Schadevrije jaren naar boven afronden, hoe doe je dat?

Geschreven op 24-07-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je wilt overstappen naar een goedkopere autoverzekering en moet daarvoor de oude autoverzekering opzeggen.

Je bouwt voor ieder verzekeringsjaar een schadevrij jaar op. Je kunt veel geld besparen door op het goede moment over te stappen, doordat schadevrije jaren dan mogelijk naar boven worden afgerond.

Lees nu alles over het afronden van schadevrije jaren en vergelijk alle autoverzekeringen...

Snelle schadevrije jaren opbouwen, hoe doe je dat?

Je wilt het liefst zo veel mogelijk schadevrije jaren opbouwen. Schadevrije jaren zorgen namelijk voor meer no-claimkorting en dus een lagere premie.

Je bouwt normaal gesproken na één verzekeringsjaar één schadevrije jaar op, maar er zijn mogelijkheden om de schadevrije jaren naar boven af te ronden, wanneer je eerder overstapt.

Je kunt hierdoor sneller schadevrije jaren opbouwen.

Autoverzekering op het juiste moment opzeggen

Je hebt een andere auto gekocht of wilt overstappen naar een verzekeraar met een lagere premie.

Je bent bijvoorbeeld 5 maanden verzekerd bij de huidige verzekeraar en hebt dus géén volledig verzekeringsjaar achter de rug. Je hebt officieel nog geen recht op een schadevrij jaar, omdat je slechts 5 maanden verzekerd bent geweest.

Nu zijn er een aantal verzekeraars die bereidt zijn om de schadevrije jaren naar boven af te ronden. Dit betekent dat je toch een volledig schadevrij jaar ontvangt, ondanks dat je geen volledig verzekeringsjaar achter de rug hebt.

Je moet alleen wel op het goede moment opzeggen. Hierbij kan het aankomen op een paar dagen te vroeg opzeggen.

Schadevrije jaren worden afgerond na 185 dagen

De meeste verzekeraars geven een nieuw schadevrije jaar als je ten minste 185 dagen verzekerd bent geweest.

Wanneer je de autoverzekering beëindigd en overstapt naar een nieuwe verzekeraar, worden de jaren dus naar boven afgerond. Je krijgt hierdoor al na een half jaar een nieuw schadevrije jaar én dus een hogere no-claimkorting!

Zeg niet te vroeg op

Wanneer je vóór 185 dagen overstapt, bijvoorbeeld na 169 dagen, dan geeft dezelfde verzekeraar géén nieuw schadevrij jaar. De jaren worden dan niet naar boven afgerond, waardoor je veel voordeel misloopt.

Je verliest als het ware 6 maanden, want als je een paar weken later had opgezegd, had je een nieuw schadevrij jaar gehad. Het kan daardoor verstandig zijn om nog iets langer bij de huidige verzekeraar te blijven, tot je de grens van 185 dagen hebt bereikt.

Het is aan te raden om vóór het opzeggen van de huidige autoverzekering na te gaan hoe de verzekeraar omgaat met het afronden van schadevrije jaren.

Bij de meeste verzekeraars ligt de grens voor het afronden van schadevrije jaren op 185 dagen, maar het is niet altijd zo.

Zelf goed opletten

Wanneer een verzekeraar een opzegging ontvangt na 169 dagen, wordt de polis beëindigd en wordt er géén schadevrij jaar gegeven.

Je wordt standaard niet gewezen op het feit dat als je twee weken langer blijft, je een volledig schadevrij jaar krijgt.

Hierdoor kan het voorkomen dat je een schadevrije jaar misloopt, terwijl je die wel had gekregen als je twee weken later had opgezegd.

Je moet daardoor zelf goed opletten wanneer je je autoverzekering opgezegd.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]