Dekking voor mobiele elektronica op de inboedelverzekering

De allrisk inboedelverzekering kan een (beperkte) dekking bieden voor mobiele elektronica, zoals smartphones, tablets en laptops.

Door de vele schadeclaims voor op smartphones, hebben steeds meer verzekeraars de dekking voor mobiele elektronica beperkt óf zelfs helemaal ingetrokken.

Deze verzekeraars bieden vaak de mogelijkheid om mobiele elektronica aanvullend mee te verzekeren op de inboedelverzekering.

Lees nu alles over het verzekeren van mobiele elektronica op de inboedelverzekering…

Wat is mobiele elektronica?

Hieronder staat een overzicht met alle apparaten die onder mobiele elektronica vallen:

  • Mobiele telefoon en smartphone
  • Laptop
  • Tablet
  • Mobiele geluidsdragers zoals MP3-speler
  • Accessoires zoals een koptelefoon en powerbank
  • Gehoorapparaat
  • Gadgets zoals een smartwatch en virtual reality bril
  • Mobiele navigatiesysteem
  • Mobiele DVD-speler
  • Mobiele spelcomputers zoals een gameboy of PlayStation Portable

 

Geen standaarddekking voor mobiele elektronica

Sommige allrisk inboedelverzekeringen vergoeden nog steeds val- en stootschades aan mobiele elektronica, zoals smartphones, maar veel meeste verzekeraars sluiten dekking voor mobiele elektronica uit op de inboedelverzekering.

Dit komt omdat de claims op de inboedelverzekering voor schade aan smartphones enorm zijn toegenomen. Daarnaast werd er veel gefraudeerd met schades aan smartphones.

Zo waren er mensen die expres hun telefoon kapot gooide, zodat ze met een verzekeringsgeld een nieuw model konden kopen. Hierdoor moesten inboedelverzekeraars enorm veel schades uitkeren, waardoor ze verlies leiden op de mobiele elektronica dekking.

Verzekeraars hebben eerst de premies verhoogd, maar de claims namen niet af. Daarom bieden veel inboedelverzekeraars nu helemaal géén of slechts een beperkte dekking voor mobiele elektronica, zoals smartphones and tablets.

Verschillen tussen inboedelverzekeraars

Het is aan te raden om inboedelverzekeringen van vele inboedelverzekeraars te vergelijken. De dekking die inboedelverzekeraars bieden verschilt nogal.

Veel verzekeraars bieden standaard geen dekking meer voor mobiele elektronica, zoals smartphones, tablets en laptops. Het is vaak wel mogelijk om een aanvullende mobiele elektronicaverzekering af te sluiten bij deze inboedelverzekeraars.

Verzekeraars die wel dekking bieden voor mobiele elektronica, bieden vaak dekking tot maximumbedragen. Deze maximumbedragen zijn vaak te verhogen in ruil voor een hogere premie.

Inboedelverzekeraars hebben niet alleen verschillende dekkingen en verzekerde bedragen, ze hanteren ook verschillende (extra) eigen risico’s voor schade aan mobiele elektronica. Het eigen risico dat verzekeraars hanteren kan wel honderden euro’s verschillen.

Inboedelverzekeringen vergelijken

Buitenhuisdekking

Over het algemeen bieden inboedelverzekeringen alleen dekking voor schade aan spullen die zich in en rondom het huis bevinden. Wanneer je een inboedelverzekering met dekking voor mobiele elektronica hebt, dan biedt deze vaak geen buitenhuisdekking.

Verzekeraars die standaard geen mobiele elektronica verzekeren, maar wel een aanvullende mobiele elektronicaverzekering aanbieden, bieden deze buitenhuisdekking (meestal binnen Nederland) vaak wel aan.

Vaak is de aanvullende mobiele elektronicaverzekering uitgebreider dan de standaarddekking die sommige verzekeraars nog allrisk inboedelverzekering.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Verzekeren vergelijken is belangrijk, maar wanneer je een goede dekking wilt voor mobiele elektronica is het extra belangrijk. Dit omdat inboedelverzekeraars zoveel verschillende dekkingen, eigen risico’s en voorwaarden hebben. Maak nu een vergelijking en sluit een nieuwe inboedelverzekering af…