Autoschade door vandalisme, wat nu?

Geschreven op 27-02-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je loopt naar de parkeerplaats en ziet opeens een kras op de auto staan óf hebt een lekke band. Je auto is beschadigd door een vandaal.

Deze kras op de auto óf zo’n lekke band kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Je denkt daarom meteen aan de autoverzekering en hoopt dat deze vandalismeschade verzekerd is.

Ontdek nu welke autoverzekeringen dekking bieden voor vandalisme.

Lees meer over het claimen van vandalisme schade op de autoverzekering en wat de mogelijkheden zijn als de dader onbekend is. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Welke autoverzekering biedt dekking voor vandalisme?

Vandalisme schade is niet verzekerd op de WA autoverzekering, deze biedt alleen dekking voor aansprakelijkheid.

Daarnaast is vandalisme schade meestal niet gedekt op de WA beperkt casco verzekering. Sommige verzekeraars hebben echter wél een beperkt casco verzekering die dekking biedt voor schade door vandalisme.

Op de WA volledig casco verzekering (all risk) is schade door vandalisme in ieder geval verzekerd.

Politie aangifte

Je doet eerst aangifte doen bij de politie. Je hebt deze aangifte nodig om de schade bij een verzekeraar te claimen.

Schade op de dader verhalen

Wanneer de vandalismeschade wordt vergoed door de verzekeraar, dan kun je terugvallen in schadevrije jaren.

Als de politie de dader vindt, kan de schade op de vandaal verhaald worden. Dan wordt deze terugval in schadevrije jaren én no-claimkorting ongedaan gemaakt.

Wanneer de schade niet gedekt is, bijvoorbeeld omdat je alleen een WA autoverzekering hebt, dan is het nog steeds aan te raden om aangifte te doen. Wanneer de politie de dader vindt, kun je de schade later op deze persoon verhalen.

Wanneer je een rechtsbijstand of verhaalsbijstand hebt, biedt deze hulp bij het verhalen van de schade.

Vandalisme schade claimen of zelf betalen?

Met een WA volledig casco verzekering is de schade te verhalen bij de verzekeraar. Deze schadeclaim zorgt vaak voor een verlies van 5 schadevrije jaren. Het maakt niet uit of het om kleine of grote schades gaat.

Door het verlies van schadevrije jaren daalt de no-claimkorting en stijgt de premie. Daarom kan het voordeliger zijn om kleinere vandalisme schades niet te claimen, maar voor eigen rekening te nemen.

Daarnaast hebben de veel autoverzekeringen een eigen risico van ongeveer 150 euro, waardoor de kleine schades onder de 150 euro al voor eigen rekening komen.

Vraag vóór het claimen van de vandalisme schade aan de verzekeraar of de schadevergoeding opweegt tegen de premieverhoging.

Lees alles over het claimen van een autoschade

De no-blame-no-claim-regeling

Het voelt oneerlijk, iemand sloopt jouw auto, je hebt daar een autoverzekering voor én moet na de schadeclaim opeens meer premie gaan betalen.

Je valt namelijk terug in schadevrije jaren én no-claimkorting.

Sommige verzekeraars, waaronder ASR Verzekeringen, hebben een bijzondere regeling: de no-blame-no-claim-regeling.

Door deze regeling valt je niet terug in no-claimkorting bij schades die niet door eigen schuld zijn ontstaan, zoals een vandalisme schade.

Lees alles over de no-blame-no-claim-regeling

Brandschade als vandalisme

Brandschade is normaal gesproken verzekerd op de WA beperkt casco verzekering. Meestal zorgen beperkt casco schades niet voor een terugval in schadevrije jaren én no-claimkorting.

Wanneer iemand je auto in brand heeft gestoken zien de meeste verzekeraars dit als brandschade, waardoor er geen terugval ontstaat.

Sommige verzekeraars ziet brandschade door vandalen wél als vandalisme. Je valt bij deze verzekeraars dus wél terug in schadevrije jaren en no-claimkorting.

Hieronder staan de verzekeraars die brandschade als vandalisme zien:

Verzekeraar Verlies no-claim Verlies SVJ
ABN AMRO Ja Ja
Avéro Achmea Ja Ja
Bruns ten Brink Ja Ja
Centraal Beheer Ja Ja
Delta Lloyd Ja Ja
Generali Ja Ja
Hema Nee Ja
Interpolis Ja Ja
De Kilometerverzekering Ja Ja
Volkswagen Ja Ja

 

Autoverzekeraars veranderen hun polisvoorwaarden zo nu en dan. Neem contact op met de verzekeraar om na te gaan wat de actuele voorwaarden zijn.

Vandalismeschade verhalen op het Waarborgfonds

Meestal is vandalisme schade niet te verhalen op Waarborgfonds Motorverkeer. Je komt alleen in aanmerking voor een vergoeding van het Waarborgfonds als de schade is toegebracht door een ander motorvoertuig.

Een vandalisme schade is meestal niet toegebracht door een ander voertuig, waardoor de schade niet te verhalen is op het Waarborgfonds.

Wanneer iemand de schade opzettelijk heeft toegebracht met een andere auto én het is onbekend wie de dader is, dan kan deze wel verhaald worden op het Waarborgfonds.

Het Waarborgfonds heeft wel een eigen risico van 250 euro, waardoor kleine schades niet worden vergoed.

Lees alles over het Waarborgfonds Motorverkeer

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: