Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs, hoe doe je dat?

Geschreven op 09-08-17
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent als eigenaar van een auto wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten, vanaf het moment dat de auto op naam staat.

Wanneer je geen rijbewijs hebt, kun je je auto gewoon op naam zetten. Daarnaast is het volgens de wet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten, maar bieden autoverzekeraars deze mogelijkheid ook?

Het is bij veel verzekeraars niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs. Verzekeraars willen weten wie de bestuurder van de auto is. Als je zelf geen rijbewijs hebt, is het voor de verzekeraar onduidelijk wie er in de auto gaat rijden.

Gelukkig zijn er een aantal situaties waarin het wél mogelijk is om een auto te verzekeren zonder rijbewijs...

Wat is ”zonder rijbewijs”?

Voor we alles vertellen over het verzekeren van een auto zonder rijbewijs, geven we aan wat er wordt bedoeld met ”zonder rijbewijs”. Volgens de officiële regels heb je géén rijbewijs als:

  • Je het rijbewijs nóg niet hebt gehaald
  • Je het rijbewijs nog moet ophalen
  • Je rijbewijs is verlopen
  • Je rijbewijs is ingenomen (rijontzegging)

Rijden zonder rijbewijs is verboden

We willen daarbij nog even duidelijk maken dat het volgens Artikel 107 van de Wegenverkeerswet verboden is om te rijden zonder rijbewijs.

Wanneer je gaat rijden zonder rijbewijs ben je niet verzekerd! Rijden zonder rijbewijs wordt gezien als een ernstig verkeersmisdrijf.

De boete voor het rijden met een verlopen rijbewijs (<1 jaar) is 95 euro in 2019. Voor rijden met een verlopen rijbewijs (>1 jaar) is de boete 360 euro. Voor rijden met een ingenomen rijbewijs is de boete 380 euro!

Auto op naam zetten zonder rijbewijs, hoe doe je dat?

Wanneer je een auto koopt moet je deze auto op naam zetten om officieel eigenaar te worden. Het is gewoon mogelijk om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Dit kan bij:

 

Wanneer je geen rijbewijs hebt, kun je je legitimeren met bijvoorbeeld een paspoort of een identiteitsbewijs. Verder is het mogelijk om de auto online op naam te zetten door in te loggen met DigiD.

Verzekeringsplicht

Vanaf het moment dat de auto op naam staat ben je wettelijk verplicht om de auto te verzekeren. De auto moet verzekerd worden tegen Wettelijke Aansprakelijkheid, waardoor de WA autoverzekering verplicht is.

Wanneer je geen autoverzekering afsluit kun je een boete krijgen van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). In 2019 is de hoogte van deze boete 600 euro.

Auto schorsen

Het is mogelijk om aan de verzekeringsplicht te ontkomen door de auto te schorsen.

De auto is te schorsen bij de RDW. Hiermee stopt de verzekeringsplicht, de wegenbelasting en de Apk-verplichting.

Het is niet toegestaan om met een geschorste auto te rijden. Daarnaast mag de auto niet meer op de openbare weg staan, dus ook niet op de openbare parkeerplaats voor de deur.

Hoe schors je een auto?

Auto verzekeren zonder rijbewijs: bezig met lessen

Het kan zijn dat je bezig bent met lessen en bijna een rijexamen gaat afleggen. Omdat je verwacht bijna een rijbewijs te hebben, heb je alvast een auto gekocht.

Om officieel eigenaar van de auto te worden heb je de auto op naam gezet. Omdat de auto op naam staat ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten, maar kan dat wel?

Auto schorsen

Wanneer je nóg geen rijbewijs hebt is het niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Het is wel mogelijk om de auto te schorsen.

Je schorst de auto bij de RDW en haalt de auto vervolgens van de openbare weg af, door deze bijvoorbeeld in een eigen garage óf op een eigen privéterrein te zetten.

Als je het rijbewijs behaald hebt, kun je de schorsing opheffen. Je kunt daarna gewoon een autoverzekering afsluiten en rijden met een rijbewijs én autoverzekering! Kijk alvast wat de goedkoopste autoverzekering is.

Auto verzekeren met andere bestuurder

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een auto te verzekeren op naam van iemand anders. De eigenaar van de auto, die nog aan het lessen is, kan de auto dan verzekeren met iemand anders als hoofdbestuurder.

De verzekeraar zet daarbij een aantekening op de polis dat de eigenaar van de auto, die nog geen rijbewijs heeft, niet in de auto mag rijden.

Bijvoorbeeld

Laura zag haar droomauto op Marktplaats staan en heeft deze gekocht. Omdat ze nog bezig is met lessen, kan ze nog niet in de auto rijden.

Ze kan de auto nu schorsen, maar de vader van Laura kan de auto goed gebruiken voor de komende twee maanden. Daarom wil hij de auto gebruiken tot Laura een rijbewijs heeft gehaald.

Een autoverzekeraar zou de auto van Laura kunnen verzekeren, met haar vader als hoofdbestuurder. Vervolgens zet de verzekeraar een aantekening op de polis dat Laura zelf niet in de auto mag rijden, omdat ze nog geen rijbewijs heeft.

Uiteraard moet de vader van Laura wel een rijbewijs hebben.

Auto verzekeren zonder rijbewijs: medische beperkingen

Wanneer je geen rijbewijs hebt door medische beperkingen, dan zou een verzekeraar toch een autoverzekering kunnen aanbieden.

Dit zou bijvoorbeeld kunnen wanneer je iedere week naar het ziekenhuis moet en iemand anders hebt geregeld die je in jouw auto kan brengen.

Je kunt dan een autoverzekering afsluiten voor je eigen auto, met een andere bestuurder als regelmatige bestuurder.

Bijvoorbeeld

Willem is 85 jaar en heeft door medische beperkingen geen rijbewijs meer. Hij wil dat zijn zoon hem iedere week naar het ziekenhuis brengt voor een controle.

Omdat hij zijn zoon niet wil laten opdraaien voor de kosten, schaft hij zelf een auto aan. Uiteraard mag Willem zelf niet in de auto rijden.

Bij het afsluiten van een autoverzekering zet de verzekeraar de zoon van Willem als hoofdbestuurder op de polis. Op deze manier kan zijn zoon hem in zijn eigen auto naar het ziekenhuis brengen.

Auto verzekeren met een verlopen rijbewijs

Bij veel verzekeraars is het niet mogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten met een verlopen rijbewijs. Gelukkig zijn er een aantal verzekeraars die wél een autoverzekering willen aanbieden wanneer je rijbewijs is verlopen.

Afspraakbevestiging

Vaak stellen ze als voorwaarden dat er een afspraak moet staan om het rijbewijs te verlengen. Vaak wil de verzekeraar deze afspraakbevestiging ontvangen.

Na het verlengen van je rijbewijs, kun je weer met de auto rijden.

Auto verzekeren met een ingenomen rijbewijs

Het kan ook zijn dat je je rijbewijs kwijt bent door een rijontzegging, bijvoorbeeld door rijden met alcohol op. Omdat je wel eigenaar van een auto bent, wil je deze verzekeren om een boete te voorkomen.

Bij huidige verzekeraar

Wanneer je rijbewijs is ingenomen door een rijontzegging, dan mag je niet meer met de auto rijden. Wanneer je al een autoverzekering hebt, kun je gewoon bij deze verzekeraar blijven.

Je hebt geen mededelingsplicht gedurende de looptijd van de autoverzekering en kunt de autoverzekering daarom door laten lopen.

Je betaalt premie, maar mag niet in de auto rijden. Je voldoet op deze manier gewoon aan de verzekeringsplicht en zal geen boete van de RDW ontvangen.

Nieuwe autoverzekering afsluiten

Het is doorgaans niet mogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten, wanneer je rijbewijs is ingenomen.

Wanneer je toch een auto hebt gekocht, maar deze nergens kunt verzekeren, kun je ervoor kiezen om de auto te schorsen.

Zelf als je je rijbewijs weer terug hebt, kan het moeilijker zijn om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering namelijk acceptatievragen beantwoorden. Daarbij wordt gevraagd of je ooit een rijontzegging hebt gehad. Voor verzekeraars is dit een reden om je te weigeren.

Wanneer je na de ontzegging nergens meer een autoverzekering kunt afsluiten kun je terecht bij De Vereende, een verzekeraar die voor iedereen een autoverzekering heeft.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template