Man, kind en hond in een auto

Hond verzekeren of niet, wat is verstandig?

Geschreven op 12-02-24
Leestijd: 6 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het is niet verplicht om een hond te verzekeren, maar voor enkele tientjes per maand is een hondenverzekering af te sluiten. Jouw hond is dan verzekerd tegen medische kosten, maar is het zinvol om een hondenverzekering af te sluiten?

Ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen en hieronder vertel ik of het slim is om een hond te verzekeren. Of het slim is, is voor iedereen anders. Daarom vertel ik hoe jij kunt bepalen of het voor jou verstand is om een hondenverzekering af te sluiten of niet.

Je kunt meteen beginnen met het vergelijken van hondenverzekeringen. Je ziet binnen 30 seconden welke verzekering het beste en goedkoopste is:

Hoe duur is een hondenverzekering?

De prijs van een hondenverzekering speelt mee bij de vraag of het verstandig is om een hondenverzekering af te sluiten.

Wanneer de hondenverzekering enkele euro’s per maand kost, dan heeft dan minder impact op jouw budget, dan wanneer deze honderden euro’s per maand zou kosten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe duur een hondenverzekering precies is.

In 2024 kost een hondenverzekering tussen de 10 en 60 euro per maand, afhankelijk van het hondenras, de leeftijd, het geslacht én de dekking en eigen bijdrage van de verzekering.

Lees alles over de prijs van een hondenverzekering

Hoe bepalen of een hondenverzekering nodig is?

Om te bepalen of het slim is om een hondenverzekering af te sluiten, kunnen we naar 3 onderdelen kijken:

  • Het risico
  • Jouw financiële positie
  • Jouw bereidheid om risico te lopen

 

1. Het financiële risico

Honden kunnen ziek worden. Gelukkig zijn steeds meer ziektes en aandoeningen te behandelen met een operatie, medicatie of een therapie. De kosten van deze behandelingen kunnen wel behoorlijk oplopen.

Om te bepalen of het waard is om jouw hond te verzekeren, is het belangrijk om te weten wat het financiële risico is van een zieke hond. Dus met andere woorden, hoe hoog kunnen de dierenartskosten oplopen als jouw hond ziek wordt?

Dierenartsen zijn duur

Dierenarts hebben hoge opleidingskosten gemaakt om specialistische kennis op te bouwen. Ze maken vaak gebruik van dure, medische apparaten.

Daarnaast dragen dierenartsen een grote verantwoordelijkheid, omdat ze verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van jouw hond.

Van tientallen, tot honderden, tot duizenden euro’s kosten

De markt van dierenartsen is een zogenaamde vrije markt. Het betekent dat dierenartsen zelf de tarieven mogen bepalen.

Een bezoek aan een dierenarts kan al snel 50 euro kosten voor een consult van ongeveer 15 tot 20 minuten. Voor een spoedconsult kunnen de kosten makkelijk oplopen tot 200 tot 300 euro.

De behandelingen van de dierenarts zijn ook niet goedkoop. Voor onderzoeken, zoals een echo of een keel- en neusinspectie – kunnen de kosten zomaar oplopen tot vele honderden euro’s.

Geen geldzorgen wanneer hond ziek is

In het slechtste geval kost een bezoek aan een dierenarts duizenden euro’s (en moet de hond alsnog worden ingeslapen). Je wilt tijdens deze moeilijke periode misschien helemaal niet aan kosten denken en daarom liever nu gewoon een hondenverzekering afsluiten.

Het risico van medische kosten voor een hond ligt dus ergens tussen de 50 euro voor een simpel consult, tot enkele honderden euro’s voor het chippen, vaccineren en castreren, tot duizenden euro’s voor onderzoeken en behandelingen van serieuze ziektes en aandoeningen.

2. Jouw financiële positie

Zonder dierenverzekering is het risico van een zieke hond dus enkele duizenden euro’s. Om te bepalen of een hondenverzekering zinvol is, kunnen we kijken naar jouw financiële positie.

Jouw financiële positie – dus hoeveel geld en inkomen jij hebt – speelt natuurlijk mee bij de keuze om jouw hond te verzekeren of niet.

Jouw financiële positie kunnen we op twee manieren beoordelen:

Dierenartskosten betalen via spaargeld

Jouw vermogen bepaalt jouw weerbaarheid. Geld geeft een grotere financiële draagkracht om onverwachtse dierenartskosten te betalen.

Wanneer jij een paar miljoen euro op de bank hebt staan, dan stelt het niets voor om een paar duizend euro aan dierenartskosten te betalen. Wanneer jij echter geen geld op de spaarrekening hebt staan, dan kun je al in de problemen komen als de dierenartsrekening enkele honderden euro’s is.

Je zit dan meteen in de problemen.

Wanneer je veel geld op je rekening hebt staan, kun je natuurlijk ook een hondenverzekering afsluiten, omdat die enkele tientjes per maand makkelijk te betalen zijn.

Dierenartskosten betalen via maandelijkse premie

Je hebt misschien weinig spaargeld, maar wel een redelijk goed inkomen.

Je kunt zonder spaargeld niet zomaar duizenden euro’s aan medische kosten voor jouw hond betalen, maar kunt makkelijk 10 tot 60 euro per maand voor een hondenverzekering betalen.

Bij weinig spaargeld, maar mét een goed inkomen, kan het slim zijn om een hondenverzekering af te sluiten. Je betaalt dan een klein bedrag per maand en vermijd daarmee het risico om ineens duizenden euro’s aan dierenartskosten te moeten betalen.

Geen spaargeld en te weinig inkomen

Het probleem ontstaan natuurlijk wanneer er én geen spaargeld is én onvoldoende inkomen. Je kunt de dierenartskosten dan niet zelf betalen, maar hebt misschien ook moeite met het betalen van de maandpremie.

Het is dan financieel gezien überhaupt niet slim om een hond te hebben.

Wanneer jij in deze situatie zit, en toch een hond wilt hebben, dan is het misschien verstand om een middenweg te kiezen. Je kunt dan de goedkoopste hondenverzekering afsluiten met een beperkte dekking. Je betaalt dan de laagste premie, maar hebt toch iets van bescherming tegen onverwachtse dierenartskosten.

In dit geval is het aan te raden om alle vaste lasten, zoals de prijzen van energieleveranciers, autoverzekeringen en inboedelverzekeringen te vergelijken. Je komt er dan achter of deze lasten omlaag kunnen, waardoor er misschien geld vrijkomt om de premie van hondenverzekering mee te betalen.

3. Jouw risicobereidheid

Vervolgens speelt jouw risicobereidheid een rol, dus met andere woorden: kun jij veel risico accepteren of juist helemaal niet?

Voor iemand die veel risico wil accepteren is een dierenverzekering misschien niet nodig. Voor iemand die weinig risico kan accepteren kan een dierenverzekering wel heel slim zijn.

Hoge risicobereidheid

Sommige mensen hebben een hoge risicobereidheid en maken zich geen zorgen over mogelijke medische kosten van hun hond. Deze mensen zijn geneigd om minder snel een verzekering af te sluiten, omdat ze het risico durven te nemen.

Het kan namelijk zijn dat er tijdens het leven van jouw hond nauwelijks medische kosten worden gemaakt. Het kan echter ook zijn dat er wel (veel) medische kosten worden gemaakt – dat is het risico.

Iemand met een hoge risicobereidheid, maakt zich hier minder druk om en kiest er misschien voor om geen dierenverzekering af te sluiten.

Lage risicobereidheid

Sommige mensen hebben een lage risicobereidheid en voelen zich niet goed bij onzekerheid. Deze mensen betalen liever iedere maand enkele tientjes en sluiten liever een hondenverzekering af, zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de financiele gevolgen van een zieke hond.

Vaak besteden mensen met een lage risicobereidheid ook meer aandacht aan het vergelijken van hondenverzekeringen. Daarbij worden niet alleen de prijzen, maar ook de voorwaarden beter vergeleken. Op deze manier wordt het risico zo goed mogelijk afgedekt.

Je kunt voor jezelf bepalen of jij een hoge of lage risicobereidheid hebt, en of het dus zinvol is om een dierenverzekering af te sluiten.

Dekking van hondenverzekeringen

We hebben nu gekeken naar het financiële risico, jouw financiële positie en risicobereidheid, maar de dekking van de hondenverzekering speelt ook mee bij de keuze om wel of géén hondenverzekering af te sluiten.

Wanneer er veel hondenverzekeringen verkrijgbaar zijn met een scherpe premie en een uitgebreide dekking, dan is het natuurlijk makkelijker om een verzekering af te sluiten. Wanneer er alleen dure hondenverzekeringen met een beperkte dekking te vinden zijn, dan wordt dit een stuk lastiger.

Gelukkig zijn er voldoende verzekeringen om uit te kiezen.

Ongeveer 8 huisdierenverzekeraars

We hebben in Nederland zo’n 8 huisdierenverzekeraars. Sommige verzekeraars richten zich speciaal op huisdierenverzekeringen, zoals Figo en PetSecur. Andere verzekeraars bieden ook andere verzekeringen aan, zoals Aegon en Univé.

Omdat er zo’n 8 verzekeraars actief zijn, valt er voldoende met elkaar te vergelijken, zowel op prijs als op voorwaarden.

Verschillende verzekerde bedragen en eigen bijdragen

Deze verzekeraars bieden samen vele verschillende hondenverzekeringen aan.

Er zijn goedkope hondenverzekeringen met een beperkte dekking, zoals een verzekerd bedrag van bijvoorbeeld 2.500 euro per jaar en een eigen bijdrage van 50%. Aan de andere kant zijn er ook duurdere, uitgebreidere verzekeringen met een hoger verzekerd bedrag van 6.000 euro en een lagere eigen bijdrage van slechts 10%.

Geen, beperkte óf uitgebreide hondenverzekering

Je weet nu meer over de zin van een hondenverzekering en kunt beter bepalen of het voor jou interessant is om er één af te sluiten.

Je hebt daarbij eigenlijk 3 opties.

1. Geen hondenverzekering

Je kunt kiezen om geen hondenverzekering af te sluiten. Je neemt het risico voor lief, hoeft geen verzekeringspremie te betalen, maar trekt de eigen portemonnee wanneer er medische kosten worden gemaakt.

2. Goedkope hondenverzekering met beperkte dekking

Het is ook mogelijk om voor een middenweg te gaan. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om wel een hondenverzekering af sluiten, maar één een lager verzekerd bedrag en een hogere eigen bijdrage.

Deze hondenverzekering is natuurlijk goedkoper dan een hele uitgebreide verzekering. Je betaalt dan een lagere premie, hebt wel enige dekking, maar moet een groter deel van de eventuele zorgkosten zelf betalen.

3. Duurdere hondenverzekering met uitgebreide dekking

Als je niet wilt worden geconfronteerd met onverwacht hoge kosten, maar wel bereid bent om gemakkelijk enkele tientjes per maand te betalen, heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een uitgebreide hondenverzekering.

Een voorbeeld hiervan is een verzekering met een verzekerd bedrag van 4.000 euro en een eigen bijdrage van 20%. Een alternatieve en wellicht nog betere optie is een verzekering met een verzekerd bedrag van 6.000 euro en een lagere eigen bijdrage van 10%.

Redenen om wel een hondenverzekering af te sluiten

Er zijn nog twee belangrijke redenen te bedenken om een hond te verzekeren:

Hondenverzekering kan ook voor rust zorgen

Een dierenverzekering kan dekking bieden bij spoedgevallen. Het is niet te voorspellen of specialistische hulp in de toekomst nodig is bij een spoedgeval, maar je kunt jezelf voorbereiden door een dierenverzekering af te sluiten.

Wanneer je hond bijvoorbeeld opeens kortademig wordt of speelgoed heeft ingeslikt, dan zorgt dat al voor voldoende stress. Je wilt op dat moment direct de beste zorg voor het dier hebben. Je wil geen stress hebben over de kosten die daarvoor gemaakt moet worden en of je deze wel kunt betalen.

Een dierenverzekering zorgt daarmee dus ook voor rust.

Uitstellen van zorg kan voor nog hogere kosten zorgen

Wanneer je je dier zorg moet bieden, maar er geen geld is, dan kunnen de problemen alleen maar erger worden.

Als jouw hond géén of maar een deel van de benodigde behandeling kan nemen, dan kan de ziekte zich verergeren. Hierdoor lijdt de hond onnodig en kunnen de kosten nog hoger oplopen. Dit komt omdat de hond onnodig extra ziek wordt en daarvoor misschien een betere, duurdere behandeling moet ondergaan.

Hondenverzekeringen vergelijken

Wanneer je nog aan het twijfelen bent over het afsluiten van een hondenverzekering, dan is het altijd slim om alle verzekeringen even met elkaar te vergelijken.

Je ziet binnen 30 seconden wat de goedkoopste of meest uitgebreide hondenverzekering is.

Je kunt de dekking van de hondenverzekeringen vergelijken en verschillende eigen bijdragen kiezen. Het is ook mogelijk om direct een nieuwe hondenverzekering af te sluiten.

Vergelijk nu alle verzekeringen:

Geschreven door Joost van Herpen

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite, waarmee hij helpt met besparen op vaste lasten.

Joost schrijft op Lastenvrij over financiële producten, maar geeft geen persoonlijk advies.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 – 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen Roel Wonders over inboedelverzekeringen

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Vergelijk nu binnen 30 seconden alle huisdierenverzekeringen en ontdek welke het beste en goedkoopste is:

[foobar id="88208"]

Nieuwste blogberichten

Hoe duur is een kattenverzekering?

Hoe duur is een kattenverzekering?

Je hebt een kat en wilt deze graag verzekeren. Je bent dan beschermd tegen onverwachtse medische kosten, maar hoe duur is een kattenverzekering precies?

In 2024 kost een kattenverzekering gemiddeld tussen de 10 en 50 euro per maand.

Ik ben Joost, en ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de premie van een kattenverzekering.

Je kunt er ook binnen 30 seconden achter komen wat de voordeligste kattenverzekering is. Vergelijk nu alle verzekeraars:

Hoe duur is een hondenverzekering?

Hoe duur is een hondenverzekering?

Je hebt een hond en wilt deze verzekeren, maar hoe duur is een hondenverzekering precies?

De gemiddelde hondenverzekering kost in 2024 tussen de 10 en 60 euro per maand. Om de goedkoopste hondenverzekering te vinden, is het belangrijk om een goede vergelijking te maken.

De premie van een hondenverzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het ras en de leeftijd van de hond.

Ik ben Joost, en ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de prijs van een hondenverzekering. Je kunt ook meteen een vergelijking maken om binnen 30 seconden te ontdekken hoe duur het is om jouw hond te verzekeren:

Verwachting energieprijzen in 2024 (en toekomst)

Verwachting energieprijzen in 2024 (en toekomst)

De hoge energieprijzen veroorzaken veel bezorgdheid bij Nederlandse gezinnen. Jouw energierekening is waarschijnlijk ook gestegen of gaat stijgen als jouw vaste contract afloopt. Je bent daarom benieuwd of de energie prijzen hoog blijven of dat deze zullen dalen in 2024.

Het is vrijwel onmogelijk om de energieprijzen te voorspellen en dus in te schatten of de gas- en elektriciteitsprijzen gaan dalen of stijgen. Het is wel mogelijk om te vertellen waarom de prijzen zijn gestegen en welke factoren veel invloed hebben op mogelijke prijsstijgingen of prijsdalingen in de toekomst.

Wel valt er al wat te zeggen over de belastingplannen voor 2024. Omdat onze energierekening voor een heel groot deel uit belasting bestaat, hebben de belastingplannen een grote invloed op de energierekening.

Je leest hieronder alles over wat de prijs van energie bepaalt.

Ik hoop dat jij met behulp van deze informatie een betere inschatting kunt maken van wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen. Ik hoop ook dat het jou de mogelijkheid biedt om beter te budgetteren en helpt bij het maken van een keuze voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract…