Vergelijk de goedkoopste energieleveranciers van Nederland…

Je energierekening kan goedkoper in 2023!

Vergelijk binnen 60 seconden de tarieven van alle energieleveranciers die in Nederland actief zijn en ontdek welke aanbieder de laagste tarieven heeft.

Sluit het energiecontract vervolgens direct af voor de laagste prijs. Begin nu met vergelijken:

Roel Wonders adviseur schadeverzekeringen

Goedkoopste energieleveranciers: juni 2023

Hieronder staan de voordeligste energieleveranciers van Nederland. De tarieven zijn gemeten op 14 mei 2023 om 07.34 uur. Je ziet de TOP 3 van goedkoopste stroomaanbieders en de TOP 3 van goedkoopste gasaanbieders. Klik op ”vergelijken” om alle energiecontracten met elkaar te vergelijken.

TOP 3: Goedkoopste stroom

De stroomprijs per kWh bestaat uit het tarief voor variabele kosten en de overheidsheffingen (belastingen) van € 0,15 per kWh. In 2023 is NextEnergy de goedkoopste aanbieder van stroom met een variabele stroomprijs van € 0,15 per kWh. Na toevoeging van de belasting komt het tarief uit op € 0,30 per kWh.

Budget Energie

€ 0,36 per kWh

NextEnergy

€ 0,30 per kWh

NextEnergy

€ 0,31 per kWh

TOP 3: Goedkoopste gas

De stroomprijs per kWh bestaat uit het tarief voor gas en de overheidsheffingen (belastingen) van € 0,59 per m³. In 2023 zijn Budget Energie en Frank energie de goedkoopste aanbieders. Beide hebben een gasprijs van € 0,625 per m³. Wanneer de belasting wordt toegevoegd komen ze op een prijs van € 1,22 per m³ uit.

Budget Energie

€ 1,22 per m³

NextEnergy

€ 1,26 per m³

Frank energie

€ 1,22 per m³

Wat is een energieleverancier?

Een energieleverancier zorgt – zoals de naam al aangeeft – voor de levering van energie. Onder energie valt stroom en gas. Energieleveranciers leveren dit stroom en gas aan huishoudens en aan bedrijven. De leverancier koopt het stroom en gas in bij een energieproducten en verkoopt deze vervolgens door.

Energieleveranciers incasseren de energiekosten die jij maakt. De leverancier werkt nauw samen met de netbeheerder. Dit is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen en onderhouden van kabels en leidingen voor gas- en elektriciteit. De leverancier is verantwoordelijk voor het doorgeven van de meterstanden aan deze netbeheerder.

Je kunt zelf kiezen wie jouw energieleverancier wordt, maar niet wie jouw netbeheerder is. Je kunt jouw energieleverancier kiezen door te kijken welke leverancier de beste prijzen en voorwaarden heeft. Vergelijk daarvoor alle leveranciers:

Is het verplicht om een energiecontract af te sluiten

Het is niet wettelijk verplicht om een energiecontract af te sluiten. Je moet echter een contract afsluiten bij een energieleverancier om gas en energie te kunnen gebruiken.

Hoe duur is energie gemiddeld per maand

Volgens onderzoek van het Nibud verbruiken alle woningtypen – dus bijvoorbeeld appartementen, tussenwoningen, vrijstaande woningen – samen gemiddeld 2.800 kWh aan stroom per jaar en 1.200 m³ gas per jaar.

Daarmee betaalt het gemiddelde huishouden zo’n 73 euro per maand aan stroom en 164 euro aan gas. Daarmee is de gemiddelde hoogte van energie (gas en stroom samen) zo’n 237 euro per maand.

Welke soorten energie zijn er?

Energieleveranciers bieden verschillende soorten energie aan. Hieronder staan de verschillende soorten energie:

Groene stroom

Je kunt kiezen voor aanbieders van ”groene stroom”. Je kunt daarbij kiezen voor groene stroom uit Nederland of uit het buitenland (de EU).

Groene stroom wordt ook wel ”duurzame” of hernieuwbare energie genoemd. Voorbeelden van groene stroom zijn windmoles, zonnepanelen en biomassa (ontstaat veel twijfel over). Wanneer deze stroom uit Nederland komt, dan is die bijvoorbeeld afkomstig van windmolenparken en zonneparken.

De grootste windmolenparken staan in de provincie Flevoland, Groningen en Noord-Holland. Energie opgewerkt door zonnepanelen kan afkomstig zijn van zonneparken, zoals Zonnepark Midden-Groningen, Zonnepark Vlagtwedde, Zonnepark Scaldia.

Sommige energieleveranciers halen de ”groene stroom” ook uit andere landen binnen de EU. De energie is dan vooral afkomstig van landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze energie is ook afkomstig van windenergie, zonne-energie en biomassa.

Grijze stroom

Je kunt ook kiezen voor grijze stroom. Grijze stroom is afkomstig uit traditionele energiebronnen die zich bewezen hebben. Voorbeelden vna deze bronnen zijn steenkool, aardgas en olie. Grijze stroom is nog steeds de populairste bron van energie, omdat voordelig en betrouwbaar is.

In Nederland wordt deze stroom voornamelijk opgewekt met behulp van steenkool, aardgas en olie en nucleaire energie.

Zijn Nederlandse energieleveranciers betrouwbaar?

In Nederland zijn veel energieaanbieders actief en het aantal is ook nog eens sterk gegroeid sinds 2014. Gekeken naar de hoeveelheid aanbieders en het aantal faillissementen, kunnen we stellen dat de energiemark in Nederland betrouwbaar is.

In het recente verleden zijn er twee energieleveranciers omgevallen door financiële problemen, namelijk Energieflex en Robin (zakelijke energiecontracten).

Wanneer een energieleverancier omvalt, wordt de energievoorziening geregeld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Klanten worden dan zo snel mogelijk overgezet naar een andere energieleverancier, waardoor ze weer gas- en elektriciteit hebben.

Het zorgt ervoor dat bestaande contracten worden beëindigd. Wanneer jij een goedkoop energiecontract hebt bij een energieleverancier die failliet gaat, dan moet je waarschijnlijk meer betalen bij de nieuwe energieleverancier (als de tarieven zijn gestegen). Je kunt daarnaast bepaalde voorschotten of tegoeden verliezen, die jij had opgebouwd bij de failliete energieleverancier.

Hoewel het niet met zekerheid te zeggen is welke energieleveranciers in de financiële problemen kunnen komen, is het belangrijk om voor een betrouwbare energieleverancier te kiezen. 

De Grote drie

In Nederland hebben we drie grote energieleveranciers, die we ook wel ”de grote drie” kunnen noemen. Deze gerenommeerde energieleveranciers zijn Eneco, Essent en Nuon (eigendom van het Zweedse Vattenfall).

Volgens de jaarcijfers van 2021 hebben de meeste energiebedrijven een positieve solvabiliteit. Dit betekent dat deze bedrijven een goede financiële stabiliteit hebben, omdat ze voldoende middelen achter de hand hebben om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

De cijfers van 2021 laten zien dat de ”grote drie” solvabel zijn en dus als betrouwbaar kunnen worden gezien.