Veilig rijden met een verblindende laagstaande zon, hoe doe je dat?

Geschreven op 25-11-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het kan prachtig zijn, een laagstaande zon bij zonsopkomst en -ondergang. Het kan daarnaast gevaarlijk zijn, omdat een laagstaande zon je kan verblinden.

Volgens onderzoek van het Verbond van Verzekeraars, neemt de kans op ongelukken in de ochtendspits met 20% toe door de laagstaande zon.

Lastenvrij wil graag bijdragen aan de verkeersveiligheid. Als we allemaal veilig rijden, ontstaan er minder verkeersongelukken. Hierdoor keren autoverzekeraars minder schades uit en kunnen de premies van autoverzekeringen omlaag.

Daarom zijn hier een aantal goede tips om te veilig te rijden met een verblindende, laagstaande zon. Vergelijk daarna alle autoverzekeringen...

Draag een Polariserende zonnebril

Zonnebrillen zijn er niet alleen voor in de zomer. Veilig rijden met een laagstaande zon begint met een goede, polariserende zonnebril. Bewaar daarom een zonnebril in de auto voor de herfst- en wintermaanden.

Het biedt rust, omdat je met zo’n bril geen last van een schitterende, laagstaande zon. Daarnaast voorkomt een polariserende zonnebril hinder van een nat, schitterend wegdek óf bijvoorbeeld een glanzende motorkap van een tegenligger.

Zorg voor schone ruiten

Wanneer de autoramen vies zijn, wordt het zicht verminderd. Bij een laagstaande zon, wordt het vuil op de ruiten beter zichtbaar, waardoor het moeilijker is om door de voorruit te kijken.

Het is daarom aan te raden om de ruiten, zowel van binnen als buiten, goed schoon te maken. Zorg in de herfst- en wintermaanden voor goede ruitenwisserbladen én voldoende ruitenwisservloeistof. Maak de ruiten van de binnenkant van de auto schoon met glasreiniger.

Gebruik de zonnekleppen

De zonneklep kan helpen tegen verblinding door een laagstaande zon. Zet deze zonneklep daarom omlaag tijdens een zonsopkomst en zonsondergang. Deze zonnekleppen zitten standaard in iedere auto.

Wanneer de zon extreem laag hangt, biedt de zonneklep minder bescherming. Gelukkig biedt een polariserende zonnebril deze bescherming wel.

Rijd langzamer

Langzamer rijden, is één van de beste tips voor rijden met een verblindende zon. Wanneer het zicht slechter is, is er minder tijd om te reageren op gevaar. Zelfs een paar seconden verblinding kan al leiden tot ongelukken.

Wanneer je langzamer rijdt, heb je meer tijd om gevaar te herkennen én hierop te reageren.

Rijd niet tijdens zonsopkomst en zonsondergang

Een laagstaande zon komt vooral voor in de herfst- en wintermaanden, tijdens zonsopkomst en zonsondergang.

De beste manier om verblinding te voorkomen, is door niet te rijden tijdens de opkomst en ondergang van de zon. Uiteraard is dat niet altijd mogelijk.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

Whatsapp

Binnen 60 minuten een reactie

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: