Welke energieleveranciers zijn er allemaal?

Geschreven op 10-11-23
Leestijd: 7 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Hieronder staan alle energieleveranciers die in Nederland actief zijn. De grootste energieleveranciers zijn Essent, Eneco en Vattenfall. Daarnaast hebben we nog vele kleinere energiemaatschappijen. Lees alles over deze leveranciers en vergelijk eenvoudig de tarieven en contracten:

Alle energieleveranciers

Budget energie

Budget energie

Budget Energie – voorheen NLE – bestaat sinds 2011 en is onderdeel van de Nuts Groep. Zoals de naam al aangeeft, richt Budget Energie zicht op het aanbieden van betaalbare energie. Het is dan ook één van de grootste energieleveranciers van Nederland.

Delta Energie

Delta Energie is een nutsbedrijf dat energie aanbiedt. Delta Energie is onderdeel van Delta – een bedrijf dat in 1991 is opgericht.

Delta is sinds 2019 zelfstandig onderdeel van het Zweedse Vattenfall.
Sinds 2016 biedt Delta Energie alleen nog ‘’groene stroom’’ aan, dat afkomstig is uit wind, water en zon. Deze energie wordt opgewekt in Zeeland.

Coolblue Energie

Coolblue is natuurlijk bekend als webshop in elektronica, maar biedt ook energiecontracten aan. In 2021 heeft Coolblue ServiceHouse overgenomen – een bedrijf dat de inkoop van gas en elektriciteit regelt.

Sinds 2021 biedt Coolblue stroom en gas aan onder de naam Coolblue Energie. De stroom is voor 100% ‘’groen’’ en wordt opgewerkt voor windmolen en zonnepanelen uit Nederland.

Klanten van Coolblue Energie krijgen korting op de elektronica uit de webshop van Coolblue.

Energiedirect

energiedirect

Energiedirect bestaat al sinds 2002 en is onderdeel van Essent, één van de grootste energiemaatschappijen van ons land. Energiedirect heeft scherpe tarieven en werkt veelal online.

Eneco

Eneco

Eneco is een energiemaatschappij uit Rotterdam, dat al sinds 1995 bestaat. Het is de grootste energieleverancier van Nederland, samen met Essent en Vattenfall. Eneco wordt niet gezien als een voordelige energiemaatschappij. Het bedrijf richt zich op duurzame energie en ”biedt altijd groene stroom uit eigen land aan”.

Engie

Engie is een innovatief energiebedrijf uit Frankrijk, dat in ons land actief is als Engie Nederland. Het bedrijf is actief vanuit Zwolle en levert elektriciteit dat afkomstig is van windmolen en zonnepanelen.

Frank energie

Frank energie

Frank energie is een relatief nieuwe energiemaatschappij, die sinds 2021 actief is op de Nederlandse energiemarkt. Frank energy levert aleen ”groene stroom” uit Nederland en biedt deze aan via dynamische tarieven. Het betekent dat de tarieven wordt bepaald door de inkoopprijs van energie op de beurs. De tarieven veranderen dus continu.

Goed om te weten: Het afsluiten van een dynamisch energiecontract kan risiocvol zijn. Lees nu wat het verschil is tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract.

Green Choice

Green Choice is een Nederlandse energieaanbieder, die al sinds 2001 actief is. De Rotterdamse leverancier levert alleen ‘’groene energie’’. Het bedrijf is voor 70% in handen van Energie Concurrent en voor 30% van Eneco.

Innova Energie

Innova Energie is een energiemaatschappij uit Den Haag, die sinds 2010 bestaat. Deze energieleverancier richt zich vooral op zakelijke afnemers, maar heeft sinds 2018 ook energiecontracten voor particulieren. Veel stroom van Innova Energie wordt opgewerkt door Europese windmolenparken.

Mega Energie

Mega Energie is een energieleverancier uit Rotterdam met de slogan ‘’Dezelfde energie. Gewoon goedkoper’’.

Mega is een lokaal bedrijf dat zich afzet tegen multinationals op de energiemarkt. De stroom die wordt aangeboden is voor 100% afkomstig uit ‘’groene bronnen’’.

Next Energy

Next Energy is een nieuwe energielevancier, die sinds 2022 actief is. Het is een goedkope energieleverancier, die dynamische energiecontracten met gemiddelde lage tarieven aanbiedt. De stroom wordt opgewerkt in Nederland en is afkomstig van windenergie en zonne-energie.

Oxxio

Oxxio

Oxxio is een bekende naam op de energiemarkt. Deze levernacier bestaat al sinds 2000 en biedt scherpe tarieven voor stroom en gas. Het bedrijf biedt ook 100% ”groene stroom” aan.

Oxxio was een van de eerste online aanbieders van energie. De Oxxia App geeft inzicht in het energieverbruik.

Powerpeers

Powerpeers Power to the People

Powerpeers bestaat sinds 2016 en is onderdeel van Vattenfall, een grote Zweedse energiemaatschappij die ook in Nederland actief is.

Powerpeers levert de overgebleven stroom van klanten met zonnepanelen. Wanneer er geen stroom overblijft, schakelt deze over op een andere bron, bijvoorbeeld een windmolenpark in de omgeving.

Pure Energie

Pure Energy

Pure Energie is gevestigd in Twente. De energieleverancier is opgericht in 2012 en is onderdeel van Raedthuys – een bedrijf dat sinds 1995 richt op duurzame energieprojecten.

Pure Energie levert 100% ‘’groene stroom’’ uit Nederland, dat afkomstig is van windmolen en zonnepanelen. Het bedrijf wil ons land ‘’minder afhankelijk maken van fossiele energie’’.

United Consumers

United Consumers

United Consumers is een  energieleverancier uit Eindhoven, die sinds 2000 bestaat. Het bedrijf biedt voordelige energiecontracten aan, maar bijvoorbeeld ook autoverzekeringen. United Consumers koopt energie collectief in – dus voor een grotere groep mensen – en kan dit vervolgens voordelig aanbieden.

Vandebron

Van de bron

Vandebron is opgericht in 2013 en biedt 100% ‘’duurzame energie’’ aan, dat is opgewerkt in Nederland. Vandebron heeft geen eigen productiecapaciteit, maar haalt de energie van onafhankelijke producten. De energie is afkomstig van windmolen, biomassacentrales en zonnepanelen.

Vattenfall

Vattenfall

Vattenfall is een van de grootste energiebedrijven van Europa, dat van oorsprong Zweeds is. Het bedrijf is ook actief in Nederland en focust zich op ‘’duurzame energie’’. Het bedrijf is sinds 2009 actief in Nederland, toen het fuseerde met het Nederlandse Nuon.

Samen met Essent en Eneco is Vattenfall de grootste energieleverancier van Nederland.

Essent

Essent is ontstaan na een fusie tussen PNEM, Mega Groep en EDON Groep. De energieleverancier bestaat sinds 1999. Het bedrijf is actief in de productie, levering en distributie van gas en elektriciteit.

Samen met Eneco en Vattenfall is het de grootste aanbieder van Nederland.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite, waarmee hij helpt met besparen op vaste lasten.

Joost schrijft op Lastenvrij over financiële producten, maar geeft geen persoonlijk advies.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 – 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen Roel Wonders over inboedelverzekeringen

Energietarieven vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wie op dit moment de goedkoopste energieleverancier is:

Nieuwste blogberichten