Direct writer, wat is dat?

Een direct writer is een verzekeraar die zonder een tussenpersoon werkt. Je kunt bij een direct writer rechtstreeks een autoverzekering aanvragen. Steeds meer verzekeraars werken zonder tussenpersonen. Direct writers kunnen meestal een goedkopere autoverzekering aanbieden.

Hoe ging het vroeger?

Vroeger waren er geen direct writers. Mensen moesten naar een tussenpersoon om een autoverzekering af te sluiten. Deze tussenpersoon vergeleek de autoverzekeringen van 1 of 2 autoverzekeraars. Vervolgens werd er een autoverzekering afgesloten. De tussenpersoon kreeg zolang de verzekering liep 20 tot 25% provisie, iedere maand opnieuw.

Nog steeds zijn er verzekeraars die op deze manier samenwerken met tussenpersonen. Veel vergelijkingssites zijn in handen van tussenpersonen en worden beloond met doorlopende provisies.

De verzekeraars die nog steeds met tussenpersonen werken noemen we traditionele verzekeraars. Sommige traditionele verzekeraars bieden verzekeringen aan via een tussenpersoon, maar proberen ook zelf verzekeringen te verkopen.

Waarom zijn direct writers (meestal) goedkoper?

Door de komst van het internet zijn veel tussenpersonen verdwenen. Daarnaast hebben veel tussenpersonen een vergelijkingssite opgericht. Dankzij het internet kunnen mensen makkelijker zelf autoverzekeringen vergelijken én afsluiten.

Verzekeraars kwamen er steeds meer achter dat ze helemaal geen tussenpersoon meer nodig hebben om verzekeringen aan te bieden. Deze verzekeraars stopte hun samenwerken met tussenpersonen en werden direct writer. Daarnaast zijn er veel nieuwe verzekeraars bij gekomen, die zelf verzekeringen aanbieden zonder tussenpersonen.

Direct writers hebben meestal een goedkopere autoverzekering, omdat ze geen doorlopende provisies hoeven te betalen. Daarnaast zijn deze verzekeraars meestal een stuk moderner dan traditionele verzekeraars. Hierdoor maken ze minder kosten kunnen ze de premies laag houden.

Voorbeelden van direct writers

Bekende direct writers zijn Inshared, FBTO, OHRA, Ditzo en NowGo. Deze verzekeraars behoren tot de voordeligste van Nederland.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Bereken even de premies van vele autoverzekeringen. Je kunt direct zien welke verzekeraar het goedkoopste is. Vervolgens kun je de polisvoorwaarden van meerdere verzekeraars vergelijken…