Energieleveranciers vergelijken…

Hieronder staan de goedkoopste energieleveranciers 2023. Je kunt de tarieven nu weer vastzetten en daarmee (extreem) hoge kosten in de toekomst voorkomen.

Je vergelijk op basis van de gezinssamenstelling of jouw exacte verbruik. Je krijgt vervolgens een overzicht met alle aanbieders en hun tarieven. Klik op ”meer info” om de tarieven uitgebreid te bekijken. Bekijk bijvoorbeeld de kosten voor vastrecht, de variabele kosten en de netbeheerkosten.

Vergelijk nu alle leveranciers en sluit direct een goedkoop energiecontract af:

Waarom energieleveranciers vergelijken?

Inzicht in alle prijzen, voorwaarden en (kortings)acties

Vergelijken van energieleveranciers geeft inzicht in de prijzen, voorwaarden en (kortings)acties. Omdat energieleveranciers hard met elkaar concurreren, is jouw energieleverancier misschien niet meer de beste en goedkoopste.

Je komt hier alleen achter door te vergelijken. Verleng dus niet zomaar jouw energiecontract zonder eerst de tarieven van alle andere aanbieders te vergelijken.

Verder is er nog een hele belangrijke reden om te vergelijken: energieleveranciers halen nieuwe klanten binnen met kortingsacties en cadeaus. Vaak kunnen alleen nieuwe klanten van deze aanbiedingen profiteren. Je moet dus overstappen van energieleveranciers om hiervan te profiteren.

Je bespaart iedere maand op gas en energie

Gas- en energiekosten vallen onder de vaste lasten. Vaste lasten zijn terugkerende uitgaven, die dus elke maand terugkomen. Wanneer jouw gas- en energierekening lager wordt, dan zorgt dat er dus voor dat jij iedere maand meer geld overhoudt.

Je kunt met dit bespaarde geld bijvoorbeeld leuke dingen doen, een spaarrekening opbouwen of investeringen doen. Je hebt ook minder financiële stress wanneer de vaste lasten lager worden – en de energierekening is een belangrijk onderdeel van onze vaste lasten.

Je voorkomt (extreem) hoge kosten in de toekomst

Je hebt misschien een aantal jaren geleden een energiecontract afgesloten met vaste tarieven. Gas- en energie was toen een stuk goedkoper dan nu. Je kunt daarom misschien niet besparen op gas- en energie, maar het vergelijken en overstappen van energiecontract kan nog steeds heel belangrijk zijn!

Jouw contract loopt misschien bijna af.

Door de energiecrisis – die begon in september 2021 – werd energie in 2022 extreem duur. Sinds 2023 dalen de energietarieven weer. Het was een tijdje niet mogelijk om energietarieven vast te zetten, maar sinds februari 2023 is dat weer mogelijk. Je kunt nu dus kiezen voor zekerheid en de tarieven voor 1, 2 of 3 jaar vastzetten.

Het klopt dat de tarieven hoger zijn dan voor 2021, maar ze zijn véél lager dan tijdens de energiecrisis. Niemand weet of die energiecrisis weer terugkomt, maar gebeurtenissen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kunnen veel effect hebben op de prijzen.

Door de energietarieven nu vast te zetten, hoef je je geen zorgen te maken over een nieuwe energiecrisis.

Waarom vergelijken via Lastenvrij?

Autoriteit op het gebied van vergelijken: actief sinds 2015

Onafhankelijk: goedkoopste aanbieder staat bovenaan

Vergelijk tarieven van zo’n 20 leveranciers

Vergelijk tarieven op basis van gezinssamenstelling, postcode en huisnummer

Vul eigen verbruik in voor stroom en gas

Kiezen tussen grijze stroom, groene stroom uit NL of uit de EU

Vergelijk variabele tarieven of vaste tarieven voor 1, 2, 3 of 5 jaar

Gas- en stroomkosten duidelijk gespecificeerd

Herkomst van energie gespecificeerd: windkracht, waterkracht, zonne-energie, biomassa

Joost van Herpen en Roel Wonders

Welke energieleveranciers vergelijken wij?

 • Budget Energie
 • Eneco
 • Energiedirect
 • ENGIE
 • Essent
 • Frank Energie
 • Gewoon Energie
 • Innova Energie
 • Mega
 • NextEnergy
 • NLE
 • Oxxio
 • PowerPeers
 • Pure Energie
 • Tibber
 • UnitedConsumers
 • Vandebron
 • Vattenfall

Hoe werkt onze energievergelijker?

Je vergelijk alle energieleveranciers in een aantal stappen. Hieronder staan deze stappen:

Stap 1: Gezinssituatie en verbruik

Je begint het vergelijken van energiecontract met het kiezen van de gezinssituatie. Je kunt kiezen tussen:

 • Alleen
 • Samen
 • Klein gezin (met één kind)
 • Midden gezin (met twee kinderen)
 • Groot gezin (met meer dan twee kinderen)

Je kunt ook het exacte verbruik opgegeven. Je klikt hiervoor op ”aanpassen”. Vul vervolgens het verbruik voor ”stroom normaal” en ”stroom dal” in. Je kunt ook vergelijken voor een enkele meter. Klik hiervoor op ”enkele meter”.

Vul vervolgens het gasverbruik in m³ in. Je kunt ook alleen stroom vergelijken. Klik hiervoor op ”alleen stroom”.

Stap 2: Postcode en huisnummer

Vul vervolgens jouw postcode en huisnummer in. We kunnen dan de juiste gas- en energietarieven laten zien. De prijzen van gas- en energie zijn namelijk afhankelijk van jouw netbeheerder en gasregio.

Jouw regionale netbeheerder is verantwoordelijk voor het vervoeren van energie. De kosten voor het vervoeren van energie (en het gebruik van het netwerk) verschillen in de verschillende regio’s in Nederland – en bepalen dus de prijs van energie en gas.

Stap 3: Vergelijken

Je klikt op ”vergelijk” en ziet de tarieven van alle leveranciers. Je kunt op ”meer abonnementen” klikken om het aanbod van alle energieleveranciers te zien. Je klikt op ”meer info” om alle tarieven te zien. Je kunt de prijzen van stroom en gas zien, die ook zijn gespecificeerd in vastrecht, variabele kosten, overheidsheffingen, netbeheerkosten en vermindering energiebelasting.

Je kunt twee of meer energieleveranciers met elkaar vergelijken door op ”vergelijk” te klikken.

Vergelijk Nextenergy, Frank energie en Budget Energie

Je krijgt vervolgens een overzicht van de tarieven van de geselecteerde aanbieders:

Vergelijking tarieven energieleveranciers

Stap 4: Overstappen

Wanneer jij de beste en goedkoopste energieleverancier hebt gevonden, klik dan op ”Bekijk”. Je gaat dan naar de website van de energieleverancier en kunt daar een energiecontract afsluiten.

Houd wel rekening met de looptijd van jouw huidige energiecontract. Je kunt met een variabel, onbepaald contract op elk moment overstappen. Als je een vast contract hebt, moet je rekening houden met de opzegtermijn.