Aquaplaning, wat nu?

Geschreven op 23-11-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Bij aquaplaning verliezen de banden van de auto de grip, doordat er water op de weg ligt. Aquaplaning kan hierdoor voor ongelukken zorgen.

Omdat we de verkeersveiligheid willen verbeteren, geven we tips om aquaplaning te herkennen, te voorkomen én onder controle te houden. Wanneer we allemaal veilig rijden, ontstaan er minder ongelukken en worden autoverzekeringen voor ons allemaal voordeliger.

Uiteraard vertellen we eerst wat aquaplaning precies is. We vertellen waar én wanneer het voorkomt, hoe het te herkennen én te voorkomen is én wat je kunt doen als de banden beginnen te slippen door aquaplaning. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning, ofwel watergladheid, ontstaat wanneer er vóór de banden water ophoopt, dat niet kan worden afgevoerd.

Hierdoor komt er water tussen de banden en het wegdek terecht, waardoor de banden geen grip meer hebben en de auto onbestuurbaar wordt.

De banden staan niet meer in contact met het wegdek, waardoor de auto ongecontroleerd gaat slippen.

Je kunt zonder deze grip niet meer remmen of sturen, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Waar én wanneer ontstaat aquaplaning?

Na of tijdens een harde regenbui is de kans op aquaplaning het grootst.

Regen en wegen met spoorvorming

Aquaplaning ontstaat vooral wanneer er plassen water op de weg liggen. Deze plassen water ontstaan vooral op wegen die beschadigd zijn door vrachtwagens.

Deze vrachtwagens kunnen sporen in het asfalt achterlaten, wat spoorvorming wordt genoemd. Wanneer het regent kunnen er lange plassen ontstaan, die aquaplaning kunnen veroorzaken.

Grootste risico’s

Lichtere auto’s met relatief brede banden hebben een grotere kans op aquaplaning. Wanneer de banden versleten zijn, is de kans op aquaplaning nog groter.

Verder komt aquaplaning eerder voor bij een hogere snelheid, omdat de banden dan geen tijd hebben om het water af te voeren.

Hoe voorkom je aquaplaning?

Aquaplaning is niet te voorkomen, maar wel te herkennen:

Je herkent aquaplaning dan doordat de banden hun grip verliezen. Het aantal toeren kan omhoog gaan en de meter kan een verkeerde snelheid weergeven, wanneer de banden beginnen te spinnen.

Wanneer de voorbanden grip verliezen in een bocht, kan de auto naar de buitenkant van de bocht glijden. Wanneer aquaplaning ontstaat bij de achterbanden, kan de auto naar de zijkant glijden.

Het is ook mogelijk dan alle banden hun grip verliezen, waardoor de auto in een rechte lijn glijdt.

Hoe herken je aquaplaning?

De kans op aquaplaning is op verschillende manieren te verkleinen. Hieronder staan een aantal goede tips:

  • Rij op goede banden met een goede profieldiepte
  • Slappe óf te harde banden vergroten de kans op aquaplaning
  • Rij niet door plassen water
  • Rij langzamer, wanneer het regent
  • Rij in het midden van de rijbaan, wanneer het regent
  • Rij in de sporen van de auto’s voor je

 

Wat doe je tijdens aquaplaning?

Wanneer de auto gaat slippen door aquaplaning, raak dan vooral niet in paniek.

Voorkom remmen en gas geven, omdat deze het slippen kunnen verergeren. Probeer in plaats daarvan af te remmen op de motor.

Laat het gas los en ontkoppel de auto niet. Houd het stuur recht. Wanneer aquaplaning in een bocht ontstaat, probeer dan de richting van de bocht te volgen.

Wanneer je merkt dat de auto weer grip krijgt, kun je heel voorzichtig weer gas geven en sturen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template