Wat is een
WA volledig casco verzekering?

Je auto is op 3 manieren te verzekeren. De meeste uitgebreide autoverzekering is de WA volledig casco verzekering. Deze autoverzekering biedt dekking voor schade aan anderen én schade aan de eigen auto.

Autoverzekeraars noemen de WA volledig casco verzekering ook wel een all risk verzekering.

Lees nu alles over deze autoverzekering: Wat dekt deze precies? Wat zijn de beste én goedkoopste all-risk verzekeringen én wanneer kies je voor deze dekking? Ontdek daarnaast welke autoverzekeraars de goedkoopste all-risk verzekering aanbieden door een vergelijking te maken:

De dekking

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor:

De WA volledig casco verzekering vergoedt de schade aan je eigen auto ook als je zelf schuldig bent aan het ongeluk. Bijvoorbeeld wanneer je tegen een paaltje of tegen een andere auto botst omdat je geen voorrang verleent.

Beste en goedkoopste WA volledig casco verzekeringen

Het is onmogelijk om 1 autoverzekering aan te wijzen die hét goedkoopste is. De premie van een autoverzekering is namelijk voor iedereen anders. We kunnen wel zeggen welke autoverzekeringen over het algemeen goedkoop zijn óf goede polisvoorwaarden hebben.

MoneyView onderzoekt financiële producten, zoals autoverzekeringen. Het kenniscentrum kijkt bijvoorbeeld wat de beste en goedkoopste autoverzekeringen zijn.

In augustus 2016 werden de polisvoorwaarden van 69 én de prijs van 77 volledig casco verzekeringen onderzocht. Hieronder staan wat volgens het onderzoek de beste en goedkoopste all-risk verzekeringen zijn:

Goedkoopste volledig casco autoverzekeringen 2016

Beste volledig casco autoverzekeringen 2016

Goedkoospte volledig casco autoverzekeringen 2017

Beste volledig casco autoverzekeringen 2017

Lees meer over onderzoek van MoneyView uit 2017

Hulp bij het kiezen van een dekking

Hieronder staan de richtlijnen voor het kiezen van een dekking:

Richtlijnen

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor auto’s ouder dan 10 jaar
  • WA beperkt casco voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud
  • WA volledig casco voor auto’s tussen de 0 en 5 jaar oud

Hieronder staan situaties waarin het slim kan zijn om af te wijken van deze richtlijnen:

De waarde van de auto

Kijk niet alleen naar de leeftijd van de auto, maar ook naar de waarde van de auto. Oudere auto’s kunnen namelijk nog steeds een hoge dagwaarde hebben. Het kan dan slim zijn om toch een WA volledig casco verzekering af te sluiten. Sommige autoverzekeraars willen oudere auto’s niet all-risk verzekeren. Maak daarom een goede vergelijking.

Hoeveel spaargeld heb je?

Kijk bij het kiezen van een dekking ook naar je spaargeld. Wanneer je absoluut niet zonder auto kunt en géén spaargeld hebt om een andere auto te kopen, dan kan het slimmer zijn om een all-risk verzekering af te sluiten. Zelfs wanneer de auto al iets ouder is en de dagwaarde niet meer zo hoog is.

Het wordt natuurlijk anders wanneer je €50.000 op je rekening hebt staan. Je kunt dan eventueel kiezen voor een minder uitgebreide dekking. Je kunt de schade namelijk makkelijker opvangen met je spaargeld. Wanneer je auto bijvoorbeeld total-loss is, heb je zelf geld om een nieuwe te kopen.

Auto gekocht op afbetaling

De meeste auto’s die op afbetaling worden gekocht, worden all-risk verzekerd. Je loopt bij een schade anders het risico om over te blijven zonder auto, maar met een schuld! Je kunt er voor kiezen om je  auto all-risk te verzekeren tot je complete schuld is afbetaald. Meestal eisen kredietverstrekkers dit ook.

Alle dekkingen van een autoverzekering

Hieronder staan de 3 verschillende autoverzekeringen in een overzichtelijk overzicht:

Vergelijk autoverzekeringen

Alle all-risk verzekeringen vergelijken? Binnen 1 minuut zijn alle autoverzekeringen op een rij te zetten. Bekijk de prijs én check de polisvoorwaarden. Sluit de goedkoopste all-risk verzekering vervolgens rechtstreeks bij de verzekeraar af: