Je betaalt alleen bijtelling over een auto van de zaak, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Je houdt door bijtelling minder nettoloon over.
Je leest hieronder meer over bijtelling: Hoe is de bijtelling te berekenen, wat is de bijtelling voor youngtimers en oldtimers én wat betalen milieuvriendelijke auto’s aan bijtelling:
De bijtelling berekenen
Je kunt de hoogte van de bijtelling gemakkelijk berekenen. Je kunt de bijtelling door het kenteken van de auto in te vullen. Je ziet vervolgens precies % de bijtelling van een auto is.
De bijtelling wordt gerekend over de nieuwwaarde van een auto (behalve bij youngtimers en oldtimers). Je ziet na het invullen van het kenteken, wat de nieuwwaarde is, wat de waarde van de accessoires is, hoeveel % de bijtelling is én wat het uiteindelijke bedrag aan bijtelling is.
Bijtelling voor youngtimers en oldtimers
Auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, noemen we youngtimers óf oldtimers. Je betaalt voor deze auto’s geen 22% over de nieuwwaarde, maar 35% over de dagwaarde van de auto. Het percentage is hoger, maar het uiteindelijke bedrag aan bijtelling zal veel lager uitkomen.
De dagwaarde van een oudere auto is namelijk veel lager dan de nieuwwaarde van een nieuwere auto. Het is dus aantrekkelijk om een youngtimer of oldtimer zakelijk te rijden. Voor youngtimers of oldtimers die volledig elektrisch rijden is de bijtelling slechts 17%.
Lagere bijtelling voor milieuvriendelijke auto’s
In 2017 kennen we nog maar 2 verschillende categorieën bijtelling. Je betaalt of 4% bijtelling of 22% bijtelling over de nieuwwaarde van een auto.
Je betaalt voor auto’s die volledig elektrisch rijden 4% bijtelling. Je betaalt voor alle andere auto’s 22% bijtelling.
De belastingdienst kijkt naar het jaar dat de auto in Nederland is geregistreerd. Je betaalt dus 4% of 22% voor nieuwere auto’s die sinds 2017 zijn geregistreerd. Je betaalt een lager tarief voor auto’s die bijvoorbeeld in 2015 of 2016 zijn geregistreerd.
In 2015 zijn de tarieven bijvoorbeeld 4%, 7%, 14%, 20% of 25%, afhankelijk van de CO2-uitstoot per kilometer. Het is dus soms voordeliger om een auto te kopen die bijvoorbeeld in 2015 is geregistreerd en niet in 2017. Je betaalt dan bijvoorbeeld geen 22% maar slechts 14%. Na 5 jaar wordt de bijtelling vernieuwd, naar het tarief dat op dat moment voor de auto’s van dat jaar geldt.