Acceptatievragen bij het afsluiten
van een autoverzekering

Je moet voor het afsluiten van een autoverzekering eerst acceptatievragen beantwoorden. De verzekeraar gebruikt deze acceptatievragen om te bepalen of ze een autoverzekering willen aanbieden óf de aanvraag afwijzen.  Autoverzekeraars zijn namelijk niet verplicht om iedereen te accepteren.

Meestal worden er 5 acceptatievragen gesteld. Hieronder staan de acceptatievragen:

1. Ontzegging

Heb je ooit een rijontzegging gehad?

De verzekeraar wil weten of je rijbewijs ooit is ingenomen. De verzekeraar kan de aanvraag weigeren als je bijvoorbeeld een ontzegging hebt gehad door alcohol- of drugsgebruik óf omdat je veel te hard hebt gereden. Hoe recenter het rijbewijs is ingenomen, hoe zwaarder het voor de verzekeraar weegt.

2. Lichamelijke gebreken

Heb je lichamelijke gebreken die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden?

De verzekeraar wil weten of je lichamelijk geschikt bent om auto te rijden. Daarom vraagt de verzekeraar of je lichamelijke óf geestelijke gebreken hebt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je medicijnen gebruikt die effect hebben op het reactievermogen óf dat je een oogaandoening hebt. Vaak is het geen probleem om met een lichamelijke beperking te rijden als het CBR heeft aangegeven dat je geschikt bent om te rijden.

3. Strafrechtelijk verleden

Heb je een strafrechtelijk verleden?

De verzekeraar wil weten wie ze een autoverzekering aanbieden. Daarom stellen ze de vraag of je een strafrechtelijk verleden hebt. Wanneer je een strafrechtelijk verleden hebt, kan de verzekeraar ervoor kiezen om je géén verzekering aan te bieden.

Dit is voor de verzekeraar namelijk een hoger ”moreel risico’. Dit betekent dat de verzekeraar iemand met een strafrechtelijk verleden minder betrouwbaar vindt, dan iemand zonder strafrechtelijk verleden.

Lees alles over het afsluiten van een autoverzekering met een strafblad 

4. Schadeverleden

Heb je de afgelopen 5 jaar schade(s) gehad?

De autoverzekeraar wil het liefst zo min mogelijk schades uitkeren. Door te kijken naar je schadeverleden, kunnen ze inschatten of je iemand bent die vaak schades heeft.

Wanneer je veel schades hebt gehad kan de verzekeraar je weigeren.  Je moet niet alleen de schuldschades opgegeven, maar ook de schades waar jezelf géén schuld aan had.

5. Verzekeringsverleden

Heeft een verzekeraar je ooit geweigerd of opgezegd óf onder voorwaarden geaccepteerd?

De verzekeraar wil weten of je ooit eerder hebt afgewezen. Dat de ene verzekeraar je heeft afgewezen, betekent niet meteen dat alle verzekeraars je afwijzen.

Het is ook mogelijk dat je vorige autoverzekeraar je autoverzekering heeft beëindigd. Verzekeraars kunnen je autoverzekering beëindigen, wanneer je bijvoorbeeld slecht betaalt óf wanneer je veel schades hebt veroorzaakt. Je moet dit opgeven bij deze acceptatievraag.

Mededelingsplicht

Je hebt een mededelingsplicht. Hierdoor is het volgens de wet verplicht om alle acceptatievragen eerlijk te beantwoorden. Het heeft absoluut géén zin om te liegen óf dingen te verzwijgen!

Verzekeraars kunnen in allerlei systemen kijken om te controleren of je de vragen eerlijk hebt beantwoord. Wanneer je hebt gelogen, wijzen ze de aanvraag alsnog af. Daarnaast kunnen ze een melding op je naam zetten bij de Stichting CIS. Hierdoor wordt het nóg moeilijker om een autoverzekering af te sluiten!

Daarnaast is het niet zo dat bijvoorbeeld iemand met een strafblad of een rijontzegging altijd wordt afgewezen door de verzekeraar. Hetzelfde geldt voor iemand die medicijnen gebruikt of meerdere schades heeft gemeld.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

De meeste Nederlanders hebben geen problemen met het afsluiten van een autoverzekering. Vergelijk autoverzekeringen op prijs en kwaliteit en sluit er één af: