WA volledig casco, wat is dat?

De WA volledig casco verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. WA volledig casco is hetzelfde als all risk.

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade aan anderen én schade aan de eigen auto. All risk betekent ”alle risico’s. De autoverzekering biedt dan ook dekking voor vrijwel alle risico’s. De volledig casco verzekering wordt meestal afgesloten voor nieuwere auto’s.

Lees nu alles over deze dekking: Wat dekt deze autoverzekering én wat niet? Welke volledig casco verzekeringen zijn volgens onderzoek het beste en goedkoopste? Lees vervolgens meer over het kiezen van een dekking óf vergelijk meteen alle autoverzekeringen

Dekking WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt de dekking die de WA verzekering en de WA beperkt casco verzekering ook bieden. Daarnaast biedt de WA volledig casco verzekering dekking voor schade door vandalisme en door eigen schuld. 

WA

De WA volledig casco verzekering bestaat allereerst uit een WA verzekering. De WA verzekering biedt dekking tegen aansprakelijkheid. Het betekent dat deze verzekering dekking biedt voor schade die jij met je auto toebrengt aan anderen. De schade aan je eigen auto is niet gedekt op een WA verzekering.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto. De beperkt casco verzekering biedt dekking voor de volgende schades:

WA volledig casco

Je auto is te verzekeren voor ”alle risico’s” met de all risk verzekering. Deze biedt naast dekking voor aansprakelijkheid én alle onderdelen van de WA beperkt casco verzekering ook dekking voor:

De volledig casco verzekering vergoedt de schade aan je eigen auto ook als je zelf schuldig bent aan het ongeluk, bijvoorbeeld wanneer je tegen een paal rijdt óf tegen een andere auto botst omdat je geen voorrang hebt verleend.

Nieuwwaarderegeling

De WA volledig casco verzekering is af te sluiten met een nieuwwaarderegeling. Bij diefstal of total loss van de auto ontvang je de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde van de auto.

Omdat auto’s snel in waarde dalen, ontvang je met een nieuwwaarderegeling een hogere schadevergoeding bij diefstal of total loss.

Je kunt bij het vergelijken van WA volledig casco verzekeringen zien welke nieuwwaarderegeling een autoverzekeraar heeft door de polisvoorwaarden te bekijken.

Lees alles over de nieuwwaarderegeling

Beste en goedkoopste WA volledig casco verzekeringen

Het is onmogelijk om 1 autoverzekering aan te wijzen die hét goedkoopste is. De premie van een autoverzekering is namelijk voor iedereen anders. We kunnen wel zeggen welke autoverzekeringen over het algemeen goedkoop zijn óf goede polisvoorwaarden hebben.

MoneyView onderzoekt financiële producten, zoals autoverzekeringen. Het kenniscentrum kijkt bijvoorbeeld wat de beste en goedkoopste autoverzekeringen zijn.

In augustus 2016 werden de polisvoorwaarden van 69 én de prijs van 77 volledig casco verzekeringen onderzocht. Hieronder staan wat volgens het onderzoek de beste en goedkoopste all-risk verzekeringen zijn:

Goedkoopste volledig casco autoverzekeringen 2016

Beste volledig casco autoverzekeringen 2016

Goedkoospte volledig casco autoverzekeringen 2017

Beste volledig casco autoverzekeringen 2017

Lees meer over onderzoek van MoneyView uit 2017

Hulp bij het kiezen van een dekking

Hieronder staan de richtlijnen voor het kiezen van een dekking:

Richtlijnen

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor auto’s ouder dan 10 jaar
  • WA beperkt casco voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar oud
  • WA volledig casco voor auto’s tussen de 0 en 5 jaar oud

Hieronder staan situaties waarin het slim kan zijn om af te wijken van deze richtlijnen:

De waarde van de auto

Kijk niet alleen naar de leeftijd van de auto, maar ook naar de waarde van de auto. Oudere auto’s kunnen namelijk nog steeds een hoge dagwaarde hebben. Het kan dan slim zijn om toch een WA volledig casco verzekering af te sluiten. Sommige autoverzekeraars willen oudere auto’s niet all-risk verzekeren. Maak daarom een goede vergelijking.

Hoeveel spaargeld heb je?

Kijk bij het kiezen van een dekking ook naar je spaargeld. Wanneer je absoluut niet zonder auto kunt en géén spaargeld hebt om een andere auto te kopen, dan kan het slimmer zijn om een all-risk verzekering af te sluiten. Zelfs wanneer de auto al iets ouder is en de dagwaarde niet meer zo hoog is.

Het wordt natuurlijk anders wanneer je €50.000 op je rekening hebt staan. Je kunt dan eventueel kiezen voor een minder uitgebreide dekking. Je kunt de schade namelijk makkelijker opvangen met je spaargeld. Wanneer je auto bijvoorbeeld total-loss is, heb je zelf geld om een nieuwe te kopen.

Auto gekocht op afbetaling

De meeste auto’s die op afbetaling worden gekocht, worden all-risk verzekerd. Je loopt bij een schade anders het risico om over te blijven zonder auto, maar met een schuld! Je kunt er voor kiezen om je  auto all-risk te verzekeren tot je complete schuld is afbetaald. Meestal eisen kredietverstrekkers dit ook.

Alle dekkingen van een autoverzekering

Hieronder staan de 3 verschillende autoverzekeringen in een overzichtelijk overzicht:
Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk WA volledig casco verzekeringen

Alle all-risk verzekeringen vergelijken? Binnen 1 minuut zijn alle autoverzekeringen op een rij te zetten.

Bekijk de prijs én check de polisvoorwaarden. Sluit de goedkoopste all risk verzekering vervolgens rechtstreeks bij de verzekeraar af…