Acceptatievragen (autoverzekering), wat zijn dat?

Geschreven op 21-08-17
Leestijd: 5 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Acceptatievragen zijn de vragen die een verzekeraar stelt aan iemand die een autoverzekering wil afsluiten, om het risico in te schatten.

Acceptatievragen helpen een verzekeraar om bij de beslissing om een aanvraag te accepteren of af te wijzen. Autoverzekeraars zijn namelijk niet verplicht om iedereen te accepteren. Wanneer een verzekeraar iemand een te hoog risico vindt, dan wijzen ze de aanvraag af.

Je bent verplicht om deze acceptatievragen eerlijk te beantwoorden. Als je liegt, dan kun je grote problemen krijgen.

Lees nu alles de acceptatievragen van een autoverzekering:

Welke acceptatievragen zijn er?

Verzekeraars stellen deze acceptatievragen allemaal op een verschillende manier, maar in de basis komen ze op hetzelfde neer. Sommige verzekeraars stellen niet alle vragen, maar slechts een paar van deze vragen.

Hieronder staan alle acceptatievragen die een verzekeraar kan stellen:

Verplicht om acceptatievragen eerlijk te beantwoorden

Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om de acceptatievragen eerlijk te beantwoorden.

De mededelingsplicht staat in Artikel 928 van het Burgerlijk Wetboek en zegt het volgende:

”De verzekeringnemer is verplicht vóór het sluiten van de overeenkomst aan de verzekeraar alle feiten mede te delen die hij kent of behoort te kennen, en waarvan, naar hij weet of behoort te begrijpen, de beslissing van de verzekeraar of, en zo ja, op welke voorwaarden, hij de verzekering zal willen sluiten, afhangt of kan afhangen.”

Liegen bij de acceptatievragen

Je hebt misschien een alcoholverleden of een strafblad en wilt dit verzwijgen omdat je bang bent dat je wordt afgewezen.

Het heeft echter absoluut géén zin om te liegen óf dingen te verzwijgen! De verzekeraar kan van alles nakijken in allerlei systemen. Wanneer je hebt gelogen, wijzen ze de aanvraag alsnog af.

CIS-melding op naam

Daarnaast kunnen ze een melding op je naam zetten bij de Stichting CIS als je hebt gelogen. Hierdoor wordt het nóg moeilijker om een autoverzekering af te sluiten!

Daarnaast is het niet zo dat bijvoorbeeld iemand met een strafblad of een rijontzegging altijd wordt afgewezen door de verzekeraar. Hetzelfde geldt voor iemand die medicijnen gebruikt of meerdere schades heeft gemeld.

Heb je moeite met het afsluiten van een autoverzekering, dan moet je dit écht even lezen: Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

1. Heb je een geldig rijbewijs?

Het is niet mogelijk om een auto te verzekeren zonder rijbewijs. Daarom wil de verzekeraar weten of je een geldig rijbewijs hebt. Een geldig rijbewijs kan ook een buitenlands rijbewijs zijn, dat geldig is in Nederland.

Officiële vraag

”Hebben jij en je medebestuurder een rijbewijs dat in Nederland geldig is?” – Allsecur

2. Is de auto vanaf het moment dat deze op naam staat onverzekerd geweest?

Je bent vanaf het moment dat de auto op naam staat verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. De verzekeraar wil weten of je ook écht direct een autoverzekering hebt afgesloten.

De ene verzekeraars vraagt of de auto langer dan 10 dagen onverzekerd op naam staat, de andere verzekeraar vraagt of de auto langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staat.

Officiële acceptatievraag

Is de auto vanaf de datum dat deze op naam van de kentekenhouder staat, langer dan 10 dagen onverzekerd? – Ditzo

3. Heb je een strafrechtelijk verleden?

De autoverzekeraar wil weten of je een strafrechtelijk verleden hebt. Vaak wil de verzekeraar dit weten van de afgelopen 8 jaar.

Daarbij wil de verzekeraar weten of je verdacht (geweest) óf veroordeeld bent voor uiteenlopende delicten.

Vaak moet je ook aangeven dat je een strafrechtelijk verleden hebt, als je een schikking hebt getroffen, bent vrijgesproken óf een maatregel hebt gekregen van de rechter.

Moreel risico

Je denkt misschien dat je geen slechtere bestuurder bent, omdat je een strafblad hebt, maar verzekeraars vinden het ”moreel risico” belangrijk.

Dit is voor de verzekeraar namelijk een hoger ”moreel risico”. Dit betekent dat de verzekeraar iemand met een strafrechtelijk verleden minder betrouwbaar vindt, dan iemand zonder strafrechtelijk verleden.

Officiële acceptatievraag

Ben jij, je gezinsleden of personen die onder deze verzekering vallen, voor een strafbaar feit in aanraking geweest met politie of justitie? – FBTO

FBTO strafrechtelijk verleden

Lees alles over het afsluiten van een autoverzekering met een strafblad

4. Heb je ooit een rijontzegging gehad?

De verzekeraar wil weten of je ooit een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke rijontzegging hebt gehad.

Je kunt om allerlei redenen een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgen, bijvoorbeeld na rijden onder invloed van alcohol of drugs, een forse snelheidsovertreding óf het veroorzaken van gevaar of hinder.

Wanneer je een rijontzegging hebt gehad, ben je een groter risico voor de verzekeraar. Hoe recenter het rijbewijs is ingenomen, hoe kleiner de kans dat je wordt geaccepteerd. Daarnaast is de kans groter dat je wordt afgewezen als je een hele lange rijontzegging hebt gehad.

Officiële acceptatievraag

Is jou, de regelmatige bestuurder of kentekenhouder, in de laatste 8 jaar de rijbevoegdheid (voorwaardelijk) ontzegd? – Ditzo

5. Heeft een verzekeraar je ooit geweigerd of opgezegd óf onder bijzondere voorwaarden geaccepteerd?

De verzekeraar wil weten of je ooit bent geweigerd óf dat je autoverzekering is beëindigd door een verzekeraar, bijvoorbeeld wegens wanbetaling of het claimen van te veel schades.

Daarnaast wil de verzekeraar weten of je autoverzekering ooit geaccepteerd is onder bijzondere voorwaarden, bijvoorbeeld dat je de jaarpremie ineens moet betalen om betalingsproblemen te voorkomen.

Dat de ene verzekeraar je heeft afgewezen, betekent niet dat de nieuwe verzekeraar je ook gaat afwijzen.

Officiële acceptatievraag

Heeft een verzekeraar in de afgelopen 5 jaar een schadeverzekering van jou opgezegd, deze geweigerd of onder beperkende voorwaarden geaccepteerd? – NowGo

6. Heb je geestelijke of lichamelijke beperkingen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden?

De verzekeraar wil weten of je geestelijk en lichamelijk geschikt bent om auto te rijden. Wanneer je beperkingen hebt, kan dit de kans op schade vergroten. Daarom wil de verzekeraar dit weten.

Daarnaast wil de verzekeraar weten of je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Als je medicijnen met een gele of rode sticker gebruikt, dan moet je dit écht even lezen: Autorijden met medicijnen, kan dat?

Gezondheidsverklaring

Vaak is het (afhankelijk van de beperking of medicijn) mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Wanneer je een Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en geschikt bent verklaard door het CBR, dan neemt de verzekeraar dit advies vaak over.

Officiële vraag

”Heb je geestelijke of lichamelijke beperkingen óf gebruik je medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden?”

7. Heb je een schadeverleden?

De autoverzekeraar wil het liefst zo min mogelijk schades uitkeren. Door te kijken naar je schadeverleden, kunnen ze inschatten of je iemand bent die vaak schades heeft.

Wanneer je veel autoschades hebt gehad kan de verzekeraar je weigeren. Je moet niet alleen de schuldschades opgegeven, maar ook de schades waar jezelf géén schuld aan had. Sommige verzekeraars hoeven niet te weten of je ruitschades hebt gehad.

Sommige verzekeraars willen weten of je de afgelopen 5 jaar schades hebt gehad, andere verzekeraars willen weten of je de afgelopen 3 jaar schades hebt gehad. De periode die meetelt verschilt dus per verzekeraar.

Heb je autoschades gehad allsecur

Officiële vraag

”Heb je de laatste 3 jaar autoschade (m.u.v. ruitschades) gehad of veroorzaakt?” – Allsecur

8. Ben je failliet verklaard of heb je in de schuldsanering gezeten?

Het is een vraag die niet alle autoverzekeraars stellen, maar deze vraag krijg je bijvoorbeeld wanneer je een autoverzekering afsluit bij Ditzo.

Autoverzekeraars hebben een hekel aan wanbetalers en zijn strenger geworden. Verzekeraars stellen deze vraag om in te schatten of ze een risico lopen dat je de premie niet gaat betalen.

Officiële vraag

”Ben jij in de laatste 5 jaar failliet verklaard of in een schuldsanering betrokken geweest, of is de rechter akkoord gegaan met een surseance (uitstel) van betaling of heeft een deurwaarder momenteel beslag gelegd op jouw inkomsten of bezittingen?” – Ditzo

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]