Autoverzekering afsluiten met strafblad, kan dat?

Gepubliceerd op: 23 januari 2018 geschreven door Joost van Herpen

Je bent ooit veroordeeld voor een misdrijf óf overtreding en hebt hierdoor een strafblad gekregen.

Je strafrechtelijk verleden zegt niets over de rijvaardigheid, maar verzekeraars zien het als een hoger moreel risico. Hierdoor kan de verzekeraar je weigeren.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch een autoverzekering af te sluiten. Het verzwijgen van je strafblad óf je auto verzekeren op iemand anders naam, is in ieder geval géén oplossing.

Lees nu hoe je je auto wel kunt verzekeren met een strafblad…

Waarom weigeren verzekeraars mensen met een strafblad?

Dat je een strafblad hebt, zegt niks over de manier waarop je rijdt. Toch ziet de verzekeraar je als een hoger risico, het zogenaamde ”moreel risico”.

De verzekeraar gaat er namelijk vanuit dat iemand met een strafrechtelijk verleden, het minder nauw neemt met bijvoorbeeld het betalen van de premie óf de verzekeringsregels.

De verzekeraar zal denken dat je eerder zal frauderen, bijvoorbeeld bij een schade, dan mensen zonder een strafrechtelijk verleden.

Je kunt zeggen dat verzekeraars minder vertrouwen hebben in mensen die een veroordeling achter hun naam hebben staan. Daarom worden mensen met een strafrechtelijk verleden eerder geweigerd.

Strafrechtelijk verleden verzwijgen

Je denkt misschien dat het slim is om je strafrechtelijk verleden te verzwijgen. Door de privacywetgeving kunnen verzekeraars niet nakijken of je een strafblad hebt.

Toch is het niet slim.

Mededelingsplicht

Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering acceptatievragen beantwoorden. De verzekeraar vraagt hier of je een strafrechtelijk verleden hebt.

Je bent volgens de mededelingsplicht wettelijk verplicht om deze vraag eerlijk te beantwoorden!

Uitwisselen van informatie of een schade

Verzekeraars kunnen niet nakijken of je een strafblad hebt, maar wisselen onderling allerlei informatie uit. Hierdoor kunnen ze misschien toch achterhalen dat je een strafrechtelijk verleden hebt.

Daarnaast kan de verzekeraar er misschien achter komen, als je een schade veroorzaakt. Wanneer hier politierapporten of rechtszaken voor volgen, wordt misschien duidelijk dat je eerder veroordeeld bent.

Meer problemen

Wanneer de verzekeraar ontdekt dat je toch een strafrechtelijk verleden hebt, heeft de polis nooit bestaan én hoeft de verzekeraar géén premie terug te betalen.

Alle eventuele schades moet je voor eigen rekening nemen!

Daarnaast plaatst de verzekeraar een EVR-melding achter ja naam. Deze melding wordt door verzekeraars zwaar meegewogen, waardoor het nóg moeilijker wordt om een verzekering af te sluiten.

De verzekeraar uitgebreid informeren over je strafblad

Verzekeraars vinden eerlijkheid belangrijk. Het kan in je voordeel werken, de verzekeraar uitgebreid te informeren over je strafrechtelijk verleden.

Het laat zien dat je eerlijk bent.

Mogelijk wordt dit door de verzekeraar beloond. Onze ervaring is dat je beter te veel kunt melden dan te weinig.

Wanneer hoef je een veroordeling niet meer te melden?

Meestal vraagt de verzekeraar of je de afgelopen 8 jaar een strafrechtelijke veroordeling hebt gehad. Wanneer deze vraag wordt gesteld én je hebt langer dan 8 jaar geleden een veroordeling gehad, hoef je dit dus niet te melden.

Deze oude veroordeling vormt geen beperking meer voor het afsluiten van een autoverzekering.

Daarnaast zullen verzekeraars veroordelingen, die bijvoorbeeld 6 of 7 jaar hebben plaatsgevonden, minder zwaar meewegen dan veroordelingen die 1 of 2 jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Auto verzekeren op naam van iemand anders

Het is géén oplossing om je eigen auto te laten verzekeren door een vriend of familielid.

De verzekeraar ziet dit als fraude. Je bent als eigenaar van de auto namelijk verplicht om je eigen auto te verzekeren.

Wanneer je probeert de auto te verzekeren op naam van iemand anders, kun je nog verder in de problemen komen.

Eventuele schades worden niet uitbetaald en de verzekeraar kan een EVR-melding achter je naam plaatsen. Door deze melding wordt het nóg moeilijker om een auto te verzekeren.

Je auto verzekeren met een strafblad

Je hebt de grootste kans om een autoverzekering af te kunnen sluiten, door meerdere verzekeraars te benaderen en de situatie uit te leggen.

Je hebt misschien niet de allergoedkoopste autoverzekering, maar de kans bestaat dat een verzekeraar je auto toch, tegen een goede prijs, wil verzekeren.

Wanneer alle verzekeraar je weigeren, is het toch mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Je kunt namelijk altijd terecht bij De Vereende, voorheen Rialto.

Het nadeel, is dat deze speciale verzekeraar zo’n 4 tot 5 keer duurder is dan een normale autoverzekering.

De autoverzekering is een stuk duurder, maar je auto is in ieder geval verzekerd. Vaak is het na een paar jaar weer mogelijk om een gewone, voordelige autoverzekering af te sluiten.

Het is dus even door de zure appel heen bijten.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook