Autoverzekeringen
Lastenvrij is in 2014 opgericht voor het vergelijken van autoverzekeringen (en zorgverzekeringen), omdat de autoverzekering voor veel mensen een relatief grote kostenpost is.
We verdienen op de volgende manier aan het vergelijken van autoverzekeringen:
Eenmalige vergoeding voor een autoverzekering
We bieden de mogelijkheid om de prijzen en polisvoorwaarden van autoverzekeringen te vergelijken.
Je kunt na het vergelijken een autoverzekering aanklikken, om de autoverzekering aan te vragen. Je wordt dan doorverwezen naar de website van de autoverzekeraar en kunt daar de autoverzekering afsluiten.
Wij ontvangen een eenmalige vergoeding als jij vervolgens een autoverzekering afsluit.
Verzekeraars zijn streng
De verzekeraars waarmee we samenwerking zijn vrij streng. We ontvangen alleen een vergoeding als jouw autoverzekering wordt geaccepteerd en een bepaalde periode loopt.
Voor ongeveer de helft van de autoverzekeringen die via onze vergelijker worden afgesloten, ontvangen we geen vergoeding omdat de verzekeraar deze afkeurt.
Gemiddelde betalingstermijn van 54 tot 233 dagen
We ontvangen de eenmalige vergoeding ook niet direct. We moeten lang wachten voor een afgesloten autoverzekering wordt goedgekeurd door de verzekeraar. Vervolgens moeten we (heel) lang wachten voor de verzekeraar deze vergoeding uitbetaald.
De gemiddelde betalingstermijn van autoverzekeraars is tussen de 54 en 233 dagen. We moeten dus heel lang wachten voor we een vergoeding ontvangen – en onze eigen vaste lasten kunnen betalen.
Vergoeding delen met de eigenaar van de vergelijkingssoftware
Wanneer de autoverzekering is goedgekeurd en wordt uitbetaald, moeten we een deel van deze vergoeding delen met de eigenaar van de vergelijkingssoftware.
We maken namelijk gebruik van de vergelijkingssoftware van derden. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van vergelijkers en kunnen de hoge ontwikkelingskosten dragen.
We kunnen deze vergelijker niet gratis gebruiken, maar moeten een deel van de vergoeding afstaan. We dragen 20% van de goedgekeurde partnervergoeding af aan de eigenaar van de vergelijkingssoftware.
Hoe hoog is de vergoeding per autoverzekering?
De hoogte van de eenmalige vergoeding die we ontvangen, is bij iedere autoverzekeraar anders. We ontvangen – na de goedkeuring en het wachten op uitbetaling – uiteindelijk een vergoeding van ongeveer 40 euro per autoverzekering.
Vergoeding delen met partnernetwerk
Vergelijkingssites, eigenaars van vergelijkingssoftware en verzekeraars (en vele andere bedrijven, zoals energieleveranciers) worden aan elkaar verbonden via partnernetwerken. Wij werken samen met Awin en Daisycon – de bekendste partnernetwerken in Nederland.
Deze partnernetwerken hebben bijvoorbeeld technische infrastructuur, die het mogelijk maken om te meten waar een bezoeker vandaan komt. Deze netwerken kunnen dus meter wanneer er een autoverzekering wordt afgesloten via Lastenvrij.
Verzekeraars betalen de vergoeding – na goedkeuring en het verstrijken van de betalingstermijn – uit aan deze partnernetwerken. Wanneer de vergoeding vervolgens wordt vrijgegeven door deze netwerken, dan ontvangen wij deze vergoeding.
Ook deze partnernetwerken willen een deel van de vergoeding hebben. Over het algemeen betalen we zo’n 2,25% aan deze partnernetwerken.
Hoe verdienen wij aan overige verzekeringen
We bieden niet alleen de mogelijkheid om autoverzekeringen te vergelijken. Je kunt op Lastenvrij ook inboedelverzekeringen, huisdierenverzekeringen, fietsverzekeringen en bromfietsverzekeringen vergelijken.
Om deze verzekeringen te kunnen vergelijken maken we gebruik van de vergelijkingssoftware van een tussenpersoon. Sommige verzekeringen worden afgesloten bij deze tussenpersoon. Wij ontvangen dan – na goedkeuring en uitbetaling – een eenmalige vergoeding van deze tussenpersoon.
Sommige verzekeringen (van direct writers) worden rechtstreeks bij de verzekeraar afgesloten. Wij ontvangen dan – na goedkeuring en uitbetaling – een eenmalige vergoeding van deze verzekeraar.
We moeten een deel van deze vergoeding delen met de eigenaar van de vergelijkingssoftware, omdat zij verantwoordelijk zijn ontwikkeling en onderhoud.
Hoe verdienen wij aan energiecontracten?
Ons verdienmodel voor het vergelijken van energiecontracten is ongeveer hetzelfde.
We geven een overzicht van alle goedkope energieleveranciers. Je kunt de tarieven vergelijken en het goedkoopste (en beste) energiecontact afsluiten. Je klikt op de energieleverancier en wordt vervolgens doorverwezen naar de website van deze leverancier. Je kunt daar een energiecontract afsluiten.
Deze energieleverancier geeft ons – na goedkeuring en uitbetaling – een eenmalige vergoeding.
We delen deze vergoeding ook weer met de eigenaar van de vergelijkingssoftware. Daarnaast delen we ook weer een percentage van de uiteindelijk te ontvangen vergoeding met het partnernetwerk.
De hoogte van de gemiddelde vergoeding die we uiteindelijk ontvangen voor een goedgekeurd energiecontract, is vergelijkbaar met de vergoeding die we ontvangen op een autoverzekering.
De gemiddelde eenmalige vergoeding is zo’n 40 euro per energiecontract.
Gratis vergelijken
Je kunt via Lastenvrij dus gratis vergelijken. Je betaalt geen vergoeding aan Lastenvrij. Wij brengen natuurlijk ook geen verborgen kosten in rekening.
De verzekeraar of energiemaatschappij geeft ons uiteindelijk een eenmalige vergoeding.
Je betaalt ook niet meer omdat je jouw verzekering of energiecontract via onze vergelijkingssite hebt afgesloten.
Waarom werken verzekeraars en energiemaatschappijen samen met vergelijkingssites?
De meeste mensen sluiten natuurlijk niet zomaar een autoverzekering of energiecontract af, zonder eerst vele aanbieders te vergelijken. Je wil namelijk eerst een goed overzicht hebben van alle aanbieders, om de prijzen en voorwaarden te kunnen vergelijken.
Vergelijkingssites, zoals Lastenvrij, bieden deze mogelijkheid.
Verzekeraars en energieleveranciers weten dat mensen eerst willen vergelijken voor ze een nieuw contract afsluiten. Daarom werken ze graag samen met vergelijkingssites.
Verzekeraars en energiemaatschappijen geven vergelijkingssites hier ook graag een vergoeding voor, omdat ze anders meer geld moeten besteden aan marketing, bijvoorbeeld via radio en TV reclames, Youtube advertenties, Google advertenties en de eigen website.
Hoeveel wij verdienen heeft geen invloed op de vergelijker
Het is ons doel om vaste lasten te verlagen. We tonen overzichten van de beste en voordeligste verzekeringen en energiecontracten in onze vergelijkers.
Bij het vergelijken van autoverzekeringen komen de autoverzekeringen met de laagste maandpremie bovenaan te staan. Je kunt zelf ook kiezen voor ”beste polisscore”, waardoor de ”beste autoverzekeringen” bovenaan in het overzicht komen te staan.
Bij het vergelijken van energiecontracten staat de aanbieder met de laagste energiekosten per maand bovenaan.
Wij hebben geen enkele invloed op de volgorde van de verzekeringen of energiecontracten. De verzekeraar of energiemaatschappij die ons de hoogste vergoeding geven staat dus NIET automatisch bovenaan.
De eigenaar van de vergelijkingssoftware is ook duidelijk: ”De vergoeding zal nooit een rol spelen in de uitkomst van de vergelijker.”
Geen top 3, maar volledig overzicht
Zowel bij verzekeringen en energiecontracten tonen we een volledig overzicht. We tonen de producten van alle aanbieders die we via onze vergelijkingssoftware kunnen vergelijken. Dit geeft een compleet beeld van het aanbod.
We laten daarbij meteen alle aanbieders zien en werken niet met een TOP 3. De goedkoopste (of beste) producten staan bovenaan. Je moet bij het vergelijken van energieleveranciers soms op ”meer abonnementen’ klikken om alle aanbieders te zien.
Hoe verdienen tussenpersonen?
We zijn geen verzekeringstussenpersoon. We geven dan ook geen persoonlijk advies en bemiddelen niet. De meeste vergelijkingssites zijn echter wel in handen van tussenpersonen.
Deze tussenpersonen hebben (naast ons verdienmodel) nog een aantal andere verdienmodellen:
Doorlopende provisie
Veel tussenpersonen ontvangen een doorlopende provisie over de schadeverzekeringen die jij bij hen afsluit. Daarbij betaalt de verzekeraar een percentage van de premie die jij (iedere maand) betaalt aan de verzekeraar naar de tussenpersoon.
Vaak is dit 10 tot 27,5% van de premie.
De tussenpersoon ontvangt deze doorlopende provisie, als beloning voor hun werk: advies geven, verzekeringen aanvragen, wijzingen verwerken en schadeclaims afhandelen.
Of tussenpersonen een doorlopende provisie of eenmalige vergoeding ontvangen, is ook weer afhankelijk van de (auto)verzekeraar waar jouw verzekering wordt afgesloten.
Sommige (auto)verzekeraars werken namelijk alleen maar samen met tussenpersonen – en geven doorlopende provisie. Andere (auto)verzekeraars werken juist niet samen met tussenpersonen (direct writers) – en geven alleen eenmalige doorverwijsvergoeding.
Vergelijken bij zelfstandig ondernemer
Veel vergelijkingssites zijn in handen van een verzekeraar, een grote internationale investeerder of een mediagroep. De inkomsten van deze vergelijkingssites gaan bijvoorbeeld naar aandeelhouders (of miljonairs en miljardairs die daar eigenaar van zijn).
Lastenvrij is eigendom van Joost van Herpen, een zelfstandige ondernemer uit Eindhoven met een passie voor het schrijven over geldzaken en besparen.
Van de inkomsten uit Lastenvrij worden de vaste lasten betaald, zoals hostingkosten en kosten voor de (technische) ontwikkeling van de vergelijkingssite. Wat overblijft wordt uitgegeven aan kosten voor levensonderhoud – niet aan exclusieve kantoorpanden, dure reclamecampagnes, managementlagen en aandeelhouders.