Dagwaarde, wat is dat?

Geschreven op 31-01-17
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De dagwaarde is de waarde van de auto op dit moment. Met andere woorden: ”wat is de auto vandaag de dag nog waard?”.

De dagwaarde kan de premie van een autoverzekering bepalen. Daarnaast is deze belangrijk bij het uitkeren van een schade.

Lees nu alles over de dagwaarde. Ontdek hoe de dagwaarde bepaald wordt en hoe deze online te berekenen is…

Met dagwaarde bedoelen we de waarde van de auto op dit moment. Met andere woorden wat is de auto vandaag de dag nog waard? Voor hoeveel geld zou jij ongeveer dezelfde auto kunnen kopen?

De dagwaarde is een onderdeel van een autoverzekering. Je leest hieronder alles over de dagwaarde van een auto: Waarom is de dagwaarde belangrijk voor een autoverzekering? Hoe bepalen we de dagwaarde? Hoe is de dagwaarde online te berekenen?

Waarom is de dagwaarde belangrijk voor een autoverzekering?

De premie van een autoverzekering wordt bepaald door allerlei factoren. De dagwaarde van een auto kan 1 van deze factoren zijn.

Autoverzekeraars kijken alleen naar de dagwaarde van een auto bij een WA beperkt casco verzekering. Bij een WA autoverzekering is de dagwaarde niet belangrijk, omdat de eigen auto niet verzekerd is. Bij een WA volledig casco verzekering kijkt de verzekeraar naar de nieuwwaarde van de auto om de hoogte van de premie te bepalen. Bij het uitreken van een schade kijkt de verzekeraar ook naar de dagwaarde.

De dagwaarde bepaalt de premie van een WA beperkt casco verzekering, omdat de verzekeraar bij schade de dagwaarde moet terugbetalen. Hoe hoger de dagwaarde is, hoe hoger het risico voor de verzekeraar én dus hoe hoger de premie is.

Hoe bepalen we de dagwaarde?

Bij het verzekeren van een auto, het verkopen of inruilen van een auto óf bij schade is het goed om de dagwaarde te weten.

Je kunt zelf de dagwaarde van een auto bepalen door bijvoorbeeld naar vergelijkbare auto’s te zoeken op Marktplaats of Gaspedaal. Je kunt kijken wat de gemiddelde prijs van vergelijkbare auto’s is en daarmee inschatten hoeveel de auto nog waard is.

Hieronder staan een aantal dingen die invloed hebben op de waarde van de auto:

  • De kilometerstand: hoe hoger deze is, hoe lager de dagwaarde is
  • De leeftijd van de auto: Hoe ouder de ouder, hoe lager de dagwaarde
  • De staat van onderhoud: Hoe beter de auto is onderhouden, hoe hoger de dagwaarde is
  • De accessoires: Deze kunnen de dagwaarde verhogen

De dagwaarde online berekenen

Je kunt de dagwaarde ook online berekenen. Dat kan met dit deze rekentool van Marktplaats.

De ANWB heeft ook een manier om de dagwaarde online te berekenen. Je kunt hierbij berekenen wat de auto ongeveer zou kosten als deze gekocht wordt bij een BOVAG autobedrijf met garantie of een merkdealer met garantie.

Je kunt daarnaast zien hoeveel de auto zou opleveren als deze wordt ingeruild of wordt verkocht aan een particulier. Je kunt dit berekenen met de koerslijst van de ANWB.

Hieronder staat een voorbeeld koerslijst met alle waardes van de auto:

Koerslijst ANWB

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: