding.

Daarnaast werkt een deel van de huisdierenverzekeraars met één huisdierenverzekering. Deze dierenverzekering wordt bijvoorbeeld ”ziektekostenverzekering” (Aegon) of ”zorgverzekering” (Inshared) of ”Standaard zorgpakket” (HEMA) genoemd. Deze verzekeringen bieden vaak dekking voor medisch noodzakelijke kosten en zijn uit te breiden met aanvullende dekkingen. 

Eigen risico/bijdrage

Dierenverzekeraars betalen vaak niet 100% van de schadeclaim (dierenartskosten). Verzekeraars werken namelijk vaak met een eigen bijdrage/eigen risico. De eigen bijdrage is het deel van de schadevergoeding die jij zelf moet betalen.

Deze eigen bijdrage/eigen risico is vaak uitgedrukt in procenten. Je kunt in onze dierenverzekeringen vergelijker een eigen bijdrage/eigen risico kiezen van 10%, 20%, 30% en 50%. Wanneer je bijvoorbeeld voor 50% kiest, dan komen alle dierenverzekeringen in beeld die een eigen bijdrage van maximaal 50% hebben.

Wanneer jij een dierenverzekering afsluit met een eigen bijdrage/eigen risico van 50%, dan is het vaak zo dat 50% van de dierenartskosten worden vergoed. Als de dierenartskosten 1.000 euro zijn, dan krijg jij een vergoeding van 500 euro (50%).

Sommige verzekeraars hebben een percentage aan eigen bijdrage/eigen risico plus een bedrag. Ze hebben dan bijvoorbeeld een eigen bijdrage/eigen risico van 20% plus 50 euro per verzekeringsjaar. Wanneer de dierenartskosten dan 1.000 euro zijn, dan krijg je 800 euro vergoed minus 50 euro.

Wanneer er nog een schade ontstaat in dat zelfde verzekeringsjaar, dan vervalt die 50 euro, omdat die maar één keer per verzekeringsjaar in rekening wordt gebracht. Je betaalt dan vaak alleen de eigen bijdrage/eigen risico in procenten.

Hoger eigen risico voor lagere premie

Bij sommige dierenverzekeraars is het mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhoren in ruil voor een lagere premie. Je krijgt dan dus korting op de premie, maar moet in geval van een medische behandeling wel een groter deel van de nota voor eigen rekening nemen.

Verzekerde bedragen

Vaak bieden huisdierenverzekeringen dekking tot een maximumbedrag van bijvoorbeeld 3.000 euro, 4.000 euro of 6.000 euro per huisdier per verzekeringsjaar. Bij sommige verzekeraars zijn de verzekerde bedragen te verhogen. Je moet dan natuurlijk wel meer verzekeringspremie betalen.

Sommige verzekeraars hebben ook een onbeperkte dekking. Daarbij zit dus geen maximale vergoeding aan de verzekering. 

Welke aanvullende dierenverzekeringen zijn er?

De standaard dierenverzekering is uit te breiden met vele verschillende aanvullende dekkingen. Hieronder staan de meest aangeboden aanvullende dekkingen. De verschillende dierenverzekeraars kunnen verschillende aanvullende dekkingen aanbieden. Niet alle verzekeraars hebben dus alle aanvullingen.

Verder bieden dierenverzekering vaak een aantal pakken aan, bijvoorbeeld Basis, Plus en Compleet. Sommige aanvullende dekkingen zijn alleen toe te voegen aan bepaalde pakketten. Zo is het Castratie & Sterilisatie pakket van Figo bijvoorbeeld alleen toe te voegen aan het Plus en Compleet pakket – en dus niet aan het basispakket.

Soms worden aanvullingen ook gecombineerd. Zo biedt OHRA de aanvulling ”Vaccinaties & Gebit” aan.

Hieronder staan de meest aangeboden dekkingen. Let op, niet alle verzekeraars bieden alle aanvullende dekkingen aan. Verder kan het zijn dat verzekeraars bepaalde dekkingen in het standaardpakket hebben zitten, die bij andere verzekeraars als aanvullende dekking worden aangeboden. Zo biedt PetSecur bijvoorbeeld standaard dekking voor Chemotherapie en wordt er standaard ook werelddekking geboden.

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandeling uit de Chinese geneeskunde, waarbij de energiebalans in het lichaam van jouw hond of kat kan worden hersteld.

Acupunctuur bij dieren wordt bijvoorbeeld toegepast bij een hernia, artrose, gewichtspijn of auto-immuunziektes.

Sterilisatie en castratie

In 2023 kost het sterilisatie van een kat zo’n 175 euro en van een hond tussen de 300 en 500 euro. Het castreren van een kat kost een kleine 100 euro en het castreren van een hond kost tussen de 200 en 400 euro.

Deze aanvulling ”sterilisatie/castratie” dekt (deels) de kosten voor het inactief maken van het geslachtsorgaan van jouw huisdier.

Crematie

Wanneer jouw huisdier komt te overlijden kan deze worden gecremeerd. Wanneer uw huisdier komt te overlijden, kan dit emotioneel zwaar zijn. Je wil dan geen zorgen hebben over de kosten van de crematie. De aanvullende huisdierendekking ”Crematie” dekt (deels) de kosten van crematie. Vaak dekt deze ook de vervoerskosten.

Reisverzekering

Wanneer jij graag reist en jouw huisdier graag meeneemt naar het buitenland, dan is het mogelijk om een reisverzekering voor jouw huisdier toe te voegen aan de dierenverzekering. Vaak biedt deze reisverzekering werelddekking. Je bent dan dus over de hele wereld verzekerd tegen medische kosten.

Chemo & Radiotherapie

Deze aanvullende dekking vergoedt de kosten voor chemotherapie en radiotherapie om tumoren te behandelen.

Vaccinaties

Deze aanvullende verzekering kan worden toegevoegd om een vergoeding te krijgen voor vaccinaties tegen de meest voorkomende ziekten.

Gebitsverzekering/tandheelkunde

Deze aanvulling dekt de medische kosten voor behandelingen aan het gebit van jouw hond of kat.

Fysiotherapie, gedragstherapie en preventieve zorg

Deze verzekering biedt dekking voor fysiotherapie, gedragstherapie en preventieve zorg – dus zorg die voorkomt dat jouw hond of kat ziek wordt. Sommige verzekeraars bieden deze dekkingen los aan.

Heup- elleboogklachten

Honden en katten kunnen heup- en elleboogklachten ontwikkelen. Het maakt het moeilijker voor deze dieren om te lopen, rennen en spelen. De klachten kunnen worden behandeld door een specialist. Doorgaans is hier een (aanvullende) verzekering voor af te sluiten.

Homeopathie

Een homeopathiebehandeling wordt ingezet om jouw huisdier een natuurlijke prikkel te geven, die het systeem weer in balans moet brengen. Dit wordt gedaan door een verdunde versie van de ziekteverwekker in het lichaam te spuiten.

MRI-scan

Wanneer er onderzoek moet worden gedaan naar de klachten van jouw hond of kat, dan kan er gebruik worden gemaakt van een MRI-scan.

Met een MRI-scan kan een gedetailleerde scan worden gemaakt van jouw huisdier via magnetische velden en radiogolven.

Wachttermijn van 30 dagen

Veel dierenverzekeringen hebben een wachttermijn van 30 dagen. Dit betekent dat de dekking van de verzekering pas 30 dagen na het afsluiten van de verzekering in gaat. De verzekeraar doet dit zodat het niet mogelijk is om snel een dierenverzekering af te sluiten voor een dier dat al ziek is.

Moeilijk om huisdieren boven de 7 jaar te verzekeren

Het is moeilijk om een huisdier van 7 jaar en ouder te verzekeren. Oudere honden en katten hebben een groter risico op gezondheidsproblemen, waardoor veel dierenverzekeraars een leeftijdsgrens hebben. Vaak ligt deze grens dus op 7 jaar. Het is dan niet mogelijk om een nieuwe verzekering aan te vragen.

Wanneer de dierenverzekering bijvoorbeeld op he 5e levensjaar is afgesloten en de verzekeraar heeft een leeftijdsgrens van 7 jaar, dan geldt dit doorgaans alleen voor nieuwe dierenverzekeringen. Jouw huidige dierenverzekering loopt doorgaans gewoon door als de verzekering voor het 7e levensjaar is afgesloten.