Nieuwe Autoverzekering afsluiten

Geschreven op 18-02-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het afsluiten van een autoverzekering is zo gedaan. Het kan binnen een paar minuten online geregeld worden.

Controleer vóór het afsluiten van een autoverzekering alle actuele premies én vergelijk de polisvoorwaarden. Zo weet je zeker dat je een goede én goedkope autoverzekering afsluit. Sluit de verzekering rechtstreeks bij de autoverzekeraar af en betaal geen doorlopende provisie aan een tussenpersoon.

Ontdek nu welke dekkingen er allemaal zijn. Check vervolgens wat je nodig hebt om een autoverzekering aan te vragen. Doorloop daarna de 4 stappen voor het afsluiten van een autoverzekering. Vergeet de oude autoverzekering niet op te zeggen! Lees nu alles over het afsluiten van een autoverzekering of maak nu een vergelijking:

Waarom een autoverzekering afsluiten?

Het is volgens art. 2 Lid 2 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, verplicht om een autoverzekering af te sluiten die dekking biedt tegen ”Wettelijke Aansprakelijkheid”.

Je moet een autoverzekering afsluiten op het moment dat de auto op naam staat.

De auto moet ten minste een WA autoverzekering hebben, die dekking biedt voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Lees alles over de verzekeringsplicht.

Verzekerd voor schade aan de eigen auto

De verplichte WA autoverzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto. Hiervoor kun je een uitgebreidere autoverzekering afsluiten. Zo’n uitgebreidere autoverzekering is de WA beperkt casco- en de WA volledig casco verzekering.

Autoverzekeraars bieden drie verschillende autoverzekeringen aan:

 

Welke aanvullende autoverzekeringen zijn er?

Bij een autoverzekering zijn één of meerdere aanvullende verzekeringen toe te voegen. Je kunt aanvullende verzekeringen afsluiten voor extra zekerheid en gemak. Dit zijn de aanvullende autoverzekeringen:

 • Schadeverzekering inzittenden
 • Ongevallenverzekering inzittenden
 • Rechtsbijstand
 • Verhaalsbijstand
 • No-claimbeschermer
 • Pechhulp

 

Wat heb je nodig om een autoverzekering af te sluiten?

Het afsluiten van een autoverzekering begint met het vergelijken van autoverzekeringen. Voor het vergelijken van autoverzekeringen heb je het volgende nodig:

 

Autoverzekering afsluiten

Wanneer je een goede en betaalbare autoverzekering hebt gevonden wil je deze afsluiten, maar wat heb je hiervoor nodig?

Dit heb je nodig om de verzekering af te sluiten:

 

Autoverzekering afsluiten in 4 stappen

Graag vertellen we in stappen hoe je een autoverzekering kunt afsluiten:

1. Auto- en persoonsgegevens invullen

Begin voor het afsluiten van een autoverzekering met het vergelijken van de premies en polisvoorwaarden. Dit is de enige manier om een goede en goedkope autoverzekering te vinden.

Bereken de premies door de volgende gegevens in te vullen in de vergelijker:

 • Kenteken van de auto
 • Eventuele extra accessoires
 • Wie is de regelmatige bestuurder
 • Geboortedatum
 • Postcode en huisnummer
 • Schadevrije jaren
 • Aantal kilometers per jaar
 • Dekking

 

De dekking is tijdens het vergelijken eenvoudig te wijzigen.

2. Premies en voorwaarden vergelijken

Na het berekenen van de premies worden de goedkoopste autoverzekeringen zichtbaar. Deze premies zijn inclusief 21% assurantiebelasting, waardoor de autoverzekering bij het afsluiten niet opeens duurder wordt.

Bij iedere autoverzekering staan gegevens over de autoverzekering en de aanbieder. Zo is te zien hoe hoog het standaard eigen risico is en of er poliskosten in rekening worden gebracht na het afsluiten.

Bij ”kenmerken” staan een aantal plus-en minpunten van de autoverzekering. Het uitgebreide overzicht met plus- en minpunten zijn terug te vinden bij ”polisvoorwaarden”.

De polisvoorwaarden van verschillende autoverzekeringen zijn eenvoudig te vergelijken. Vink ”vergelijken” aan bij maximaal drie autoverzekeringen en klik vervolgens op ”details vergelijken”.

Autoverzekeringen vergelijken: waar op letten?

3. Dekkingen

Goede en goedkope autoverzekering gevonden? Klik dan op ”bekijken”.

Kies hier nog een keer de dekking die je wilt afsluiten en voeg daar eventueel aanvullende autoverzekeringen aan toe.

Klik op ”ga verder” om de autoverzekering af te sluiten.

4. Zelf bij de verzekeraar afsluiten

De autoverzekering is nu af te sluiten bij de verzekeraar. Omdat je de autoverzekering zelf afsluit, betaal je geen doorlopende provisie.

Controleer de premie op de website van de verzekeraar door de gegevens even opnieuw in te vullen. Bereken de premie en kies de dekking en eventuele aanvullende verzekeringen. Vraag de verzekering vervolgens aan. Vul de betaalgegevens in zodat de verzekeraar de premie kan incasseren.

Bij het aanvragen van de autoverzekering heb je de meldcode nodig. De meldcode is het identificatienummer van de auto. De meldcode is de laatste 4 cijfers van het chassisnummer.

Voor het afsluiten van de autoverzekering moet je acceptatievragen beantwoorden. Hiermee kan de verzekeraar het risico inschatten. Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om deze vragen eerlijk te beantwoorden.

Vraag de autoverzekering vervolgens definitief aan.

Autoverzekering afgesloten, wat nu?

De verzekeraar kan de aanvraag nu (automatisch) controleren. Het volgende kan gebeuren na het afsluiten van de autoverzekering:

Voorlopige dekking

De verzekeraar kan direct voorlopige dekking geven. De verzekeraar geeft dekking, maar wil de aanvraag even controleren. Ondertussen mag je met de auto rijden.

De verzekeraar kan de aanvraag accepteren en vervolgens een polis en groene kaart opsturen.

De verzekeraar kan de aanvraag ook afwijzen, bijvoorbeeld als deze ontdekt dat je hebt gelogen bij de acceptatievragen.

Geen voorlopige dekking

Wanneer er bijzonderheden zijn, bijvoorbeeld omdat je een strafblad of een alcohol verleden hebt, dan geeft de verzekeraar vaak géén voorlopige dekking.

Dit betekent dat je niet meteen met de auto kunt rijden, maar moet wachten tot de verzekeraar een definitief besluit heeft genomen.

De verzekeraar kan de aanvraag vervolgens afwijzen óf alsnog accepteren, eventueel onder bijzondere voorwaarden.

Help! ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Oude autoverzekering opzeggen

Vergeet niet de auto autoverzekering op te zeggen. Wanneer je een andere auto hebt gekocht en je hebt een autoverzekering afgesloten bij een andere verzekeraar, moet je de auto autoverzekering opzeggen.

De oude autoverzekering is direct op te zeggen met een vrijwaringsbewijs. Je hebt het vrijwaringsbewijs ontvangen op het Postkantoor of van een RDW-autobedrijf.

Wanneer de oude auto naar de sloop is gebracht, ontvang je het vrijwaringsbewijs van het sloopbedrijf.

Lees alles over het opzeggen van een autoverzekering

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]