Man, kind en hond in een auto

Tot welke leeftijd kun je je hond verzekeren?

Geschreven op 13-02-24
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een hond en wilt deze verzekeren, maar jouw hond is misschien al ouder. Je hebt gehoord dat honden maar tot een maximale leeftijd te verzekeren zijn. De verschillende huisdierenverzekeraars hebben verschillende maximale leeftijden.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de maximum leeftijd waarop een hond te verzekeren is. Ik laat zien welke grens de verschillende verzekeraars aanhouden. Daarnaast geef ik inzicht in de premieverschillen tussen jonge en oudere honden.

Je kunt ook meteen alle hondenverzekeringen met elkaar vergelijken...

Waarom kijken verzekeraars naar de leeftijd van de hond?

Bij verzekeren draait alles om het risico om uit te moeten keren. Wanneer jouw hond ziek wordt – en medische kosten maakt – dan moet de verzekeraar deze kosten misschien vergoeden.

Omdat jonge honden, bijvoorbeeld van 1 of 2 jaar, minder risico lopen op gezondheidsproblemen dan oudere honden van 7 of 8 jaar, is het voordeliger om deze te verzekeren.

Voor een hond van 1 jaar is de kans op gezondheidsproblemen namelijk een stuk kleiner dan een hond van 7 jaar of een hond van 12 jaar oud. De kans dat de verzekeraar medische kosten moet vergoeden is daarom bij oudere honden een stuk groter, waardoor het risico voor de verzekeraar toeneemt.

Omdat het onvermijdelijk is dat een hond uiteindelijk ziek wordt en sterft (kan ook worden aangereden), en de verzekeraar medische kosten moet vergoeden, is er dus een leeftijdsgrens waarop honden te verzekeren zijn.

Boven deze grens is het niet meer mogelijk om een nieuwe hondenverzekering af te sluiten.

Leeftijdsgrens hondenverzekering per verzekeraar

We hebben in Nederlandse vele huisdierenverzekeraars.

Hieronder staan alle verzekeraars die een hondenverzekering aanbieden met de grens waarop een nieuwe hondenverzekering af te sluiten is:

Verzekeraar Leeftijdsgrens
Aegon Tot 6 jaar
Figo Geen leeftijdsgrens
Inshared Tot 6 jaar
OHRA Tot 7 jaar
Petsecur Tot 7 jaar
Univé Tot 8 jaar

 

Huisdieren van boven de 7 jaar verzekeren

Je ziet dat het bij veel verzekeraars mogelijk is om een nieuwe hondenverzekering af te sluiten voor een hond van maximaal 5 of 6 jaar. Bij Univé is het mogelijk om een oudere hond van 7 jaar te verzekeren.

Figo, een nieuwe huisdierenverzekeraar, is een uitzondering. Bij deze huisdierenverzekeraar is het ook mogelijk om honden van alle leeftijden te verzekeren, dus ook oudere honden boven de 7 jaar.

Jonge honden zijn ook goedkoper om te verzekeren

De leeftijd van de hond bepaalt niet alleen óf het mogelijk is om een hondenverzekering af te sluiten, maar ook hoe duur de hondenverzekering is.

Omdat jongere honden dus een kleinere kans hebben op ziekte of aandoeningen, is het vaak goedkoper om deze te verzekeren. Oudere honden lopen meer risico op gezondheidsproblemen, waardoor de premie hoger kan zijn

Hieronder staat een voorbeeldberekening van de premies van Aegon voor alle leeftijden.

Je ziet dat het 3,52 per maand duurder is om een hond van 5 jaar te verzekeren ten opzichte van een jonge hond van 1 jaar. Het is daarmee dus 21,73% duurder om een oudere hond te verzekeren.

Leeftijd Verzekeraar Per maand
1 jaar Aegon €16,20
2 jaar Aegon €16,34
3 jaar Aegon €17,79
4 jaar Aegon €18,49
5 jaar Aegon €19,72


De premie is berekend op 16 februari 2024 voor een Affenpinscher, op postcode 5353 AZ in Eindhoven. We hebben in dit voorbeeld de premies van Aegon met een verzekerd bedrag van 2.500 en een eigen bijdrage van 25% vergeleken. Andere verzekeraars kunnen goedkoper zijn. Vergelijk daarom alle dierenverzekeringen.

Automatisch hogere premie

Verzekeraars waarbij de leeftijd van de hond invloed heeft op de hoogte van de premie, verhogen de premie vaak jaarlijks.

Als jouw hond een jaar ouder wordt, kan de premie automatisch worden verhoogd. Je hondenverzekering wordt daardoor dus duurder naarmate jouw hond ouder wordt.

Aegon geeft hierover bijvoorbeeld het volgende aan: “De premie gaat omhoog, omdat je hond of kat elk jaar een jaartje ouder wordt.”

Wachttijd voor (oudere) honden met bestaande aandoeningen

Oudere honden kunnen bestaande ziektes en aandoeningen hebben. Hoewel deze bestaande ziektes en aandoeningen doorgaans worden uitgesloten van dekking, is het ook mogelijk dat deze onbekend zijn (of niet worden medegedeeld bij het afsluiten van de hondenverzekering).

Geen dekking in de eerste 30 dagen

Om te voorkomen dat verzekeraars medische kosten moeten vergoeden voor bestaande klachten, hebben ze vaak een wachttijd op de hondenverzekering.

Het betekent dat jouw hond niet verzekerd is gedurende deze wachttijd, bijvoorbeeld de eerste 30 dagen na het ingaan van de hondenverzekering.

Hieronder staat welke verzekeraars een wachttijd hebben en hoelang deze wachttijd is:

Verzekeraar Wachttijd
Aegon 30 dagen
Figo 30 dagen
Inshared 30 dagen
OHRA 30 dagen
Petsecur Geen wachttijd
Univé 30 dagen


Disclaimer: Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Voorwaarden kunnen veranderen. Bekijk altijd de actuele polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Direct dekking mogelijk

Je ziet dat alle verzekeraars een wachttijd van 30 dagen hebben. Wanneer er dierenartskosten worden gemaakt binnen 30 dagen na het afsluiten van de hondenverzekering, dan vergoeden deze verzekeraars de kosten niet.

Deze wachttijd geldt overigens niet alleen voor oude honden, maar voor alle honden – dus ook honden van 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar.

Petsecur is de enige verzekeraar die geen wachttijd heeft. Je hebt bij deze verzekeraar dus doorgaans direct recht op een vergoeding van medische kosten.

Verstandig om oudere hond te verzekeren?

Je hebt misschien een oudere hond, die nog wel te verzekeren is, maar twijfelt of dit zinvol is.

Om te bepalen of het verstandig is om een hondenverzekering af te sluiten, kun je kijken naar het financiële risico van dierenartskosten, jouw financiële positie, jouw risicobereidheid en de dekking van de hondenverzekering.

Je leest hier wat verstandig is, hond verzekeren of niet

Bestaande hondenverzekering bij bereiken maximale leeftijd

De meeste verzekeraars hebben dus een leeftijdsgrens, maar bestaande hondenverzekeringen lopen doorgaans automatisch door.

Wanneer jouw hond dus 7 of 8 jaar wordt, maar deze is al verzekerd, dan loopt de verzekering gewoon door. De verzekeraar zegt de hondenverzekering doorgaans dus niet op wanneer jouw hond de maximale leeftijd bereikt.

Het overstappen naar een andere verzekeraar kan wel moeilijk worden. Wanneer de hondenverzekering is opgezegd kan het lastiger worden om een nieuwe verzekering af te sluiten, omdat er maar één aanbieder is die honden van alle leeftijd wil verzekeren.

Hondenverzekering vergelijken

Verzekeraars beoordelen de leeftijd van honden vanwege het risico op medische kosten. Jonge honden vormen minder risico dan oudere honden, waardoor de premie vaak hoger is voor oude honden.

Veel verzekeraars hebben een leeftijdsgrens van 5, 6 of 7 jaar. Wanneer de verzekering al loopt, dan wordt deze doorgaans gewoon voortgezet bij het bereiken van de maximale leeftijd.

Er is echter een verzekeraar zonder leeftijdsgrens.

Omdat verzekeraars verschillend omgaan met de maximale leeftijd van een hond, is het belangrijk om de voorwaarden met elkaar te vergelijken. Omdat de premies voor de verschillende leeftijden ook verschillen, is vergelijken op premie ook belangrijk.

Op Lastenvrij staan alle hondenverzekeringen. Vergelijk binnen 30 seconden alle premies en ontdek wat de beste hondenverzekering is:

Geschreven door Joost van Herpen

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite, waarmee hij helpt met besparen op vaste lasten.

Joost schrijft op Lastenvrij over financiële producten, maar geeft geen persoonlijk advies.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 – 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen Roel Wonders over inboedelverzekeringen

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Vergelijk nu binnen 30 seconden alle huisdierenverzekeringen en ontdek welke het beste en goedkoopste is:

[foobar id="88208"]

Nieuwste blogberichten

Hoe duur is een kattenverzekering?

Hoe duur is een kattenverzekering?

Je hebt een kat en wilt deze graag verzekeren. Je bent dan beschermd tegen onverwachtse medische kosten, maar hoe duur is een kattenverzekering precies?

In 2024 kost een kattenverzekering gemiddeld tussen de 10 en 50 euro per maand.

Ik ben Joost, en ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de premie van een kattenverzekering.

Je kunt er ook binnen 30 seconden achter komen wat de voordeligste kattenverzekering is. Vergelijk nu alle verzekeraars:

Hoe duur is een hondenverzekering?

Hoe duur is een hondenverzekering?

Je hebt een hond en wilt deze verzekeren, maar hoe duur is een hondenverzekering precies?

De gemiddelde hondenverzekering kost in 2024 tussen de 10 en 60 euro per maand. Om de goedkoopste hondenverzekering te vinden, is het belangrijk om een goede vergelijking te maken.

De premie van een hondenverzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het ras en de leeftijd van de hond.

Ik ben Joost, en ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de prijs van een hondenverzekering. Je kunt ook meteen een vergelijking maken om binnen 30 seconden te ontdekken hoe duur het is om jouw hond te verzekeren:

Verwachting energieprijzen in 2024 (en toekomst)

Verwachting energieprijzen in 2024 (en toekomst)

De hoge energieprijzen veroorzaken veel bezorgdheid bij Nederlandse gezinnen. Jouw energierekening is waarschijnlijk ook gestegen of gaat stijgen als jouw vaste contract afloopt. Je bent daarom benieuwd of de energie prijzen hoog blijven of dat deze zullen dalen in 2024.

Het is vrijwel onmogelijk om de energieprijzen te voorspellen en dus in te schatten of de gas- en elektriciteitsprijzen gaan dalen of stijgen. Het is wel mogelijk om te vertellen waarom de prijzen zijn gestegen en welke factoren veel invloed hebben op mogelijke prijsstijgingen of prijsdalingen in de toekomst.

Wel valt er al wat te zeggen over de belastingplannen voor 2024. Omdat onze energierekening voor een heel groot deel uit belasting bestaat, hebben de belastingplannen een grote invloed op de energierekening.

Je leest hieronder alles over wat de prijs van energie bepaalt.

Ik hoop dat jij met behulp van deze informatie een betere inschatting kunt maken van wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen. Ik hoop ook dat het jou de mogelijkheid biedt om beter te budgetteren en helpt bij het maken van een keuze voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract…