Overstappen van autoverzekering: waar op letten?

Geschreven op: 11 september 2019

Je wilt overstappen naar een betere of goedkopere autoverzekering, hebt een andere auto gekocht óf bent ontevreden over de huidige verzekeraar (of tussenpersoon).

Overstappen van autoverzekering is eenvoudig. Je vergelijkt autoverzekeringen online en kunt deze direct afsluiten. Verder hebben veel verzekeraars geen opzegtermijn meer.

Je moet bij het overstappen van autoverzekering toch met een aantal dingen rekening houden.

Ik ben Joost van Lastenvrij en ik vertel alles over het overstappen van autoverzekering…

Waarom overstappen?

Nederlanders verzekeren veel, maar houden ook van besparen. Veel Nederlanders stappen daarom regelmatig over van autoverzekering.

Vaak stappen mensen over omdat ze een goedkopere autoverzekering hebben gevonden, maar er zijn meerdere redenen om over te stappen:

Geld besparen

Je kunt veel geld besparen door regelmatig autoverzekeringen te vergelijken. Verzekeraars concurreren met elkaar en verlagen daarom zo nu en dan de premies.

Je kunt van deze concurrentiestrijd profiteren door zo nu en dan even te vergelijken en vervolgens over te stappen naar een goedkopere verzekeraar.

Je hebt een andere auto gekocht

Je hebt een andere auto gekocht en bent verplicht om deze te verzekeren. Je huidige autoverzekeraar was misschien voordelig voor de vorige auto, maar is misschien duur voor de nieuwe auto.

Vergelijk daarom alle autoverzekeringen na (of vóór) het kopen van een nieuwe auto. Je ziet dan binnen 30 seconden welke verzekeraar de beste autoverzekering heeft voor je nieuwe auto.

Premieverhoging

Autoverzekeringen hebben doorgaans een en-bloc clausule. Daardoor kunnen ze de premie of polisvoorwaarden collectief wijzigen (dus voor alle verzekerden).

Verzekeraars doen dit bijvoorbeeld wanneer ze slechte schadecijfers hebben en geen verlies willen leiden.

Je hebt na een en-bloc wijziging de mogelijkheid om de autoverzekering op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeraar. Je kunt vaak een betere of goedkopere autoverzekering vinden na deze premieverhoging van de verzekeraar.

Ontevreden over de verzekeraar of tussenpersoon

Je bent misschien niet tevreden over de huidige verzekeraar of tussenpersoon.

Of je hebt ontdekt dat er iedere maand 20% van de premie naar een tussenpersoon gaat, terwijl deze nog nooit een goedkopere autoverzekering heeft aangeboden.

Je wilt daarom misschien een autoverzekering zonder tussenpersoon afsluiten. Dit kan een goede reden zijn om over te stappen van autoverzekering.

Verzekeringscontract en overstappen

Veel autoverzekeringen hebben een jaarcontract. Deze autoverzekeringen zijn na één verzekeringsjaar dagelijks opzegbaar, vaak met een opzegtermijn van één maand.

Steeds meer autoverzekeringen hebben een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt deze autoverzekeringen iedere dag opzeggen, vaak met een opzegtermijn van een dag of een maand.

Wanneer autoverzekering stopzetten

Zoek eerst uit wanneer de huidige autoverzekering op te zeggen is. Je weet dan wat de ingangsdatum van de nieuwe autoverzekering moet zijn.

De contractgegevens staan op de polis van de autoverzekering. Je kunt uiteraard ook even contact opnemen met de verzekeraar om te vragen wanneer de autoverzekering kan worden beëindigd.

Op het goede moment overstappen voor meer schadevrije jaren

Houd bij het overstappen van autoverzekering rekening met het opbouwen van schadevrije jaren. Je bouwt officieel één nieuw schadevrije jaar op na een volledig verzekeringsjaar.

Nieuw schadevrij jaar na 185 dagen

Veel autoverzekeraars geven een nieuw schadevrije jaar als je 185 dagen verzekerd bent geweest. Je kunt dan dus sneller schadevrije jaren opbouwen, waardoor het overstappen van autoverzekering extra veel voordeel biedt.

Vraag bij de verzekeraar hoe deze hiermee omgaat. Je kunt misschien beter nog even wachten met overstappen tot je een nieuw schadevrij jaar hebt opgebouwd.

Je stapt anders over naar de nieuwe verzekeraar en moet dan opnieuw beginnen met het opbouw van dat ene schadevrij jaar. Dit is natuurlijk zonde.

Lees alles over schadevrije jaren

 

Autoverzekeringen vergelijken

Je stapt niet zomaar over van autoverzekering zonder eerst alle autoverzekeringen te vergelijken. In Nederland zijn namelijk zo’n 75 verschillende autoverzekeraars actief.

Je wilt vóór het afsluiten van een autoverzekering namelijk het volgende weten:

Om dit te weten te komen, moet je alle autoverzekeringen vergelijken. Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen op de volgende zaken letten.

Dekking

Je hebt misschien een andere auto gekocht en wilt daarom overstappen. Je wilt niet alleen een andere verzekeraar, maar ook een andere dekking.

Je oude auto had misschien een WA verzekering, maar de nieuwe auto moet misschien een WA volledig casco verzekering (all risk) hebben. Je kunt de verschillende dekkingen eenvoudig met elkaar vergelijken.

Autoverzekering afsluiten

Je hebt een goede autoverzekering gevonden en wilt overstappen.

Je hebt voor afsluiten van een autoverzekering (en dus een overstap) de volgende gegevens nodig:

Voorlopige dekking

Je ontvangt na het afsluiten van een autoverzekering doorgaans direct voorlopige dekking. Je kunt met deze voorlopige dekking rijden tot de verzekeraar de aanvraag definitief heeft geaccepteerd.

Definitieve dekking

Vaak wordt deze voorlopige dekking na een aantal dagen (of weken) omgezet in een definitieve dekking. Je bent dan geaccepteerd en ontvangt een polis met groene kaart.

Je kunt ook worden afgewezen. Je kunt om allerlei redenen worden afgewezen, bijvoorbeeld omdat je een strafblad hebt.

Autoverzekering opzeggen en opzegservice

Je kunt dus worden afgewezen en dat is de reden dat veel mensen de oude autoverzekering pas opzeggen als de nieuwe autoverzekering geaccepteerd is.

Je komt dan nooit zonder autoverzekering te zitten (en wordt niet gedwongen om naar De Vereende te gaan). Je voorkomt hiermee het risico om de verzekeringsplicht te overtreden en een boete van de RDW te ontvangen.

Opzegservice bij overstappen

Je kunt de autoverzekering zelf opzeggen door een opzegging naar de verzekeraar te sturen.

Je kunt doorgaans per e-mail doen, maar veel verzekeraars hebben ook een inlogomgeving. Je kunt de autoverzekering dan online opzeggen.

Je kunt na het afsluiten van een nieuwe autoverzekering vaak ook gebruik maken van de opzegservice van de nieuwe verzekeraar. Verzekeraars bieden deze service vaak aan bij een overstap.

De verzekeraar zegt de oude autoverzekering dan op en zet de ingangsdatum van de nieuwe autoverzekering gelijk met de datum dat de autoverzekering stopt.

Je hebt dan succesvol overgestapt en beide autoverzekeringen sluiten mooi op elkaar aan.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen