Autoschade door vandalisme, wat nu?

Je loopt naar de parkeerplaats en ziet opeens een kras op de auto staan óf hebt een lekke band. Je auto is beschadigd door een vandaal.

Deze kras op de auto óf zo’n lekke band kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Je denkt daarom meteen aan de autoverzekering en hoopt dat deze vandalismeschade verzekerd is.

Ontdek nu welke autoverzekeringen dekking bieden voor vandalisme. Lees meer over het claimen van vandalisme schade op de autoverzekering en wat de mogelijkheden zijn als de dader onbekend is…

Dekking voor vandalisme

Vandalisme schade is niet verzekerd op de WA autoverzekering, deze biedt alleen dekking voor aansprakelijkheid. Daarnaast is vandalisme schade meestal niet gedekt op de WA beperkt casco verzekering. Op de WA volledig casco verzekering (all-risk) is schade door vandalisme in ieder geval verzekerd.

Politieaangifte

Je doet eerst aangifte doen bij de politie. Je hebt deze aangifte nodig om de schade bij een verzekeraar te claimen. Daarnaast zorgt een claim voor terugval in schadevrije jaren én no-claimkorting. Wanneer de politie de dader vindt, kan de schade op de vandaal verhaald worden. Dan wordt deze terugval in schadevrije jaren én no-claimkorting ongedaan gemaakt.

Wanneer de schade niet gedekt is, bijvoorbeeld omdat je alleen een WA autoverzekering hebt, dan is het nog steeds aan te raden om aangifte te doen. Wanneer de politie de dader vindt, kun je de schade later op deze persoon verhalen. Wanneer je een rechtsbijtstand of verhaalsbijstand hebt, biedt deze hulp bij het verhalen van de schade.

Vandalisme schade claimen of zelf betalen?

Met een WA volledig casco verzekering is de schade te verhalen bij de verzekeraar. Het vervelende is dat deze schadeclaim voor een verlies van 5 schadevrije jaren zorgt. Het maakt niet uit of het om kleine of grote schades gaat. Door het verlies van schadevrije jaren daalt de no-claimkorting en stijgt de premie.

Daarom wordt het niet aangeraden om kleine vandalisme schades te claimen, maar om deze zelf te betalen. Daarnaast hebben de veel autoverzekeringen een eigen risico van ongeveer 150 euro, waardoor de kleine schades al voor eigen rekening komen.

Vraag vóór het claimen van de vandalisme schade aan de verzekeraar of de schadvergoeding opweegt tegen de premieverhoging.

Lees alles over het claimen van een autoschade

No blame, no claim regeling

Het voelt oneerlijk, iemand sloopt jouw auto, je hebt daar een autoverzekering voor én moet na de schadeclaim opeens meer premie gaan betalen. Je valt namelijk terug in schadevrije jaren én no-claimkorting.

ASR Verzekeringen heeft een bijzondere regeling: de no blame, no claim regeling. Door deze regeling valt je niet terug in no-claimkorting bij schades die niet door eigen schuld zijn ontstaan, zoals een vandalisme schade.

Brandschade als vandalisme

Brandschade is normaal gesproken verzekerd op de WA beperkt casco verzekering. Meestal zorgen beperkt casco schades niet voor een terugval in schadevrije jaren (SVJ) én no-claimkorting.

Wanneer iemand je auto in brand heeft gestoken zien de meeste verzekeraars dit als brandschade, waardoor er geen terugval ontstaat. Sommige verzekeraars ziet brandschade door vandalen wél als vandalisme. Je valt bij deze verzekeraars dus wél terug in schadevrije jaren en no-claimkorting.

Hieronder staan de verzekeraars die brandschade als vandalisme zien:

VerzekeraarVerlies no-claimVerlies SVJ
ABN AMROJaJa
Avéro AchmeaJaJa
Bruns ten BrinkJaJa
Centraal BeheerJaJa
Delta LloydJaJa
GeneraliJaJa
HemaNeeJa
InterpolisJaJa
De KilometerverzekeringJaJa
Volkswagen autoverzekeringJaJa

Autoverzekeraars veranderen hun polisvoorwaarden zo nu en dan. Neem contact op met de verzekeraar om na te gaan wat de actuele voorwaarden zijn.

Vandalisme schade verhalen op het Waarborgfonds?

Meestal is vandalisme schade niet te verhalen op Waarborgfonds Motorverkeer. Je komt alleen in aanmerking voor een vergoeding van het Waarborgfonds als de schade is toegebracht door een ander motorvoertuig. Een vandalisme schade is meestal niet toegebracht door een ander voertuig, waardoor de schade niet te verhalen is op het Waarborgfonds.

Wanneer iemand de schade opzettelijk heeft toegebracht met een andere auto én het is ongebekend wie de dader is, dan kan deze wel verhaald worden op het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds heeft wel een eigen risico van 250 euro, waardoor kleine schades niet worden vergoed.

Lees alles over het Waarborgfonds Motorverkeer

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk alle autoverzekeringen en kijk even welke verzekeraar nu het voordeligst is: