Schadevrije jaren, wat zijn dat?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je een autoverzekering hebt gehad én geen schade hebt gereden. Schadevrije jaren zijn een goede manier om iemands rijervaring te meten.

Iemand die veel rijervaring heeft én weinig schades veroorzaakt, vormt minder risico voor een autoverzekeraar. Daarom kan deze persoon rekenen op een lagere premie. Iemand meer meer schadevrije jaren krijgt daarom een hogere korting op de autoverzekering.

Bonus/malus-ladder en no-claimkorting

Graag leggen we eerst uit wat een bonus/malus-ladder is én wat no-claimkorting is. Deze hebben namelijk een belangrijke link met schadevrije jaren.

De korting op een autoverzekering is geregeld met een zogenaamde bonus/malus-ladder. Deze wordt vaak afgekort als BM-ladder. In deze BM-ladder staat hoe hoog de korting is op basis van de opgebouwde schadevrije jaren. De korting op een autoverzekering noemen we no-claimkorting.

We leggen met een voorbeeld graag het verband uit tussen schadevrije jaren, de bonus/malus-ladder en de no-claimkorting:

Je kunt bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren hebben en daardoor ”beginnen” op treden 12. Je zou dan bijvoorbeeld 75% no-claimkorting krijgen op een autoverzekering.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Je bouwt schadevrije jaren op, door een autoverzekering op je eigen naam af te sluiten en vervolgens schadevrij te rijden. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt én geen schades claimt, bouw je een schadevrij jaar op.

Je krijgt pas een schadevrij jaar door een volledig jaar bij één verzekeraar te blijven. Wanneer je na 6 maanden overstapt naar een nieuwe verzekeraar, begint die opnieuw met tellen. Je moet dan weer 12 maanden verzekerd zijn bij deze nieuwe verzekeraar, om weer een nieuw schadevrij jaar op te bouwen.

Hoe verlies je schadevrije jaren?

Je kunt schadevrije jaren ook weer verliezen. Je verliest schadevrije jaren door een schade te veroorzaken of te claimen.

Het was vroeger zo, dat het verlies per schadegeval bij iedere verzekeraar anders was. Bij de ene verzekeraar verloor je bijvoorbeeld 6 jaar schadevrije jaren en bij een andere verzekeraar slechts 4. Sinds 1 januari 2016 is de terugval na een schade bij iedere verzekeraar hetzelfde. Je verliest vanaf die datum na een schade 5 schadevrije jaren.

Graag geven we een voorbeeld om het duidelijker te maken:

Stel dat jij 9 schadevrije jaren hebt opgebouwd en je claimt een schade. Dan val je 5 schadevrije jaren terug en heb je er nog 4 over.

Hoe toon je schadevrije jaren aan?

Je schadevrije jaren zijn belangrijk. Je autoverzekering wordt namelijk goedkoper met veel schadevrije jaren. Heb je veel schadevrije jaren, dan is het belangrijk om deze aan te tonen.

Je hebt verschillende manieren om deze jaren aan te tonen. De verzekeraar kan in Roy-data kijken, je kunt een royementsverklaring, een leaseverklaring of soms een werkgeversverklaring overhandigen. Deze kunnen het aantal schadevrije jaren aantonen. Lees nu alles over het aantonen van schadevrije jaren.

Schadevrije jaren gebruiken voor meedere voertuigen

Je kunt de opgebouwde schadevrije jaren maar op één auto gebruiken. Je kunt namelijk ook maar in 1 auto tegelijk rijden. Als iemand anders in de andere auto gaat rijden, heeft deze misschien minder rijervaring of een minder goed rijgedrag.

Toch zijn er mogelijkheden om met twee auto’s (of één auto en één motor) te profiteren van schadevrije jaren. Veel verzekeraars kennen namelijk een tweede gezinsregeling. Dit betekent dat de verzekeraar op beide auto’s dezelfde no-claimkorting geeft, die gebaseerd is op de opgebouwde schadevrije jaren. Je krijgt dan met de tweede auto dus dezelfde korting als op de eerste auto. Daardoor wordt de tweede autoverzekering een stuk goedkoper. Beide auto’s moeten wel bij dezelfde verzekeraars verzekerd zijn.

Daarbij hebben verzekeraars meestal wel voorwaarden voor een tweede gezinsregeling. Zo mag de auto een maximale nieuwwaarde hebben en moet de bestuurder een minimum leeftijd hebben.

Schadevrije jaren overnemen van iemand anders

Het is bij sommige verzekeraars mogelijk om schadevrije jaren over te nemen van een ander.

Het is mogelijk dat er twee personen in één auto rijden. Alleen de persoon, die de verzekering heeft afgesloten op zijn of haar naam, bouwt schadevrije jaren op. De andere bestuurder bouwt dus geen schadevrije jaren op, maar rijdt wel in de auto. Daarom is het mogelijk om in sommige gevallen schadevrije jaren over te dragen.

De eigenaar van de schadevrije jaren gebruikt hiervoor een zogenaamde afstandsverklaring. Je kunt schadevrije jaren niet zomaar aan iedereen overdragen. De voorwaarden is, dat alleen partners die op hetzelfde adres wonen, schadevrije jaren kunnen overdragen.

Het is vrijwel onmogelijk om schadevrije jaren van een ouder over te dragen op een kind. Slechts een heel beperkt aantal verzekerings zullen hier in overleg aan meewerken.

Hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren zijn niet oneindig geldig. Officieel zijn schadevrije jaren één jaar geldig. Wanneer je je autoverzekering opzegt, zijn de schadevrije jaren dus nog één jaar geldig. Je verliest alle schadevrije jaren, wanneer je binnen dat jaar géén autoverzekering afsluit.

Sommige verzekeraars wijken iets af van deze officiële norm. Bij deze verzekeraars zijn de schadevrije jaren tot drie jaar geldig.

Wat te doen met negatieve schadevrije jaren?

Je kunt schadevrije jaren opbouwen én verliezen. Zelfs als jij géén schadevrije jaren hebt, kun je toch schadevrije jaren ”verliezen”. Je gaat dan namelijk in de min qua schadevrije jaren. Dit noemen we min-jaren of een zogenaamde malus-registratie.

Je kunt met negatieve schadevrije jaren, bijvoorbeeld -3, normaal gesproken géén of heel moeilijk een nieuwe autoverzekering afsluiten. De ene verzekeraar gaat er soepeler mee om dan de andere. Mensen die een negatief aantal schadevrije jaren hebben, blijven meestal bij hun huidige verzekeraar. Een nieuwe autoverzekering afsluiten is namelijk lastig.

Je autoverzekering toch opgezegd met negatieve schadevrije jaren? Je kunt in dat geval wel altijd terecht bij een speciale verzekeraar. Samen hebben verzekeraars namelijk de Vereende opgericht (heette vroeger Rialto). Hier kunnen mensen terecht die een hoger risico vormen, bijvoorbeeld omdat ze negatieve schadevrije jaren hebben. Deze verzekeraar is wel een heel stuk duurder en heeft allerlei aanvullende voorwaarden.

Negatieve schadevrije jaren, hoe kom je er vanaf?

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

In onze premievergelijker staan de premies van vele autoverzekeraars. Check nu welke verzekeraars een goedkope verzekering aanbieden: