Man, kind en hond in een auto

Hoe duur is een hondenverzekering?

Geschreven op 10-02-24
Leestijd: 5 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een hond en wilt deze verzekeren, maar hoe duur is een hondenverzekering precies?

De gemiddelde hondenverzekering kost in 2024 tussen de 10 en 60 euro per maand. Om de goedkoopste hondenverzekering te vinden, is het belangrijk om een goede vergelijking te maken.

De premie van een hondenverzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het ras en de leeftijd van de hond.

Ik ben Joost, en ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de prijs van een hondenverzekering. Je kunt ook meteen een vergelijking maken om binnen 30 seconden te ontdekken hoe duur het is om jouw hond te verzekeren:

Kostenoverzicht hondenverzekering

De prijs van een hondenverzekering bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De verzekeringspremie
  • 21% assurantiebelasting
  • Eenmalige poliskosten

 

Hoe wordt de premie van een hondenverzekering bepaald?

De premie van een hondenverzekering wordt dus bepaald door meerdere factoren. Het hondenras en de leeftijd bepalen grotendeels hoe duur de verzekering is.

Het geslacht van de hond heeft een kleine invloed op de hoogte van de premie. De woonplaats heeft in 2024 eigenlijk geen invloed op de premie.

Hieronder staan de premiebepalende factoren:

1. Hondenras

Het hondenras heeft veel invloed op de prijs van een hondenverzekering.

De verschillende rassen hebben namelijk een verschillende genetische aanleg om gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Of het nu de Labrador Retriever, de Duitse Herder of de Golden Retriever is, deze honden hebben allemaal een eigen gevoeligheid voor bepaalde ziektes en aandoeningen.

Honden die duurder kunnen zijn om te verzekeren zijn bijvoorbeeld de Engelse en Franse Buldog en de Duitse Herder. Goedkope hondenrassen om te verzekeren zijn bijvoorbeeld de Mopshond, de Australian Cattle Dog en de Border Collie.

Verschil in premie tussen hondenrassen

Om duidelijk te maken hoeveel invloed het hondenras op de premie kan hebben, hebben we een prijsberekening gemaakt.

Het goedkoopste ras om te verzekeren, uit onderstaande voorbeeld, is de Australian Cattle Dog. Het is een stuk duurder om de Franse Buldog te verzekeren.

In onderstaande voorbeeld is het ongeveer 22% duurder om een Mopshond te verzekeren, dan om een Australian Cattle Dog of een Border Colie te verzekeren. De Franse buldog en Duitse herder zijn ongeveer 42% duurder om te verzekeren dan de Australian Cattle Dog of een Border Colie.

De Franse buldog is ongeveer 67% duurder dan de Australian Cattle Dog of een Border Colie.

Hondenras Verzekeraar Per maand
Australian Cattle Dog Figo €17,05
Border Colie Figo €17,05
Mopshond Figo €20,75
Engelse Buldog Figo €24,16
Duitse Herder Figo €24,16
Franse Buldog Figo €28,42


De premie is berekend op 10 februari 2024 voor een reu van 1 jaar, op postcode 5353 AZ in Eindhoven. We hebben in dit voorbeeld de premies van Figo gepakt met een verzekerd bedrag van €3.000.

We hebben alleen de premies van Figo vergeleken. Het kan zijn dat een andere verzekeraar bijvoorbeeld een veel goedkopere dierenverzekering heeft voor een Mopshond of een Border Colie dan Figo. Vergelijk daarom alle dierenverzekeringen.

2. Leeftijd van de hond

De meeste verzekeraars hebben een leeftijdsgrens voor het afsluiten van een hondenverzekering. Vaak is deze 5, 6 of 7 jaar. Over het algemeen geldt hoe jonger de hond, hoe goedkoper de dierenverzekering.

Graag laten we met een voorbeeld zien hoeveel effect de leeftijd van de hond heeft op de prijs van de hondenverzekering.

Je ziet dat het goedkoper is om een hond van 1 of 2 jaar te verzekeren. Wanneer de hond 3 jaar wordt, neemt de premie toe met 1,52%. Bij het bereiken van 4 jaar is er een stijging van 1,5% in de premie. Van 4 naar 5 jaar zorgt voor een prijsstijging van 1,43%, terwijl de overgang van 5 naar 6 jaar een stijging van 1,45% met zich meebrengt.

Het premieverschil tussen een hond van 1 jaar en een van 6 jaar is 6%, waardoor het dus 6% duurder is om een hond van 6 jaar te verzekeren.

Leeftijd Verzekeraar Per maand
1 jaar Petsecur €19,73
2 jaar Petsecur €19,73
3 jaar Petsecur €20,03
4 jaar Petsecur €20,33
5 jaar Petsecur €20,62
6 jaar Petsecur €20,92
7 jaar Petsecur Geen mogelijkheden


De premie is berekend op 10 februari 2024 voor een Border Colie, op postcode 5353 AZ in Eindhoven. We hebben in dit voorbeeld de premies van Petsecur vergeleken. Andere verzekeraars kunnen goedkoper zijn. Vergelijk daarom alle dierenverzekeringen.

3. Geslacht van de hond

Je moet bij het vergelijken van hondenverzekeringen ook het geslacht aangeven.

We hebben de premies van een Border Colie vergeleken, zowel voor een rui en teef. we hebben gekeken naar de prijzen van Figo (3.000 euro), Petsecur, Univé (2.500 euro), Aegon en OHRA. Daarbij komen we tot de volgende conclusies:

Bij dierenverzekeraar Figo, Aegon en OHRA heeft het ras geen invloed op de premie. Bij de andere verzekeraars is het duurder om een teef te verzekeren. Bij Univé is het een heel klein beetje goedkoper om een reu te verzekeren. Bij Petsecur is het 7,03% duurder om een teef te verzekeren.

Het geslacht van de hond heeft dus een minimale invloed op de premie, maar kan bij sommige verzekeraars is het iets duurder om een teef te verzekeren.

4. Dekking van de dierenverzekering

De premie van een hondenverzekering wordt niet alleen bepaald door het ras, de leeftijd en het geslacht, maar natuurlijk ook door de dekking van de dierenverzekering.

Over het algemeen geldt, hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de verzekering. Onder dekking valt niet alleen wat precies verzekerd is, maar ook voor welke bedragen. Daarnaast heeft de hoogte van het eigen risico effect op de premie.

Verzekerde bedragen en eigen bijdrage

Je kunt bij het afsluiten van een dierenverzekering vaak kiezen tussen verschillende verzekerde bedragen en een eigen bijdrage.

Verzekeraars vergoeden doorgaans tot maximaal het verzekerde bedrag per verzekeringsjaar. Daarnaast hebben verzekeraars vaak een eigen bijdrage. Je moet dus een deel van deze kosten zelf betalen.

Wanneer het verzekerde bedrag volledig wordt gebruikt, en de eigen bijdrage is 50%, dan moet jij dus 1.500 euro zelf betalen. Je moet daarnaast de zorgkosten voor jouw hond boven de 3.000 euro voor eigen rekening nemen.

Hoe hoger het verzekerde bedrag, en hoe lager de eigen bijdrage, hoe voordeliger de dierenverzekering doorgaans is.

Hieronder staat de invloed van het verzekerde bedrag op de prijs van de hondenverzekering. Figo is met een hoger verzekerd bedrag zo’n 15% duurder dan met het lagere verzekerd bedrag. Bij Univé is dit ruim 17% en bij OHRA is dit bijna 10% duurder.

Verzekeraar Verzekerd bedrag Per maand
Figo €3.000, 50% eigen bijdrage €17,05
Figo €6.000, 50% eigen bijdrage €19,61
Univé €2.500, 20% eigen bijdrage €20,91
Univé €5.000, 20% eigen bijdrage €24,49
OHRA €3.000, 20% eigen bijdrage €26,90
OHRA €4.000, 20%, eigen bijdrage €29,59


De premie is berekend op 10 februari 2024 voor een Border Collie van 1 jaar, op postcode 5353 AZ in Eindhoven.

5. Aanvullende verzekeringen

Huisdierenverzekeraars bieden verschillende verzekeringen aan, waarvan de dekking anders is. Hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de dierenverzekering doorgaans is. Vaak zijn er nog allerlei aanvullende dekkingen toe te voegen aan de standaarddekking. Denk daarbij aan dekking voor acupunctuur, chemo- en radiotherapie en gebitsbehandelingen.

Je betaalt natuurlijk meer voor een hondenverzekering met veel aanvullende dekkingen,

6. Betalingstermijn

Als je de premie meteen voor een heel jaar betaalt, geven sommige verzekeraars korting, bijvoorbeeld 3%.

Verzekeraars geven korting op een jaarbetaling, omdat ze dan niet iedere maand de premie hoeven af te schrijven. Daarnaast lopen ze minder risico op betalingsachterstanden, wanneer de premie meteen voor een heel jaar betaald wordt.

Hoe duur is jouw hondenverzekering?

Je weet nu hoe duur een hondenverzekering gemiddeld is. Je weet dat bepaalde hondenrassen goedkoper zijn om te verzekeren dan anderen. Je weet ook dat het goedkoper is om een jonge hond te verzekeren ten opzichte van een oude hond.

Wanneer jij wil weten hoe duur het is om jouw hond te verzekeren, vergelijk dan nu alle huisdierenverzekeringen. De premie is namelijk voor iedereen anders, omdat deze bepaald wordt door vele factoren. Vergelijk nu alle dierenverzekeringen en ontdek de prijs van jouw hondenverzekering.

 

Disclaimer: de verstrekte premies voor dierenverzekeringen zijn gebaseerd op de laatste beschikbare informatie en kunnen onderhevig zijn aan wijzigingen. Deze vergelijking is slechts een indicatie.

Wij raden aan altijd de officiële websites van de verzekeraars te raadplegen of contact met hen op te nemen voor de meest actuele en nauwkeurige premie-informatie. Aan deze vergelijking kunnen geen rechten worden ontleend.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite, waarmee hij helpt met besparen op vaste lasten.

Joost schrijft op Lastenvrij over financiële producten, maar geeft geen persoonlijk advies.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 – 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen Roel Wonders over inboedelverzekeringen

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Vergelijk nu binnen 30 seconden alle huisdierenverzekeringen en ontdek welke het beste en goedkoopste is:

[foobar id="88208"]

Nieuwste blogberichten

Hond verzekeren of niet, wat is verstandig?

Hond verzekeren of niet, wat is verstandig?

Het is niet verplicht om een hond te verzekeren, maar voor enkele tientjes per maand is een hondenverzekering af te sluiten. Jouw hond is dan verzekerd tegen medische kosten, maar is het zinvol om een hondenverzekering af te sluiten?

Ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen en hieronder vertel ik of het slim is om een hond te verzekeren. Of het slim is, is voor iedereen anders. Daarom vertel ik hoe jij kunt bepalen of het voor jou verstand is om een hondenverzekering af te sluiten of niet.

Je kunt meteen beginnen met het vergelijken van hondenverzekeringen. Je ziet binnen 30 seconden welke verzekering het beste en goedkoopste is:

Hoe duur is een kattenverzekering?

Hoe duur is een kattenverzekering?

Je hebt een kat en wilt deze graag verzekeren. Je bent dan beschermd tegen onverwachtse medische kosten, maar hoe duur is een kattenverzekering precies?

In 2024 kost een kattenverzekering gemiddeld tussen de 10 en 50 euro per maand.

Ik ben Joost, en ik verdiep me sinds 2008 in verzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de premie van een kattenverzekering.

Je kunt er ook binnen 30 seconden achter komen wat de voordeligste kattenverzekering is. Vergelijk nu alle verzekeraars:

Verwachting energieprijzen in 2024 (en toekomst)

Verwachting energieprijzen in 2024 (en toekomst)

De hoge energieprijzen veroorzaken veel bezorgdheid bij Nederlandse gezinnen. Jouw energierekening is waarschijnlijk ook gestegen of gaat stijgen als jouw vaste contract afloopt. Je bent daarom benieuwd of de energie prijzen hoog blijven of dat deze zullen dalen in 2024.

Het is vrijwel onmogelijk om de energieprijzen te voorspellen en dus in te schatten of de gas- en elektriciteitsprijzen gaan dalen of stijgen. Het is wel mogelijk om te vertellen waarom de prijzen zijn gestegen en welke factoren veel invloed hebben op mogelijke prijsstijgingen of prijsdalingen in de toekomst.

Wel valt er al wat te zeggen over de belastingplannen voor 2024. Omdat onze energierekening voor een heel groot deel uit belasting bestaat, hebben de belastingplannen een grote invloed op de energierekening.

Je leest hieronder alles over wat de prijs van energie bepaalt.

Ik hoop dat jij met behulp van deze informatie een betere inschatting kunt maken van wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen. Ik hoop ook dat het jou de mogelijkheid biedt om beter te budgetteren en helpt bij het maken van een keuze voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract…