Direct writer, wat is dat?

Geschreven op 15-02-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Een direct writer is een verzekeraar die zonder een tussenpersoon werkt. Je kunt bij een direct writer rechtstreeks een autoverzekering aanvragen.

Steeds meer verzekeraars werken zonder tussenpersonen. Direct writers kunnen meestal een goedkopere autoverzekering aanbieden.

Lees nu alles over een direct writer:

Hoe werden verzekeringen vroeger afgesloten?

Vroeger waren er geen direct writers. Mensen moesten naar een tussenpersoon om een autoverzekering af te sluiten.

Deze tussenpersoon vergeleek de autoverzekeringen van 1 of 2 autoverzekeraars. Vervolgens werd er een autoverzekering afgesloten. De tussenpersoon kreeg zolang de verzekering liep 20 tot 25% provisie, iedere maand opnieuw.

Nog steeds zijn er verzekeraars die op deze manier samenwerken met tussenpersonen. Veel vergelijkingssites zijn in handen van tussenpersonen en worden beloond met doorlopende provisies.

De verzekeraars die nog steeds met tussenpersonen werken noemen we traditionele verzekeraars. Sommige traditionele verzekeraars bieden verzekeringen aan via een tussenpersoon, maar proberen ook zelf verzekeringen te verkopen.

Waarom zijn direct writers (vaak) goedkoper?

Door de komst van het internet zijn veel tussenpersonen verdwenen. Daarnaast hebben veel tussenpersonen een vergelijkingssite opgericht. Dankzij het internet kunnen mensen makkelijker zelf autoverzekeringen vergelijken én afsluiten.

Verzekeraars kwamen er steeds meer achter dat ze helemaal geen tussenpersoon meer nodig hebben om verzekeringen aan te bieden. Deze verzekeraars stopte hun samenwerken met tussenpersonen en werden direct writer. Daarnaast zijn er veel nieuwe verzekeraars bij gekomen, die zelf verzekeringen aanbieden zonder tussenpersonen.

Direct writers hebben meestal een goedkopere autoverzekering, omdat ze geen doorlopende provisies hoeven te betalen. Daarnaast zijn deze verzekeraars meestal een stuk moderner dan traditionele verzekeraars. Hierdoor maken ze minder kosten kunnen ze de premies laag houden.

Voorbeelden van direct writers

Bekende direct writers zijn InsharedFBTOOHRADitzo en NowGo. Deze verzekeraars behoren tot de voordeligste van Nederland.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: