Goedkoopste energieleveranciers van 2024: vergelijk nu…

Je kunt in juli 2024 een goedkopere energieleverancier vinden.

Vergelijk binnen 60 seconden de tarieven van alle energieleveranciers die in Nederland actief zijn en ontdek welke leverancier de laagste tarieven heeft.

Sluit het energiecontract vervolgens direct af voor de laagste prijs. Begin nu met vergelijken:

Vergelijk de energietarieven van de volgende leveranciers

Joost van Herpen en Roel Wonders

Joost van Herpen en Roel Wonders | Helpen met besparen op energiekosten

Goedkoopste energieleveranciers: juli 2024

In juli 2024 is Vandebron de goedkoopste energieleverancier met een prijs per maand van 128,96 euro voor een tarief van 1 jaar vast. Budget Energie is de enige met een variabel energiecontract van 135,61 euro per maand.

De voordeligste aanbieder van een energiecontract van 1 jaar vast is van Budget Energie met een prijs van 125,07 euro per maand. Energiedirect en Pure Energie bieden ook een goedkoop jaarcontract aan in mei.

Oxxio en Vandebron bieden goedkope langlopende contracten van 3 jaar aan met een maandbedrag van 142,15 euro en 145,00 euro per maand. Ten opzichte van het begin van 2024 zijn energiecontracten met een looptijd van 3 jaar goedkoper geworden.

Variabele stroom en gas per maand

Hieronder staan de goedkoopste aanbieders voor variabele tarieven:

Leverancier Per maand
Budget Energie 135,61

1 jaar vast stroom en gas per maand

Hieronder staan de goedkoopste aanbieders voor 1 jaar vast in juli:

Leverancier Per maand
Vandebron € 128,96
Energiedirect € 131,95
Budget Energie 132,62
Oxxio € 135,48
Pure Energie € 137,13

 

3 jaar vast stroom en gas per maand

Hieronder staan de goedkoopste aanbieders voor 3 jaar vast:

Leverancier Per maand
Oxxio € 142,15
Vandebron 145,00
Energiedirect € 149,94
Eneco € 152,96
Essent € 154,66

Deze tarieven zijn opgenomen op 9 juli 2024 en gebaseerd op 1250 kWh met een enkele meter en 1000 m² gas. Ga voor de meest actuele tarieven altijd naar onze vergelijker.

Nieuwste blogberichten

Joost en Roel huis

Wat is een energieleverancier?

Een energieleverancier zorgt – zoals de naam al aangeeft – voor de levering van energie. Onder energie valt stroom en gas. Energieleveranciers leveren dit stroom en gas aan huishoudens en aan bedrijven. De leverancier koopt het stroom en gas in bij een energieproducten en verkoopt deze vervolgens door.

Energieleveranciers incasseren de energiekosten die jij maakt. De leverancier werkt nauw samen met de netbeheerder. Dit is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor het aanleggen en onderhouden van kabels en leidingen voor gas- en elektriciteit. De leverancier is verantwoordelijk voor het doorgeven van de meterstanden aan deze netbeheerder.

Je kunt zelf kiezen wie jouw energieleverancier wordt, maar niet wie jouw netbeheerder is. Je kunt jouw energieleverancier kiezen door te kijken welke leverancier de beste prijzen en voorwaarden heeft. Vergelijk daarvoor alle leveranciers:

Is het verplicht om een energiecontract af te sluiten?

Het is niet wettelijk verplicht om een energiecontract af te sluiten. Je moet echter een contract afsluiten bij een energieleverancier om gas en elektriciteit te kunnen gebruiken. Je hebt dit natuurlijk nodig om het huis warm te houden, de verlichting aan te zetten, de wasmachine en vaatwasser te gebruiken en om televisie te kijken.

Energieleveranciers

Voor 2004 was de energiemarkt in handen van de Nederlandse overheid.

In 2004 is de markt geprivatiseerd – en dus uit handen gegeven aan de vrije markt. Vanaf dat moment konden energieleveranciers toetreden tot de markt en energiecontracten aanbieden.

Daarom zijn er veel energiemaatschappijen bijgekomen, waardoor er meer concurrentie ontstond. Inmiddels zijn er in Nederland vele tientallen energieleveranciers actief.

Alle energieleveranciers

Zijn Nederlandse energieleveranciers betrouwbaar?

In Nederland zijn veel energieaanbieders actief en het aantal is ook nog eens sterk gegroeid sinds 2014. Gekeken naar de hoeveelheid aanbieders en het aantal faillissementen, kunnen we stellen dat de energiemarkt in Nederland betrouwbaar is.

In het recente verleden zijn er twee energieleveranciers omgevallen door financiële problemen, namelijk Energieflex en Robin (zakelijke energiecontracten).

Wanneer een energieleverancier omvalt, wordt de energievoorziening geregeld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Klanten worden dan zo snel mogelijk overgezet naar een andere energieleverancier, waardoor ze weer gas- en elektriciteit hebben.

Het zorgt ervoor dat bestaande contracten worden beëindigd. Wanneer jij een goedkoop energiecontract hebt bij een energieleverancier die failliet gaat, dan moet je waarschijnlijk meer betalen bij de nieuwe energieleverancier (als de tarieven zijn gestegen). Je kunt daarnaast bepaalde voorschotten of tegoeden verliezen, die jij had opgebouwd bij de failliete energieleverancier.

Hoewel het niet met zekerheid te zeggen is welke energieleveranciers in de financiële problemen kunnen komen, is het belangrijk om voor een betrouwbare energieleverancier te kiezen.

De Grote drie

In Nederland hebben we drie grote energieleveranciers, die we ook wel ”de grote drie” kunnen noemen. Deze gerenommeerde energieleveranciers zijn Eneco, Essent en Nuon (eigendom van het Zweedse Vattenfall).

Volgens de jaarcijfers van 2021 hebben de meeste energiebedrijven een positieve solvabiliteit. Dit betekent dat deze bedrijven een goede financiële stabiliteit hebben, omdat ze voldoende middelen achter de hand hebben om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

De cijfers van 2021 laten zien dat de ”grote drie” solvabel zijn en dus als betrouwbaar kunnen worden gezien.

Hoe duur is energie gemiddeld per maand?

Volgens onderzoek van het Nibud verbruiken alle woningtypen – dus bijvoorbeeld appartementen, tussenwoningen, vrijstaande woningen – samen gemiddeld 2.800 kWh aan stroom per jaar en 1.200 m³ gas per jaar.

Daarmee betaalt het gemiddelde huishouden zo’n 73 euro per maand aan stroom en 164 euro aan gas. Daarmee is de gemiddelde hoogte van energie (gas en stroom samen) zo’n 237 euro per maand.

Hoe is de energierekening opgebouwd?

Jouw energierekening bestaat uit verschillende onderdelen:

1. Leveringskosten

Je betaalt in eerste instantie leveringskosten. Leveringskosten zijn de kosten voor het verbruik van stroom per kWh en het gebruik van gas per .

Het verbruik wordt vermenigvuldigd met het tarief van elektriciteit per kWh en van gas per m³. Je kunt daarbij een vast of variabel tarief hebben.

2. Netbeheerkosten

Netbeheerkosten – ook wel ”transportkosten” genoemd – zijn kosten die moeten worden betaald voor het vervoeren van energie naar jouw woning.

De netbeheerder gebruikt het geld om nieuwe elektriciteitskabels en gasleidingen aan te leggen. Verder wordt het geld gebruikt voor het onderhouden van het netwerk.

3. Belastingen

Je betaalt naast leveringskosten ook overheidsheffingen en Belasting Toegevoegde Waarde (BTW).

Overheidsheffingen zijn algemene belastingen voor het gebruik van gas en elektriciteit.

Deze belastingen zijn erg hoog. Ongeveer de helft van de energierekeing bestaat namelijk uit belasting!

Wat is het verschil tussen vaste, variabele en dynamische energietarieven?

Je kunt tijdens het vergelijken van energietarieven kiezen tussen vaste tarieven, variabele tarieven en dynamische tarieven. Hieronder staan de verschillen:

Vaste tarieven

Bij een energiecontract met vaste energietarieven staat de prijs van gas en stroom vast. Je betaalt dus een vaste prijs per kWh stroom of m³ gas, zolang het contract loopt.

Vaak zijn de tarieven vast te zetten voor 1, 2, 3 of 5 jaar. Je betaalt een risico-opslag voor het risico dat een energieleverancier loopt. Wanneer de energieprijzen namelijk stijgen, dan moet de energieleverancier blijven leveren voor jouw vaste, lagere tarieven.

Tijdens het energiecrisis van 2021/2022 was het niet mogelijk om de tarieven vast te zetten, maar sinds februari 2023 is het weer mogelijk om een energiecontract met vaste tarieven af te sluiten.

Vaste energiecontract geven zekerheid. Jouw tarieven staan namelijk vast en zijn dus verzekerd. Je profiteert niet van prijsdalingen, maar loopt ook niet het risico op een (extreme) stijging van energiekosten zoals in 2021 en 2022.

Variabele tarieven

Variabele tarieven worden aangepast op basis van de algemene prijsschommelingen in energie. Jouw prijs van energie kan dus schommelen. Jouw rekening kan dus goedkoper of duurder worden, afhankelijk van ontwikkelingen op de energiemarkt.

Vaak kunnen variabele tarieven jaarlijks, per half jaar, per kwartaal en (steeds vaker) maandelijks veranderen.

Wanneer de energieprijzen stijgen, wordt jouw variabele tarief dus hoger. Je gaat dan dus meer betalen per kWh stroom of m³ gas. Wanneer de energieprijzen dalen, wordt jouw variabele tarief lager. Je gaat dan dus minder betalen per kWh stroom of m³ gas.

Je hebt dus minder zekerheid, maar gaat wel minder betalen als de energieprijzen dalen.

Dynamische tarieven

Sommige energieleveranciers bieden ook dynamische tarieven aan. Zoals bij variabele tarieven, veranderen dynamische tarieven ook mee met de algemene energieprijzen.

Dynamische tarieven worden echter niet per jaar, half jaar, kwartaal of per maand aangepast. Het dynamische gastarief verandert dagelijks en het stroomtarief verandert elk uur. Wanneer de vraag naar energie toeneemt, dan zijn de tarieven hoger. Wanneer de vraag afneemt, dan worden de tarieven lager. Je kunt hierop inspelen door energie te verbruiken op momenten dat de stroomprijs heel laag is.

Dynamische tarieven zijn vaak lager dan vaste tarieven, omdat de risico-opslag ontbreekt. Je hebt minder zekerheid dan bij een variabel contract en veel minder zekerheid dan bij een vast energiecontract.

Je kunt profiteren van een daling van de energieprijzen, maar loopt een (groot) risico als de energieprijzen stijgen, zoals in 2021 en 2022.

Welke soorten energie zijn er?

Energieleveranciers bieden verschillende soorten energie aan. Hieronder staan de verschillende soorten energie:

Groene stroom

Je kunt kiezen voor aanbieders van ”groene stroom”. Je kunt daarbij kiezen voor groene stroom uit Nederland of uit het buitenland (de EU).

Groene stroom wordt ook wel ”duurzame” of hernieuwbare energie genoemd. Voorbeelden van groene stroom zijn windmolens, zonnepanelen en biomassa (ontstaat veel twijfel over). Wanneer deze stroom uit Nederland komt, dan is die bijvoorbeeld afkomstig van windmolenparken en zonneparken.

De grootste windmolenparken staan in de provincie Flevoland, Groningen en Noord-Holland. Energie opgewerkt door zonnepanelen kan afkomstig zijn van zonneparken, zoals Zonnepark Midden-Groningen, Zonnepark Vlagtwedde, Zonnepark Scaldia.

Sommige energieleveranciers halen de ”groene stroom” ook uit andere landen binnen de EU. De energie is dan vooral afkomstig van landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze energie is ook afkomstig van windenergie, zonne-energie en biomassa.

Grijze stroom

Je kunt ook kiezen voor grijze stroom. Grijze stroom is afkomstig uit traditionele energiebronnen die zich bewezen hebben. Voorbeelden van deze bronnen zijn steenkool, aardgas en olie. Grijze stroom is nog steeds de populairste bron van energie, omdat het voordelig en betrouwbaar is.

In Nederland wordt deze stroom voornamelijk opgewekt met behulp van steenkool, aardgas en olie en nucleaire energie.

In 3 stappen de goedkoopste energieleverancier vinden

Hieronder staan de stappen voor het vinden van het goedkoopste energiecontract:

Stap 1: Jouw verbruik

Het vergelijken van energiecontracten begint met het opgeven van het verbruik.

Als je wilt weten hoeveel je moet betalen, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel energie je verbruikt. Jouw stroom- en gasverbruik bepaalt namelijk hoe hoog jouw energierekening wordt.

Jouw energieverbruik is terug te vinden op de volgende manieren:

 • Via de persoonlijke omgeving van jouw energieleverancier
 • Via de app van jouw energieleverancier
 • Op het jaaroverzicht van jouw energieleverancier
 • Opvragen via de klantenservice van jouw energieleverancier

Goed om te weten: wanneer jij jouw verbruik niet weet, dan bepaalt onze energievergelijker het verbruik automatisch op basis van jouw gezinssamenstelling. Hoe groter de woning en hoe meer mensen er wonen, hoe hoger het energieverbruik doorgaans is

Stap 2: Bepalen welke energiecontract het beste is

Bepaal voor het vergelijken van energieleveranciers, welk soort energiecontract voor jou het beste is. Je hebt de keuze tussen drie verschillende contracten, namelijk vaste, variabele en dynamische energiecontracten.

Een vast contract biedt zekerheid, maar is vaak iets duurder. Variabele contracten zijn vaak goedkoper, maar bieden geen zekerheid op stabiele energiekosten. Dynamische energiecontracten kunnen goedkoop zijn bij optimaal gebruik van energie, maar omdat de prijzen continu veranderen, zorgt het ook direct voor een hogere energierekening als de prijzen stijgen.

Bepaal dus eerst welke type contract jij wilt afsluiten en hoeveel prijsstabiliteit je wilt hebben. In onze vergelijker wordt bij iedere energieleverancier duidelijk aangegeven welk contract ze aanbieden.

Stap 3: Energieleveranciers vergelijken

Je weet nu jouw verbruik en welk soort energiecontract voor jou het beste is. De volgende stap is het vergelijken van de aanbieders. Je krijgt zo namelijk een goed, compleet beeld van het aanbod. Op Lastenvrij staan vele energiemaatschappijen, waaronder Budget Energie, Oxxio, Eneco en Vattenfall.

Vergelijk de prijzen per maand of per jaar en ontdek hoe deze prijzen zijn opgebouwd. In onze vergelijker staan alle details over de prijzen van stroom en gas.

Daarbij staat dus ook hoe hoog het vastrecht, de vaste en variabele kosten en overheidsheffingen zijn. Verder staan bijvoorbeeld ook de netbeheerkosten in het overzicht.

Je ziet ook hoe de energieleverancier de energie opwekt, bijvoorbeeld uit windkracht, zonne-energie of waterkracht. Verder is te zien of de energie afkomstig is uit Nederland of Europa.

Sommige energieleveranciers hebben kortingsacties, zoals bijvoorbeeld een loyaliteitsbonus of een cashback .

Over Lastenvrij

Wanneer jouw financiële verplichtingen niet meer als een last voelen, ben jij vrij.

Wij helpen met het verlagen van deze vaste lasten. Jouw energierekening bepaalt voor een groot deel hoe hoog jouw vaste lasten zijn. Verlaag de energierekening en verlaag jouw vaste lasten – en zorgen daarmee dus voor meer financiële vrijheid.

We vinden vrijheid het belangrijkste wat er is, maar deze (financiële) vrijheid is de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Steeds meer Nederlanders hebben moeite met het betalen van de rekeningen.

Als we allemaal actie ondernemen en onze vaste lasten verlagen, hebben we niet alleen meer persoonlijke vrijheid, maar zijn we als maatschappij ook weerbaar.

Verlaag nu jouw vaste lasten en begin met de energierekening:

Waarom vergelijken via Lastenvrij?

Autoriteit op het gebied van vergelijken: actief sinds 2015

Onafhankelijk: goedkoopste aanbieder staat bovenaan

Vergelijk tarieven van zo’n 20 leveranciers

Vergelijk tarieven op basis van gezinssamenstelling, postcode en huisnummer

Vul eigen verbruik in voor stroom en gas

Kiezen tussen grijze stroom, groene stroom uit NL of uit de EU

Vergelijk variabele tarieven of vaste tarieven voor 1, 2, 3 of 5 jaar

Gas- en stroomkosten duidelijk gespecificeerd

Herkomst van energie gespecificeerd: windkracht, waterkracht, zonne-energie, biomassa

Auto verzekeren voor kind ouders
Verzekeringsplicht auto Joost
Schadeverzekering inzittenden Joost

Bedrijfsgegevens

Lastenvrij
Gounodlaan 43
5653 AZ Eindhoven

Kamer van Koophandel: 62812742

Contactgegevens

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 – 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Veel gestelde vragen over energie

Hieronder staan de antwoorden op veel gestelde vragen over energie:

Algemeen

Wat zijn de taken van een energieleverancier?

Nederlandse energieleveranciers hebben een aantal verantwoordelijkheden:

 • Leveren van energie
 • Energiecontracten afsluiten en beheren
 • Energiekosten in rekening brengen
 • Ondersteuning bieden via klantenservice
 • Bijhouden van meterstanden (samen met netbeheerders)
 • Helpen bij overstappen

Wat zijn de taken van een netbeheerder?

Energieleveranciers werken samen met netbeheerders. Deze netbeheerders hebben de volgende verantwoordelijkheden:

 • Beheren en onderhouden van het netwerk: elektriciteitskabels en gasleidingen
 • Zorgen voor nieuwe aansluitingen
 • Het plaatsen en beheren van energiemeters
 • Storingen verhelpen
 • Zorgen voor de veiligheid van het energienetwerk
 • Zorgen voor voldoende capaciteit (in de piekuren)

Overstappen

Mag ik zelf kiezen naar welke energieleverancier ik overstap?

Je mag sinds 2004 zelf een energieleverancier kiezen. In Nederland zijn zo’n 50 verschillende energieleveranciers actief. Vergelijk de energietarieven en stap eenvoudig over.

Wanneer kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Wanneer jij kunt overstappen naar een andere energieleverancier, is afhankelijk van jouw soort contract.

Als je een variabel energiecontract hebt met een onbepaalde looptijd, dan kun je op ieder moment overstappen naar een andere energieleverancier.

Wanneer je een energiecontract hebt met een vaste looptijd en vaste tarieven, dan moet je rekening houden met de einddatum – dus de datum dat het contract eindigt. Je vindt de einddatum in het energiecontract.

Wanneer jouw contract minder dan 2 maanden loopt, dan kun je vaak overstappen naar een andere leverancier zonder een boete te betalen. Je moet dan vaak de einddatum van het contract doorgeven aan de nieuwe leverancier. Deze einddatum wordt dan de begindatum van het nieuwe energiecontract.

Als je je energiecontract openbreekt – en dus overstapt voor de einddatum – moet er vaak een overstapboete worden betaald. Je kunt daarnaast (een deel) van de welkomstkorting verliezen bij een vroegtijdige overstap.

Hoe kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Het overstappen naar een andere energiemaatschappij is makkelijk.

Je vergelijkt alle energietarieven, kiest een goede en betaalbare leverancier en sluit een nieuw energiecontract af.

Jouw nieuwe energieleverancier regelt daarna meestal de opzegging van jouw huidige energiecontract.

Hoelang duurt een overstap naar een nieuwe leverancier?

Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier neemt doorgaans 6 tot 8 weken in beslag. Je hebt een opzegtermijn van 30 dagen (4 weken) en een bedenktijd van 14 dagen (2 weken).

Hoelang een overstap duurt is ook afhankelijk van het moment dat de energieleverancier een overstapverzoek indient bij de netbeheerder. Verder speelt de einddatum van jouw contract natuurlijk mee.

Ontvang ik korting of een cadeau als ik overstap?

Sommige energieleveranciers proberen nieuwe klanten binnen te halen met cadeaus en kortingsacties. Daarnaast bieden steeds meer energiemaatschappij ”Cashback” aan. 

Het betekent dat jij een deel van jouw geld terug krijgt. Je krijgt dit doorgaans wel pas na een jaar terug via de eindafrekening.

Jouw eindafrekening wordt dan verminderd met het cashback bedrag, bijvoorbeeld 100 euro, 150 euro of 200 euro.

Het is natuurlijk belangrijk om niet alleen naar eventuele cadeaus en kortingsacties te kijken, maar naar de volledige kosten. Daarbij zijn de tarieven van gas en stroom natuurlijk belangrijker dan eventuele cadeaus.

Krijg ik een overstapboete als ik te vroeg overstap?

Je kunt een boete krijgen als je overstapt naar een andere energieleverancier, terwijl jouw huidige contract nog loopt. Je kunt een boete krijgen, omdat jouw energieleverancier gas en stroom heeft ingekocht die ze vervolgens niet meer aan jou kunnen verkopen.

Moet ik mijn oude energiecontract opzeggen voor ik kan overstappen?

Energiecontracten

Wat gebeurt er als mijn energiecontract afloopt?

Gas en elektriciteit is een eerste levensbehoefte. Je hebt het nodig om een normaal leven te leiden. Wanneer jouw energiecontract afloopt, dan wordt jouw contract doorgaans automatisch omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd – dus een contract zonder vaste einddatum.

Het automatisch omzetten van het energiecontract naar een contract voor onbepaalde tijd is in Nederland volgens de wet geregeld. Het staat namelijk in de Elektriciteitswet 1998.

Als jouw vaste contract wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd, dan heb je vanaf dat moment ook variabele tarieven. Je hebt dan minder zekerheid, omdat de tarieven bijvoorbeeld maandelijks of ieder kwartaal kunnen wijzigen. De tarieven kunnen dalen, maar ook stijgen.

Wanneer jouw energiecontract afloopt en dus wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd, kun je ook opnieuw alle energieleveranciers vergelijken en een vast contract afsluiten. Je zet de tarieven dan weer vast voor een bepaalde periode en voorkomt onzekerheid over de hoogte van de energiekosten.

Hoe kom ik erachter wanneer mijn contract afloopt?

Je energiecontract loopt af op de einddatum. Je komt er op één van de volgende manieren achter wat de einddatum van jouw contract is:

 • Jouw energiecontract bekijken
 • Via de online omgeving van de energieleverancier
 • Bellen met de energieleverancier
 • Chatten met de energieleverancier

Hoeveel bedenktijd heb ik na het afsluiten van een energiecontract?

Het is mogelijk om een energiecontract dat net is afgesloten weer te annuleren. Je hebt namelijk een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Deze bedenktijd gaat in vanaf het moment dat jij de officiële bevestiging van jouw afgesloten energiecontract hebt ontvangen. Je krijgt deze bevestiging vaak (direct) per mail. Wanneer de bevestiging per post wordt gestuurd, dan gaat de bedenktijd in vanaf de datum die op de brief staat.

Als je je energiecontract hebt geannuleerd, maar wel gas en elektriciteit hebt afgenomen, dan moet je deze mogelijk wel betalen.