Autoverzekering afsluiten met strafblad, hoe kan dat?

Geschreven op 23-01-18
Leestijd: 6 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent in aanraking geweest met politie en justitie en hebt daardoor een strafblad gekregen. Je strafblad zegt niets over hoe goed je kunt rijden, maar verzekeraars hebben minder vertrouwen in iemand met een strafblad. Je kunt daardoor worden geweigerd.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch een autoverzekering af te sluiten. Het verzwijgen van het strafrechtelijk verleden óf de auto verzekeren op naam van iemand anders, zijn in ieder geval géén oplossingen.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik alles over het afsluiten van een autoverzekering met een strafblad:

Wanneer krijg je een strafblad?

Je bent in aanraking geweest met politie en justitie, maar weet niet zeker of je een strafblad hebt.

Hieronder vertel ik hoe je over het algemeen een strafblad kunt krijgen.

Misdrijven

Je krijgt een strafblad bij het begaan van een misdrijf (ernstige delicten).

Deze misdrijven staan beschreven in het tweede boek van het Wetboek van Strafrecht. Denk hierbij aan een overval, diefstal, drugshandel en moord.

Justitieel Documentatie Systeem

Misdrijven worden geregistreerd in het Justitieel Documentatie Systeem.

We noemen een overzicht van de registraties uit dit systeem ”een strafblad”. Op het strafblad staat ook vermeld op welke manier de zaak is afgedaan.

Het is voor een verzekeraar niet mogelijk om dit strafblad in te zien.

Wanneer een registratie in het Justitieel Documentatie Systeem?

Je krijgt niet alleen een strafblad na een veroordeling van de rechter, maar ook na een strafbeschikking (bijvoorbeeld een boete of taakstraf) van het Openbaar Ministerie óf na ”het maken van een deal” met het Openbaar Ministerie.

Je krijgt ook een strafblad als verdachte van een misdrijf.

Als je wordt vrijgesproken van een misdrijf, dan staat er op het strafblad dat je verdachte bent geweest van dit misdrijf, behalve als je écht onterecht als verdachte bent gezien (sepotcode 01).

Overtredingen

Rijden onder invloed

Je kunt ook een strafblad krijgen bij sommige overtredingen.

Overtredingen zijn lichtere delicten die zijn opgenomen in het derde boek van het Wetboek van strafrecht. Denk hierbij aan openbaar dronkenschap en (lichte) verkeersovertredingen.

Je kunt voor zwaardere overtredingen een strafblad krijgen. Denk dan bijvoorbeeld aan een snelheidsovertreding van meer dan 30 kilometer per uur of het rijden zonder (geldig) rijbewijs.

Je eigen strafblad inzien

Je kunt het eigen strafblad inzien door een ”uittreksel van de Justitiële Documentatie” aan te vragen.

Je kunt deze aanvragen bij de Justitiële Informatiedienst.

Waarom geweigerd door een autoverzekeraar?

Je autoverzekering is geweigerd door het strafblad.

Je bent het hiermee oneens. Want het hebben van een strafblad heeft namelijk niets te maken met hoe goed je kunt rijden.

Iemand mét een strafblad kan misschien beter rijden dan iemand zonder strafblad. Waarom kan een verzekeraar je dan toch weigeren?

Ik zal het uitleggen.

Groter moreel risico

Man en vrouw achter laptop met kritische blik

Verzekeraars proberen bij iedereen die een autoverzekering wil afsluiten het risico in te schatten.

Verzekeraars kijken daarbij niet alleen naar de kans op een aanrijding, maar ook naar de kans op betalingsproblemen en verzekeringsfraude.

Verzekeraars zien iemand met een strafblad als een groter moreel risico.

Het betekent eigenlijk dat een verzekeraar iemand met een strafblad minder vertrouwt en vertrouwen is nou net de basis van verzekeren.

Grotere kans op het overtreden van regels en verzekeringsfraude

De verzekeraar is dus bang dat je het minder nauw neemt met de regels en het betalen van de premie.

De verzekeraar denkt waarschijnlijk dat je eerder een (verkeers)regel zou overtreden, de verzekering zou oplichten (bijvoorbeeld bij schade) en de premie niet gaat betalen.

Het is de reden dat iemand met een strafblad eerder wordt geweigerd.

Je wordt niet standaard geweigerd

Het is overigens niet zo dat alle autoverzekeraars je altijd weigeren als je een strafblad hebt.

Verzekeraars kijken vaak waarom je een strafrechtelijk verleden hebt en hoe lang geleden het strafblad is opgebouwd.

Wanneer je een strafrechtelijk verleden hebt wegens fraude, zware verkeersovertredingen en rijden onder invloed van alcohol, dan staat verzekeraars natuurlijk niet te springen om je auto te verzekeren.

Verder is het makkelijker om een autoverzekering af te sluiten met een oud strafblad dat 7 jaar geleden is opgebouwd, dan met een strafblad dat je hebt gekregen door een recent misdrijf.

Autoverzekering afsluiten met strafblad

Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst bestaat uit acceptatievragen.

Bij deze acceptatievragen wordt gevraagd naar het strafrechtelijk verleden. Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om alle vragen eerlijk te beantwoorden.

Periode van 8 jaar

Je bent volgens het vijfde onderdeel van de mededelingsplicht verplicht om delicten (die zorgde voor een strafblad) te melden voor zover deze zijn voorgevallen binnen een periode van 8 jaar vóór het afsluiten van de autoverzekering (als de verzekeraar daar naar vraag).

Het moet namelijk niet zo zijn dat iemand zijn of haar hele leven achtervolgt wordt door het begaan van een misdrijf of overtreding.

Belanghebbende derde

Je moet de verzekeraar ook informeren over het strafrechtelijk verleden van ”een belanghebbende derde”.

Je moet bij een belanghebbende derde denken aan een andere regelmatige bestuurder die ook in de auto gaat rijden, bijvoorbeeld je partner.

De vragen moet ”nadrukkelijk en duidelijk” worden gesteld

Volgens de wet moet de verzekeraar de vragen nadrukkelijk en in duidelijke woorden stellen.

Vaak stellen verzekeraars de acceptatievraag heel specifiek.

Strafuitvoering meetellen? Als je bijvoorbeeld 10 jaar geleden veroordeeld en een gevangenisstraf van 4 jaar hebt gekregen, dan heb je 10 jaar geleden een strafblad opgebouwd (dus binnen de periode van 8 jaar). Je hebt echter binnen die periode van 8 jaar wél in de gevangenis gezeten. Wanneer de verzekeraar de ”uitvoering van de straf wil meetellen”, dan moeten ze hier doorgaans nadrukkelijk naar vragen.

Hieronder staan voorbeelden van hoe een verzekeraar de vraag kan stellen:

Voorbeeld 1

Je ziet aan de vraag dat deze verzekeraar ook vraagt naar het strafrechtelijk verleden van gezinsleden en personen die onder dezelfde dekking vallen. We kunnen dit zien als ”de belanghebbende derde”.

Je ziet ook dat deze verzekeraar nadrukkelijk vraag naar ”de uitvoering van de straf of maatregel”.

Strafbaar feit FBTO

Screenshot website FBTO (10-08-2019)

Voorbeeld 2

De verzekeraar in het tweede voorbeeld somt de misdrijven en overtredingen op en vraagt bijvoorbeeld specifiek naar vermogensdelicten, geweldsmisdrijven, diefstal, oplichting en valsheid in geschrifte.

Slotvragen Nowgo Strafrechtelijk verleden

Screenshot website NowGo slotvraag over strafrechtelijk verleden (10-08-2019)

Verzekeraars waarderen eerlijkheid

Vaak waarderen verzekeraars eerlijkheid. Je kunt de verzekeraar over het algemeen beter uitgebreid informeren over het strafrechtelijk verleden en aangeven waarom het mis is gegaan.

Het kan de kans vergroten dat de verzekeraar toch een autoverzekering wil aanbieden.

Strafrechtelijk verleden verzwijgen?

Je bent in aanraking geweest met politie en justitie en hebt daardoor een strafrechtelijk verleden.

Je wilt eigenlijk niet zeggen waarom je het strafblad hebt óf bent al eens afgewezen en bent bang dat je je auto nergens kunt verzekeren.

Het verzwijgen van óf liegen over een strafrechtelijk verleden is echter geen oplossing. Je bent verplicht om de acceptatievragen naar waarheid te beantwoorden.

Wanneer je gaat liegen kunnen de problemen groter worden.

Liegen bij de acceptatievragen is verzekeringsfraude

Pinocchio liegen

Liegen bij de acceptatievragen wordt gezien als verzekeringsfraude en de gevolgen zijn niet mis.

Verzekeraars kunnen niet zien of én waarvoor je een strafblad hebt, maar wisselen onderling wel allerlei informatie uit. Op deze manier proberen ze verzekeringsfraude terug te dringen.

Gevolgen van fraude

Wanneer de verzekeraar ontdekt dat de acceptatievragen niet naar waarheid zijn ingevuld, dan kan de verzekeraar maatregelen nemen.

De verzekeraar heeft dan vaak twee maanden de tijd om de autoverzekering alsnog te beëindigen. De verzekeraar kan de autoverzekering per direct stopzetten.

Wanneer de verzekeraar bijvoorbeeld bij een aanrijding ontdekt dat er gelogen is, dan kan deze besluiten om de schade niet uit te keren (of uit te keren en dan op jou te verhalen).

Stichting CIS

De verzekeraar kan vervolgens een melding maken (EVR-melding) bij de Stichting CIS!

De Stichting CIS wordt door verzekeraars gebruikt om informatie uit te wisselen.

Wanneer je als fraudeur in Stichting CIS staat, wordt het nog moeilijker en waarschijnlijk onmogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten!

”Je bent misschien afgewezen door één verzekeraar. In Nederland zijn veel verzekeraars actief. Check mijn tips voor het afsluiten van een autoverzekering, ondanks problemen. Je kunt volgens bij meerdere verzekeraars proberen om toch een autoverzekering af te sluiten”.

Autoverzekering afsluiten op naam van iemand anders dan maar?

Over het algemeen is de eigenaar van de auto de regelmatige bestuurder. Die persoon moet vervolgens een autoverzekering afsluiten.

Je denkt er misschien aan om de auto op naam van iemand anders te zetten, die geen strafrechtelijk verleden óf andere problemen heeft.

Stiekem zelf regelmatige bestuurder worden

Je laat deze persoon vervolgens een autoverzekering afsluiten, maar wordt stiekem zelf de regelmatige bestuurder. Dit wordt ook gezien als verzekeringsfraude!

Het is in een aantal uitzonderingssituatie mogelijk om een autoverzekering van iemand anders te verzekeren.

Het is echter niet mogelijk om de auto door iemand anders te laten verzekeren omdat je zelf geen autoverzekering kunt afsluiten!

Lees alles over het afsluiten van een autoverzekering op naam van iemand anders

Autoverzekering ”speciaal voor mensen met een strafblad”

Je hebt mijn tips gelezen om toch een autoverzekering af te sluiten ondanks problemen.

Je hebt contact opgenomen met veel verschillende verzekeraars en de situatie proberen uit te leggen en daarbij gevraagd om een kans.

Het is helaas niet gelukt om een ”normale autoverzekering” af te sluiten.

Je hebt daarnaast gezocht naar een autoverzekering zonder check, maar hebt ontdekt dat in principe alle verzekeraars een check uitvoeren.

Je wordt overal afgewezen en kunt nergens meer terecht…

Je bent verplicht om de auto te verzekeren

Je hebt de auto op naam gezet en bent verplicht om de auto nu te verzekeren (behalve bij het schorsen van de auto).

Als je bent afgewezen, dan ben je nog steeds verplicht om de auto te verzekeren! Je kunt anders meerdere boetes krijgen van de RDW.

Speciale verzekeraar voor mensen met problemen

Wanneer je overal wordt afgewezen is er nog maar één verzekeraar die wel een autoverzekering zal aanbieden. Deze verzekeraar is er speciaal voor ”mensen met problemen”.

Deze verzekeraar is De Vereende (voorheen Rialto). De Vereende is niet verplicht om iedereen te accepteren, maar over het algemeen hebben ze wel een autoverzekering voor iemand met een strafrechtelijk verleden.

De autoverzekering van de Vereende is een stuk duurder. Verder kent deze autoverzekering een aantal strenge voorwaarden.

Je leest hier alles over de autoverzekering van De Vereende.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]