Borg-certificaat, wat is dat?

Geschreven op 03-01-19
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je je huis laat beveiligen door een erkend beveiligingsbedrijf, dan kun je een BORG-certificaat krijgen.

Je kunt met een BORG-certificaat rekenen op een goede beveiliging, die voldoet aan de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering. Sommige verzekeraars bieden korting op de inboedelverzekering wanneer je een BORG-certificaat hebt.

Lees nu alles over dit beveiligingscertificaat en vergelijk daarna alle goedkope inboedelverzekeringen...

Beveiligingsbedrijven en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Het BORG-certificaat is opgesteld door beveiligingsbedrijven en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Het CCV is opgericht door veiligheidsprofessionals, overheden en ondernemers. De organisatie wil Nederland veilig en leefbaar maken én slachtoffers en schade door criminaliteit verminderen.

De beveiligingsmaatregelen volgens het BORG-certificaat zijn opgesteld door vakmensen, die hiervoor hun kennis en praktijkervaring hebben gebruikt. Wanneer je een huis met BORG-certificering hebt, kun je volgens het CCV rekenen op een goede beveiliging die voldoet aan de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Verbeterde Risicoklasse-indeling (VRKI)

Het beveiligen van een huis begint met het bepalen van het risico. Het Verbeterde Risicoklasse-indeling (VRKI) is een hulpmiddel om het inbraakrisico vast te stellen. Volgens dit hulpmiddel van het Verbond van Verzekeraars kun je binnen vier risicoklassen vallen, waarbij klasse 1 de laagste risicoklasse is.

Het risico wordt bepaalt door te kijken naar de waarde van de diefstalgevoelige inboedel. Onder diefstalgevoelige inboedel vallen bijvoorbeeld laptops, tablets, sieraden en kunst. Wanneer deze een hoge waarde hebben, dan val je binnen een hogere risicoklasse.

Bij een hogere risicoklasse horen hogere beveiligingseisen, dan bij een lagere risicoklasse. Wanneer de beveiligingseisen volgens de expert zijn afgestemd op de risicoklassen, dan kan het beveiligingsbedrijf een BORG-certificaat afgeven.

BORG-certificaat aanvragen

Je kunt een BORG-certificaat aanvragen via BORG-bedrijven. Deze bedrijven beschikken over aantoonbare vakmanschap en zijn beoordeeld op het adviseren, aanleggen en onderhouden van beveiligingssystemen. Via het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kun je een BORG-bedrijf inschakelen.

Het BORG-certificaat heeft een geldigheid van maximaal 5 jaar. Je moet daarbij een onderhoudscontract afsluiten, waarbij de beveiligingsmaatregelen iedere jaar worden gecontroleerd. Wanneer je een BORG-certificaat hebt zonder onderhoudscontract, dan is deze slechts één jaar geldig.

Kosten BORG-certificaat

Beveiligingsbedrijven moeten betalen aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) om het beveiligingscertificaat te mogen uitgeven. De beveiligingsbedrijven berekenen deze kosten uiteraard door.

Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het aanbrengen van de beveiligingsmaatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van een alarminstallatie, beveiligingscamera’s en het beveiligen van deuren en ramen.

Je moet deze kosten zelf betalen. Wanneer je een BORG-certificaat hebt, kun je bij veel inboedelverzekeraars een korting krijgen van 10% tot 20%. Je kunt met een BORG-certificaat dus vaak een goedkopere inboedelverzekering afsluiten.

Waardevolle inboedel

Wanneer je een waardevolle inboedel hebt, dan kan de verzekeraar eisen dat je een BORG-certificaat moet hebben. Wanneer je dit certificaat niet hebt, kan het zijn dat de verzekeraar geen dekking biedt. Wanneer de verzekeraar eist dat je een BORG-certificaat hebt, dan moet je toch zelf opdraaien voor de kosten.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.